Новото австрийско правителство ще разгледа отново експлоатацията на Eurofighter

28 прочитания

Новото австрийско правителство ще разгледа отново обстоятелствата около придобиването на изтребителите Eurofighter и за сега не се обвързва с решението на предшествениците си да пенсионира самолета преждевременно.

Новият австрийски военен министър Марио Канасек е заявил, че ще бъде създадена нова комисия, която да проучи опциите за осигуряването на противовъздушната отбрана на Австрия и изпълнението на мисията по „ер полисинг”.

Той е обяснил, че ще вземе под внимание направеното от предшествениците му, но няма намерение да се обвързва с решението за пенсионирането на изтребителите Eurofighter. Канесек е разяснил, че е постъпила нова информация, която трябва да бъде оценена, включително и предложение от консорциума Eurofighter за намаляване на експлоатационните разходи и модернизация на австрийските изтребители. Канесек е заявил, че е получил и информация за евентуалната покупка на F-16 и Gripen.

Австрийското правителство, обаче е подчертало, че няма да сключва нови сделки с Eurofighter преди да бъдат изяснени всички спорни въпроси по сделката и не бъде изплатена компенсация в размер на €1,1 млрд. за по-високите от рекламираните експлоатационни разходи.

Предишният австрийски военен министър Ханс Петер Доскозил стартира правна битка срещу Airbus и Eurofighter, обвинявайки ги в измами и съзнателна заблуда около финансовите измерения на експлоатацията на Eurofighter. В същото време той обяви, че изтребителите Eurofighter ще бъдат пенсионирани около 2020 г. и заменени с еднодвигателни изтребители с по-ниски експлоатационни разходи.

Все още върви криминално разследване по случая в Австрия, а разследването в Германия приключи, след като Airbus се съгласи да изплати глоба в размер на €80 млн., без да признава вина за евентуална корупция при сделката.

През 2003 г. Австрия избра Eurofighter за свой нов изтребител. Другите разглеждани кандидати бяха F-16C/D и Gripen C/D. Първоначално трябваше да бъдат купени 18 изтребители, но по-късно те бяха намалени на 15.

Свързани теми

Предишна публикация
Германия залага на Eurofighter за да се запазят европейските способности за производство на изтребители
Следваща публикация
Германският Tiger е катастрофирал след проблеми с автопилота
28 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

КСНС и военната авиация

Провелият се днес, 15 февруари 2022 г., Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) при президента…

Хърватия се интересува от F-35

Хърватия се интересува от придобиването на изтребители от пето поколение F-35. Това твърдят от производителя…

Индонезия преговаря за Rafale

Индонезийското правителство преговаря с Франция за покупката на многоцелеви изтребители Dassault Rafale. Това е казал…

Luftwaffe определи F-35 като идеален заместник на Tornado

Германските ВВС са направили къс списък с потенциални заместници на изтребителя-бомбардировач Tornado, но изтребителят от следващо поколение F-35 се смята за „перфектния избор”. Това съобщава IHS Jane’s, цитирайки източник в Luftwaffe.

Меню