Димитър Стоянов изрази несъгласие с твърденията на Цветанов

15 прочитания

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на президентството, бивш началник на щаба на ВВС и бивш ръководител на проекта за нов изтребител изрази сериозното си несъгласие с изложените факти от заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който за пореден път напрадна президента Радев заради програмата за придобиване на нов боен самолет.

В събота, 23 септември 2017 г., Цветанов даде пространно интервю за Нова телевизия, в което подложи президента Радев на сериозна критика и хвърли не малко обвинения по негов адрес. Изказването му, може да прочетете тук.

Стоянов от своя страна отговори на значителна част от тези твърдения в профила си в социалната мрежа Facebook. Публикуваме мнението му с негово разрешение и някои редакторски намеси:

Г-н Цветанов явно не е запознат с процеса, но това не пречи да манипулира използвайки Нова телевизия. Генерал Радев е написал опорните точки за министър Орешарски… Да така е – изпълнил е заповед и това се приема за лобизъм? Елементарно в стил Антон Тодоров.
Г-н Цветанов явно се е объркал и за други неща. До август 2013 г. е в действие Правилник за жизнения цикъл П-7. Тогава министър Ангел Найденов го отменя. В есента на 2014 г. Велизар Шаламанов, като служебен министър на отбраната, въвежда с министерско постановление т. нар. „проектно управление“ (PRINCE2 – Projects in controlled environments – готов съм да съдействамна г-н Цветанов с превода и начина на действие на PRINCE2). Съгласно проектното управление, контролни функции се вменяват на П2 Борд (начело с постоянния секретар в МО и един от заместник-началниците на отбраната – в нашия случай). За всеки проект се назначава Борд за управление на проекта с председател (в случая – генерал Румен Радев, назначен с няколко поредни заповеди от Министъра на отбраната), следващото ниво е ръководител на проекта с проектни екипи. Това е структурата, но по книги. Побългарената версия е с въвеждането на Съвет по отбрана, Съвет по въоръжение, Съвет по оперативни способности. Та кога се взема решението да не отговаря министъра на обраната, г-н Цветанов – след оставката на генерал Радев през октомври 2015 г. или една година по рано? 
Сега за задължителните критерии за които г-н Цветанов говори без да е експерт. Той, мили приятели, говори за задължителните основни изисквания, които наистина са 7 (седем!) и не е въведен нов допълнителен критерий т.е. основно изискване. Да обясня на г-н Цветанов, че парламента не е гласувал нито изискванията, нито критериите, нека прочете внимателно Проекта за инвестиционен разход.
Нека да обясня за какво са Задължителните основни изисквания – те са необходими за оценка на постъпилата информация от т. нар. Искания за предоставяне на информация (RFI). Като изход от тази оценка се явява т.нар. Short list (къс списък). И до тук приключваме със задължителните основни изисквания т.е. 2013 г. вече те са си изиграли ролята когато от 15 подадени отговора на Искането за предоставяне на информация след анализ за съответствие на задължителните изисквания остават трите възможни опции – F-16, Gripen и Eurofighter. Надявам се и на г-н Цветанов да стане ясно. Това за което коментирате г-н Цветанов се нарича ограничаващо условие. За схемата за плащане няма смисъл да се повтарям, вече говорих многократно.
Кое е оборудването което може да бъде купено единствено и само от САЩ? Въоръжение – невярно твърдение г-н Цветанов, контейнери за целеуказване – отново невярно, тренажор – невярно твърдение, наземно оборудване – невярно твърдение … А да, двигателят на Gripen е американски, вижте току сме купили самолет без двигател…
Стратегическото партньорство – ами кажете го г-н Цветанов, че според вас трябва да се купи от САЩ заради стратегическото партньорство. Само да ви подскажа, че стратегическото партньорство е постигнато със залагането на задължителното основно изискване №1 – да е произведен и на въоръжение в поне една страна от НАТО или ЕС. Това е важното, това е партньорството.
Фактите? Надявам се някой да прочете и предаде това което пиша тук на г-н Цветанов. Факти или лъжа, направете г-н Цветанов обосновано предположение…
И като заключение: 70-процентната подкрепа от населението за назначаване на шефа на антикорупционната мегаструктура от президента ли изплаши комисията и г-н Цветанов или нещо друго?

Свързани теми

Предишна публикация
Какво обсъждаше „Комисията „Gripen” на петото си заседание
Следваща публикация
Wizz Air внезапно спира полетите до няколко английски летища
15 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Макс 2019 4 х Су-57

С официално означение, но и с много неизвестни

Новият руски изтребител от следващо поколение ще получи официалното цифрово означение Су-57. Това беше потвърдено от главнокомандващия руските Въздушно-космически сили (ВКС) генерал-полковник Виктор Бондарев в началото на август. Новините около самолета в последните месеци не са много (поне сериозните новини), а и неизвестните и спекулациите около него остават и сигурно положението ще продължи така поне две или дори три години.

Сърбия получи четири беларуски МиГ-29

Сръбското МО официално получи четири изтребителя МиГ-29 от Беларус. Церемонията за това се състоя вчера, 25 февруари 2019 г. в „558-ми авиоремонтен завод“ в Барановичи, Беларус.

Израел ще сключи договор с Boeing за $11 млрд.

Израел се готви да сключи договор с американския самолетостроител Boeing на стойност $11 млрд. В него ще влизат доставки на бойни самолети, летящи танкери и вертолети. Това съобщава местният вестник Israel Hayom.

Gripen E лети с Meteor

През октомври 2018 г. Saab успешно изпълни тестов полет с Gripen E, въоръжен за първи път с ракетата за далечен въздушен бой MBDA Meteor.

Путин поиска покупката на 76 броя Су-57 до 2028 г.

Руският президент Владимир Путин заяви днес, 15 май 2019 г., че в най-скоро време страната му ще поръча 76 изтребителя от пето поколение Су-57. Машините трябва да бъдат доставени до 2028 г.

Ангола започва да получава Су-30

Ангола е получила своите първи два модернизирани изтребителя Су-30К. Това съобщава директора на 558-ми авиоремонтен завод в Барановичи, Беларус, цитиран от агенция Спутник.

Меню