Румъния започва процедура за доставка на още 36 броя F-16

1K прочитания

Румъния е стартирала процедура за доставка на още 36 изтребителя F-16. Това е заявил военният министър на страната Габриел-Бениамин Леш пред местни медии.

„Върви процес по покупка на нови бойни самолети. Говоря за още 36 броя F-16, които ще ни послужат да заменят сега наличните ескадрили въоръжени с МиГ-21. Разбира се, желанието ни е самолетите да са чисто нови, но в момента не може да кажем дали ще имаме финансовите възможности за това”, уточнява Леш.

Румънският военен министър е казал още, че ако страната му купи употребявани F-16, стремежът ще бъде те да бъдат модернизирани и поддържани от румънската авиационна индустрия.

Леш не е дал срокове за реализация на тези планове.

Преди няколко седмици стана ясно, че Румъния е изявила интерес към новопроизведени F-16 Block 70, но както отбелязват местните медии, 36 самолета от този тип вероятно биха стрували около и над €4 млрд., като не е ясно дали страната може да отдели такива средства.

През май 2018 г. предишния румънски военен министър Михаил Фифор заяви, че за пълната замяна на румънските МиГ-21 Lancer са нужни още 40 изтребителя, които ще бъдат купени на два етапа – първи четири машини F-16 MLU, които да допълнят сегашните 12 машини от този тип, а като втори етап се предвиждаше избор на други 36 броя F-16, които могат да бъдат както нови, така и употребявани.

През миналия юли Фифор уточни, че ще бъдат купени пет F-16 MLU от Португалия, по същата схема, по която бяха купени и наличните 12. Сделката трябваше да се финализира до края на годината, но това не стана факт и в момента не е ясно дали това намерение ще се реализира.

През септември 2013 г. Румъния купи 12 употребявани изтребителя F-16 MLU от Португалия, които заедно със САЩ бяха модернизирани до софтуерния стандарт M 5.2R. Първите шест машини бяха получени през септември 2016 г., последвани от три през декември 2016 г. и още три през септември 2017 г. Те се числят към 53-та ескадрила от 86-та авиобаза Фетещи.

Отделно в две други ескадрили са на въоръжение около 34 броя МиГ-21 Lancer, които по всичко личи ще бъдат експлоатирани още поне четири – пет години.

Свързани теми

Предишна публикация
Пушек и странни звуци са излизали от падащия етиопски Boeing 737
Следваща публикация
Няколко страни спряха полетите с 737 Max след катастрофата в Етиопия
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

F-16 за България – между пиленето и рязането

До края на юли 2019 г. България ще е подписала и ратифицирала договора за покупката на осем изтребителя F-16C/D Block 70. И ако политическата воля това да се случи бе предостатъчна, то остават въпросите какво се купува, за колко пари, ще има ли още разходи в близко бъдеще и каква работа ще ни свърши въпросният изтребител.

Антон Тодоров: Gripen е една играчка

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров се хвърли в нова атака срещу изтребителя Saab Gripen, който бе посочен от експертната комисия за предпочитан вариант за нов боен самолет за ВВС. Депутатът направи това в сутрешния блок на Нова телевизия, днес 6 октомври 2017 г.

ГЕРБ, ДПС и ВМРО отхвърлиха ветото върху F-16

С гласовете на ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими бе отхвърлено ветото на президента Румен Радев върху ратификацията на договорите за покупка на осем F-16. Това стана днес, 26 юли 2019 г.

Русия изпрати МиГ-29СМТ в Сирия

Русия е изпратила неизвестно количество многоцелеви изтребители МиГ-29СМТ в контингента си базиран в Сирия. Това стана ясно от съобщение на руското МО днес, 13 септември 2017 г.

Меню