Турция няма намерение да се отказва, нито от С-400, нито от F-35

24 прочитания

Турция няма намерение да се отказва от покупката на руските зенитно-ракетни комплекси С-400, нито от покупката на изтребителите от следващо поколение F-35. Това е заявил турският президент Реджеп Таип Ердоган, цитиран от местни медии.

Президентът Ердоган е подчертал, че турската външна политика предполага сътрудничество с много страни, с цел осигуряване на отбраната на страната. От тази гледна точка е необходима покупката, както на С-400, така и на F-35.

„Турция се нуждае от С-400 и сделката там е приключила. Ние ще получим тези системи възможно най-скоро. Турция, която е част от проекта F-35, се нуждае от тези изтребители. Това е самолет, който е разработен и от нас. До сега сме платили $900 млн. за него и продължаваме да плащаме”, казва Ердоган на 31 август 2018 г., по време на военна церемония.

Няколко дни по-рано, турският външен министър Мевлют Чавушоглу, отхвърли неформалното предложение на САЩ за възстановяване на работата по F-35, в замяна на отказ от С-400. Той заяви, че тези предложения са несериозни и са като извадени от каубойски филм.

На 13 август 2018 г. САЩ официално блокираха всякакви доставки на изтребителите F-35 за Турция. Формалната причина за това е арестуването на американски пастор във връзка с неуспешния опит за военен преврат от лятото на 2016 г., но реално САЩ имат проблем с голяма част от съвременната турска външна и вътрешна политика, включително с покупката на С-400.

Въпреки това, през миналата седмица турски пилот-изтребител е извършил първите си полети на F-35 в САЩ. Това е бил майор Халит Октай.

Свързани теми

Предишна публикация
Франция получи първия PC-21
Следваща публикация
Boeing 737 аварира на кацане в Сочи
24 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ще получи ли ОАЕ F-35?

Една от най-богатите страни в света, Обединените арабски емирства (ОАЕ), желае да купи F-35 от…

Полша купува ескадрила F-35, а втората остава за след 2026 г.

Полша ще купи на първо време само една ескадрила от 16 изтребителя F-35A, а останалите машини от този тип ще бъдат договорени след 2026 г. Това е заявил заместник-министъра на отбраната на страната Войчех Скуркевич по време на дебати в Парламента на страната.

Меню