Индия разкри единичната цена на своите Dassault Rafale

38 прочитания

Индийският заместник министър на отбраната Субхаш Бамре е съобщил пред парламента на страната, че единичната цена на изтребител Rafale, който Индия купува е $103,12 млн. Това съобщава IHS Jane’s.

Заместник министър Бамре е участвал в обсъждане на проекта за покупка на 36 броя Dassault Rafale в индийския парламент. Опозицията там тежко критикува програмата, като я определя като непрозрачна и смята, че цената за придобиване на френския боен самолет е твърде висока.

Цената от $103,12 млн. е само за самия самолет Rafale. Цялото съпътстващо оборудване, както и въоръжението, обучението и другите стоки и услуги, които идват с изтребителя не влизат в тази сума. Цялостната цена на сделката, която бе подписана през септември 2016 г., е около $8 млрд. и много от детайлите по нея не са напълно ясни.

Известно е, че около 20% от стойността на сделката са разходи по интеграция на оборудване, което е специално изискано от индийската страна. Това включва израелска нашлемна система за целеуказване и изобразяване, индийско въоръжение и нови системи за РЕБ и „свой-чужд”, както и нов дейта линк.

Тези обсъждания стават на фона на визитата на френския президент Еманюел Макрон в Индия. В рамките на визитата френската страна е потвърдила офертата си за още 36 броя изтребители Rafale, която се обсъжда с Индия от няколко месеца.

Индийските ВВС очакват първите доставки на Rafale през септември 2019 г.

Свързани теми

Предишна публикация
GlobalEye изпълни първи полет
Следваща публикация
Boeing показа 10 000-ния 737
38 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Официално, Хърватия избра Rafale

Хърватия избра френските многоцелеви изтребители Dassault Rafale за свой нов боен самолет. Новината бе обявена…

Гърция купува Rafale

Гърция купува 18 многоцелеви изтребителя Dassault Rafale. Това обяви министър-председателят на страната Кириакос Мицотакис късно…
Меню