GlobalEye изпълни първи полет

38 прочитания

Летящият радар Saab GlobalEye изпълни дебютния си полет от заводското летище на шведската компания в Личопинг днес, 14 март 2018 г.

Самолетът е излетял в 12,52 часа местно време. Полетът е продължил 1 час и 46 минути и е служил основно за сваляне на базовите аеродинамични данни за машината и проверка на работата на основните системи. Малко повече от две седмици по-рано GlobalEye бе официално представен.

От разпространените фотографии се вижда, че са свалени опознавателните знаци на самолета, с които той бе представен на 23 февруари, и полетът се осъществява с шведска цивилна регистрация SE-RMY.

GlobalEye се базира на бизнесджета с много голяма далечина на полет Bombardier Global 6000. Самолетът е предназначен за ВВС на Обединените арабски емирства (ОАЕ).

За сега, нито Saab, нито ОАЕ съобщават кога ще бъде предаден първият самолет на арабската страна. Общата поръчка е за три еднотипни GlobalEye и тя трябва да се изпълни до 2021 г.

GlobalEye реално представлява многофункционална платформа за наблюдения на въздушното, морското и земното пространство благодарение на радари и оптични сензори. GlobalEye има още способности за радио-техническо разузнаване. Продължителността на полет е около 13 часа.

Радарът за наблюдение на въздушното пространство е Erieye ER, който е последното развитие на познатия Erieye. Както и предишното поколение, Erieye ER е поставен неподвижно над фюзелажа. Освен това платформата има и радар Seaspray 7500E за наблюдение на земната и морска повърхност поставен под фюзелажа и оптико-електронна система за наблюдение на FLIR Systems от фамилията Star SAFIRE.

От Saab твърдят, че Erieye ER може да оперира нормално в условия на сериозни електронни смущения, а характеристиките му са около два пъти по-високи от сегашното поколение Erieye, за което е известно, че открива цел тип „изтребител” на дистанция от около 400 – 450 km. Подобни дистанции на откриване от порядъка на 800 km вероятно важат само за режим на търсене в много тесен сектор с използване на пълната мощност на радара. Според IHS Jane’s, стандартната далечина на откриване на радара ще е около 650 km. Шведската компания твърди още, че радарът има много добри възможности да открива нискозабележими цели на големи дистанции.

Свързани теми

Предишна публикация
Катар сключва сериозна сделка за европейски вертолети
Следваща публикация
Индия разкри единичната цена на своите Dassault Rafale
38 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Бъдещето на ВВС на Обединените арабски емирства все още е неясно

С наближаването на традиционното Дубайско авиошоу, отново изникват въпросите за това как изключително заможните Обединени арабски емирства (ОАЕ) смятат да развиват своите военновъздушни сили. За това пише Aviation Week.

Saab представи агресорски вариант на Gripen

Шведската отбранителна компания Saab представи нов вариант на своя многоцелев изтребител Gripen. Машината, която е назована Gripen Aggressor, е предназначена да изпълнява агресорски задачи при обучението на пилоти-изтребители.

НАТО-вският E-3A AWACS достигна София

Самолет за далечно радиолокационно откриване и управление E-3A от състава на компонента на НАТО беше демонстриран днес, 5 юни 2018 г., на летище София. Машината с регистрация LX-N90453 кацна точно в 12,30 часа на столичното летище и се придвижи към стоянката където бе показана на представители на българското МО, ВВС и журналисти.

ОАЕ купи 80 Rafale F4

Обединените арабски емирства (ОАЕ) сключиха договор за покупката на 80 многоцелеви изтребителя Dassault Rafale от…

Ще получи ли ОАЕ F-35?

Една от най-богатите страни в света, Обединените арабски емирства (ОАЕ), желае да купи F-35 от…
Меню