GlobalEye изпълни първи полет

38 прочитания

Летящият радар Saab GlobalEye изпълни дебютния си полет от заводското летище на шведската компания в Личопинг днес, 14 март 2018 г.

Самолетът е излетял в 12,52 часа местно време. Полетът е продължил 1 час и 46 минути и е служил основно за сваляне на базовите аеродинамични данни за машината и проверка на работата на основните системи. Малко повече от две седмици по-рано GlobalEye бе официално представен.

От разпространените фотографии се вижда, че са свалени опознавателните знаци на самолета, с които той бе представен на 23 февруари, и полетът се осъществява с шведска цивилна регистрация SE-RMY.

GlobalEye се базира на бизнесджета с много голяма далечина на полет Bombardier Global 6000. Самолетът е предназначен за ВВС на Обединените арабски емирства (ОАЕ).

За сега, нито Saab, нито ОАЕ съобщават кога ще бъде предаден първият самолет на арабската страна. Общата поръчка е за три еднотипни GlobalEye и тя трябва да се изпълни до 2021 г.

GlobalEye реално представлява многофункционална платформа за наблюдения на въздушното, морското и земното пространство благодарение на радари и оптични сензори. GlobalEye има още способности за радио-техническо разузнаване. Продължителността на полет е около 13 часа.

Радарът за наблюдение на въздушното пространство е Erieye ER, който е последното развитие на познатия Erieye. Както и предишното поколение, Erieye ER е поставен неподвижно над фюзелажа. Освен това платформата има и радар Seaspray 7500E за наблюдение на земната и морска повърхност поставен под фюзелажа и оптико-електронна система за наблюдение на FLIR Systems от фамилията Star SAFIRE.

От Saab твърдят, че Erieye ER може да оперира нормално в условия на сериозни електронни смущения, а характеристиките му са около два пъти по-високи от сегашното поколение Erieye, за което е известно, че открива цел тип „изтребител” на дистанция от около 400 – 450 km. Подобни дистанции на откриване от порядъка на 800 km вероятно важат само за режим на търсене в много тесен сектор с използване на пълната мощност на радара. Според IHS Jane’s, стандартната далечина на откриване на радара ще е около 650 km. Шведската компания твърди още, че радарът има много добри възможности да открива нискозабележими цели на големи дистанции.

Свързани теми

Предишна публикация
Катар сключва сериозна сделка за европейски вертолети
Следваща публикация
Индия разкри единичната цена на своите Dassault Rafale
38 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Saab представи агресорски вариант на Gripen

Шведската отбранителна компания Saab представи нов вариант на своя многоцелев изтребител Gripen. Машината, която е назована Gripen Aggressor, е предназначена да изпълнява агресорски задачи при обучението на пилоти-изтребители.

ОАЕ подписа за F-35

Часове преди клетва да положи новият американски президент Джо Байдън, Обединените арабски емирства (ОАЕ) подписаха…

Saab още не е решил дали ще даде оферта в Канада

Компанията Saab още няма решение за това, дали ще подаде оферта в канадския конкурс за нов многоцелев изтребител. Това съобщава местното издание The Canadian Press, позовавайки се на представители на фирмата.

ОАЕ поиска да купи Chinook

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на тежките транспортни вертолети CH-47F Chinook за Обединените арабски емирства (ОАЕ). Това се чете в съобщение до Конгреса на САЩ от агенцията за сътрудничество в областта на сигурността и отбраната DSCA.

Меню