GlobalEye изпълни първи полет

32 прочитания

Летящият радар Saab GlobalEye изпълни дебютния си полет от заводското летище на шведската компания в Личопинг днес, 14 март 2018 г.

Самолетът е излетял в 12,52 часа местно време. Полетът е продължил 1 час и 46 минути и е служил основно за сваляне на базовите аеродинамични данни за машината и проверка на работата на основните системи. Малко повече от две седмици по-рано GlobalEye бе официално представен.

От разпространените фотографии се вижда, че са свалени опознавателните знаци на самолета, с които той бе представен на 23 февруари, и полетът се осъществява с шведска цивилна регистрация SE-RMY.

GlobalEye се базира на бизнесджета с много голяма далечина на полет Bombardier Global 6000. Самолетът е предназначен за ВВС на Обединените арабски емирства (ОАЕ).

За сега, нито Saab, нито ОАЕ съобщават кога ще бъде предаден първият самолет на арабската страна. Общата поръчка е за три еднотипни GlobalEye и тя трябва да се изпълни до 2021 г.

GlobalEye реално представлява многофункционална платформа за наблюдения на въздушното, морското и земното пространство благодарение на радари и оптични сензори. GlobalEye има още способности за радио-техническо разузнаване. Продължителността на полет е около 13 часа.

Радарът за наблюдение на въздушното пространство е Erieye ER, който е последното развитие на познатия Erieye. Както и предишното поколение, Erieye ER е поставен неподвижно над фюзелажа. Освен това платформата има и радар Seaspray 7500E за наблюдение на земната и морска повърхност поставен под фюзелажа и оптико-електронна система за наблюдение на FLIR Systems от фамилията Star SAFIRE.

От Saab твърдят, че Erieye ER може да оперира нормално в условия на сериозни електронни смущения, а характеристиките му са около два пъти по-високи от сегашното поколение Erieye, за което е известно, че открива цел тип „изтребител” на дистанция от около 400 – 450 km. Подобни дистанции на откриване от порядъка на 800 km вероятно важат само за режим на търсене в много тесен сектор с използване на пълната мощност на радара. Според IHS Jane’s, стандартната далечина на откриване на радара ще е около 650 km. Шведската компания твърди още, че радарът има много добри възможности да открива нискозабележими цели на големи дистанции.

Свързани теми

Предишна публикация
Катар сключва сериозна сделка за европейски вертолети
Следваща публикация
Индия разкри единичната цена на своите Dassault Rafale
32 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Русия все още преговаря с ОАЕ за различни изтребителни програми

Русия и Обединените арабски емирства (ОАЕ) продължават с преговорите за покупката на тежките изтребители Су-35, както и за създаването на нов лек изтребител от следващо поколение. Това съобщава РИА Новости, цитирайки Дмитрий Шугаев, директор на Федералната служба по военно-техническо сътрудничество.

Gripen E лети с Meteor

През октомври 2018 г. Saab успешно изпълни тестов полет с Gripen E, въоръжен за първи път с ракетата за далечен въздушен бой MBDA Meteor.

Меню