Южна Корея има намерение да купи още F-35

176 прочитания

Южна Корея смята да поръча още 40 броя F-35, включително и от варианта със скъсено излитане. Това съобщава местният вестник Korea JoongAng Daily, позовавайки се на собствени източници във военните среди на страната.

Според изданието, предстоящата корейска поръчка ще е за 20 броя от варианта F-35A и още 20 броя от варианта F-35B. Приоритет, обаче ще има покупката на версията с вертикално кацане и скъсено излитане, тъй като страната се готви да се сдобие с лек самолетоносач в началото на следващото десетилетие.

Проектът за този кораб е наречен LPX-II и той бе официално представен преди няколко седмици. Корабът ще е далечно развитие на десантните кораби от клас Dokdos, с които корейските ВМС разполагат днес. Новият съд обаче ще има водоизместване от около 30 000 тона и ще може да базира F-35B. Финансирането на кораба ще се извърши в рамките на програмата за превъоръжаване в периода 2021 – 2025 г.

През 2014 г. Южна Корея сключи договор за своите първи 40 броя F-35A. Стойността на сделката бе $6,4 млрд.

Според Korea JoongAng Daily желанието за още 40 броя F-35 ще бъде официализирано през октомври, след среща на висшето военно ръководство на страната. Първоначално планът е бил за само 20 F-35A, но с взимането на решение за строеж на лек самолетоносач се е наложило и покупката на 20 броя F-35B.

LPX-II вече се проектира около използването на F-35B от палубата му, но Korea JoongAng Daily съобщава, че Южна Корея трябва да официално да поиска покупка на F-35B, за да може американското правителство да започне да дава специфична класифицирана информация за изискванията на изтребителя за палубното му базиране.

Очаква се, че договорът за новите 40 броя F-35 ще бъде подписан в края на 2021 или началото на 2022 г. Всички изтребители, включително и палубните, ще бъдат оперирани от ВВС на страната.

Южна Корея в момента разполага с 16 броя F-35A, а останалите 24 ще бъдат получени до края на 2021 г.

В момента, единствената друга страна, освен САЩ, която експлоатира F-35 от борда на кораб е Великобритания. Очаква се в близко бъдеще Италия също да започне палубна експлоатация на своите F-35B. В следващите няколко години, Япония също се присъедини към този клуб, след като през това лято страната официално заяви, че ще купи F-35B и вече преработва един от големите си самолетоносачи от клас Izumo в лек самолетоносач.

Свързани теми

Предишна публикация
Великобритания може да купи по-малко F-35
Следваща публикация
Русия ще експортира Су-35 за $7 млрд.
176 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Канада официално заяви, че иска да купи австралийските F/A-18A/B

Канадското правителство официално заяви своя интерес от покупката на употребяваните австралийски многоцелеви изтребители F/A-18A/B Hornet. Страната в момента търси варианти за удължаване на живота на своя флот от CF-18.

Министър Каракачанов: Намаляването на цената на F-16 не е за сметка на качествата му

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че намаляването на цената на изтребителите F-16 не е за сметка на качествата му, но призна, че част от оборудването и услугите по сделката ще бъдат орязани в името на икономиите. Това каза той днес, 2 юли 2019 г., в предаването „Лице в лице” по bTV.

Меню