Израел призна, че е разрушил строящ се сирийски ядрен реактор през 2007 г.

21 прочитания

Израел призна, че през септември 2007 г. е разрушил строящ се ядрен реактор в Сирия, който е щял да се използва за създаване на атомно оръжие. Израелската акция бе известна, но до сега страната официално не потвърждаваше участието си.

Признанието бе направено днес, 21 март 2018 г., като израелските въоръжени сили разпространиха кратко описание на операцията, както и снимков и видеоматериал.

Името на операцията е било „Извън шаблона” („Outside the Box”) и тя е била проведена в нощта на 5 срещу 6 септември 2007 г. Строящият се ядрен реактор се е намирал в района на град Дейр ез-Зор, в източната част на Сирия.

На Израел е било известно още от началото на 2007 г., че Сирия строи реактор за производство на плутоний с помощ от Северна Корея. Очакванията са били, че реакторът ще заработи в края на 2007 г., а ядрено оръжие може да бъде произведено няколко години след това. Било е взето решение реакторът да бъде унищожен преди да бъде въведен в експлоатация, с цел намаляване на ефектът от разрушаването му върху цивилното население в района.

Групата израелски бойни самолети е излетяла в 22,30 часа местно време на 5 септември 2007 г. В атаката са участвали четворка F-15I и четворка F-16I, но групата е осигурявана от допълнителни сили, за които Израел в момента не признава. F-15I са били от 69-та ескадрила, а F-16I от 119-та и 253-та ескадрила.


Строящият се реактор е бил ударен с 18 тона боеприпаси. Бойните самолети са подходили към целта на пределно малка височина. След като унищожаването на целта е било потвърдено, всички израелски бойни самолети са се прибрали невредими в базите си в 02,30 часа местно време.

Още през октомври 2007 г. редица медии, позовавайки се на различни разузнавателни източници, съобщиха, че Израел е унищожил строящ се ядрен реактор. През 2010 г. излизат мемоарите на бившия президент на САЩ Джордж Буш, в които той говори за това, че на страната му е било известно, че Сирия строи ядрен реактор за производство на плутоний. На следващата година Международната агенция за атомна енергия излиза с доклад, в който се заключава, че Сирия действително се е опитвала да създаде реактор за плутоний.

Въпреки всичко, до днес Израел официално не признаваше участието си в акцията.

Свързани теми

Предишна публикация
Союз МС-08 излетя за МКС с тричленен екипаж
Следваща публикация
Израел е използвал F-35 в бой?
21 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Турция загуби щурмови вертолет над Сирия

Турските въоръжени сили загубиха щурмови вертолет TAI T129B ATAK по време на операции в Северна Сирия. Двучленният екипаж е загинал, а причините за инцидента не са ясни.

Гърция взима на лизинг БЛА Heron

Гърция се е споразумяла с израелското правителство да вземе на лизинг безпилотни апарати IAI Heron. Това бе съобщено днес, 6 май 2020 г.

Премиерът отново заговори за съвместно производство с Израел на „дронове”

Премиерът Бойко Борисов отново заговори за възможността да се развие производство на безпилотни апарати заедно с Израел. Това изказване той направи днес, 1 ноември 2018 г., след срещата си с израелския си колега Бенямин Нетаняху.

Министър Каракачанов ще покани Израел за участие в конкурса за нов изтребител

За участие в конкурса за придобиване на нов изтребител ще бъде поканена държавата Израел. Това стана ясно от думите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов казани днес, 19 март 2018 г., по време на празника на 68-а бригада „Специални сили“.

Израел свали сирийски Су-22

Израелски зенитно-ракетен комплекс Patriot е свалил сирийски изтребител-бомбардировач Су-22. Инцидентът е станал на границите между двете страни днес, 24 юли 2018 г.

Меню