Израел е използвал F-35 в бой?

25 прочитания

Израелските ВВС са използвали в бой своите многоцелеви изтребители F-35I Adir. Това е станало в началото на февруари, по време на мащабните израелски удари срещу цели в Сирия. Това съобщава Flightglobal, позовавайки се на свои източници.

Не става ясно дали самолетите F-35I са използвани по време на първоначалните въздушни удари или за ударите след свалянето на израелския F-16I. Не се съобщава и срещу какви цели е използван самолета и колко машини са влезли в бой. На 10 февруари израелските ВВС нанесоха удари по цели в Сирия, след като ирански БЛА навлезе на израелска територия.

Според Flightglobal за сега бойното използване на типа няма да бъде потвърдено официално, а командирът на израелските ВВС генерал-майор Амикам Норкин е класифицирал всички детайли по операцията.

В момента 140-та ескадрила „Golden Eagle“ експлоатира девет броя F-35I, като се очаква доставката на още шест машини до края на годината. В началото на декември 2017 г. израелските ВВС обявиха, че типът е достигнал първоначално ниво на бойна готовност.

В момента Израел е поръчал 50 броя F-35I. Машината е вариация на F-35A, която използва израелска система за самозащита и израелски оръжия, както има и други промени.

Свързани теми

Предишна публикация
Израел призна, че е разрушил строящ се сирийски ядрен реактор през 2007 г.
Следваща публикация
Руски Ан-26 катастрофира в Сирия
25 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Предизвикателна акция по изваждане на останките на F-35 се оформя в Япония

Два дни, след като японски F-35 се разби в Тихия океан, изясняването на причините за инцидента не е близо, а разследващите ще се изправят пред сериозното предизвикателство по изваждане на останките на самолета от дълбините на океана. Това пише Reuters.

Полша подписва за F-35 в петък

Полша ще подпише договор за покупка на 32 броя изтребители F-35A този петък (31 януари 2020 г.) Това съобщи министъра на отбраната на страната Мариуш Блашчак в своя профил в социалната мрежа Twitter.

Япония обяви плановете си за модернизация на изтребителната си авиация

Япония обяви амбициозни планове за обновяване на изтребителната си авиация, които включват покупка на още F-35, доработка на два вертолетоносача за да могат да поемат на борда си F-35B, модернизация на част от наличните F-15 и инвестиции в създаване на изтребител от следващо поколение. Това съобщава Aviation Week.

Меню