Blue Origin показа спускаем лунен апарат

449 прочитания

Компанията Blue Origin демонстрира своя проект за лунен спускаем апарат, който може да се използва за завръщането на човечеството на Луната през 2024 г. Това стана вчера, 9 май 2019 г.

Макет на спускаемият апарат нарече Blue Moon бе демонстриран лично от основателя на Blue Origin Джеф Безос (на снимката). Той заяви, че апаратът се проектира от около три години.

В настоящия си вид Blue Moon ще може да приземява на Луната товари с маса от 3,6 тона, но Безос обясни, че се обмисля версия с по-голям резервоар, която ще има полезен товар от 6,5 тона. По същество, Blue Moon представлява платформа, върху която може да се поставя различни товари, които с кран да се спускат на повърхността.

Двигателят BE-7 на спускаемия апарат използва течен водород и течен кислород, като тези вещества са избрани най-вече защото се планира да се използва водата на Луната за гориво в по-следващ етап. Течният водород на борда ще се използва и за други цели, включително за охлаждане и за горивните клетки на борда.

BE-7 ще има тяга от около 4500 kgf и ще бъде тестван за първи път това лято.

Безос не дава други детайли за Blue Moon, включително и кога ще е готов за тестове в космоса и колко струва разработката. Основателят на Amazon, обаче намекна, че единствено Blue Moon реалистично може да е готов за полети до Луната през 2024 г.

Презентацията на Blue Origin идва на фона на това, че NASA се оглежда за изпълнител на поръчката за създаване на лунен спускаем апарат. От агенцията обаче търсят компания, която да създаде всички елементи на апарата, включително и пилотируем модул, който да излети от лунната повърхност и да се скачи обратно със станцията Gateway. Не е ясно дали Blue Origin имат планове за създаване на такъв модул.

В рамките на презентацията Джеф Безос се спря на дългосрочната си визия за милиони хора, работещи и живеещи в космоса, които ще могат да осигурят ресурсите нужни на човечеството в бъдеще. Той се спря за кратко на настоящите проекти New Shepard и New Glenn, като потвърди вече известните цели – суборбитален полет с хора с New Shepard до края на годината и първо тестово изстрелване за New Glenn през 2021 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Нов успешен тест на New Shepard
Следваща публикация
Орелът кацна
449 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Инцидент при наземните тестове на Crew Dragon

Космическият кораб Crew Dragon на SpaceX е претърпял инцидент при наземни тестове вчера, 20 април 2019 г. Няма пострадали, но инцидента ще наруши графика на изпитанията на апарата.

850 прочитания

Нов успешен тест на New Shepard

Компанията Blue Origin извърши нов успешен суборбитален тест на своята система New Shepard. Това стана днес, 2 май 2019 г.

593 прочитания

NASA обяви план за комерсиализация на МКС

NASA обяви вчера, 7 юни 2019 г., че стартира програма, чрез която ще се опита да засили чисто търговското използване на Международната космическа станция (МКС).

455 прочитания

Boeing тества спасителната система на Starliner

Boeing успешно тества спасителната система на своя космически кораб CST-100 Starliner. Това стана днес, 4 ноември 2019 г. По време на теста, обаче се появи проблем с парашутната система на кораба.

428 прочитания

New Shepard едва ли ще полети с хора през тази година

Много малко вероятно е компанията Blue Origin да изпълни полет с ракетата New Shepard с хора на борда в рамките на оставащите три месеца от 2019 г. Това е съобщил изпълнителният директор на компанията Боб Смит, цитиран от Space News.

384 прочитания

Два успешни старта за Союз-2 в един ден

Ракетата-носител Союз-2 извърши два успешни старта в рамките един ден, като изведе товарите си на зададената орбита. Това стана днес, 4 април 2019 г.

854 прочитания
Меню