Blue Origin показа спускаем лунен апарат

503 прочитания

Компанията Blue Origin демонстрира своя проект за лунен спускаем апарат, който може да се използва за завръщането на човечеството на Луната през 2024 г. Това стана вчера, 9 май 2019 г.

Макет на спускаемият апарат нарече Blue Moon бе демонстриран лично от основателя на Blue Origin Джеф Безос (на снимката). Той заяви, че апаратът се проектира от около три години.

В настоящия си вид Blue Moon ще може да приземява на Луната товари с маса от 3,6 тона, но Безос обясни, че се обмисля версия с по-голям резервоар, която ще има полезен товар от 6,5 тона. По същество, Blue Moon представлява платформа, върху която може да се поставя различни товари, които с кран да се спускат на повърхността.

Двигателят BE-7 на спускаемия апарат използва течен водород и течен кислород, като тези вещества са избрани най-вече защото се планира да се използва водата на Луната за гориво в по-следващ етап. Течният водород на борда ще се използва и за други цели, включително за охлаждане и за горивните клетки на борда.

BE-7 ще има тяга от около 4500 kgf и ще бъде тестван за първи път това лято.

Безос не дава други детайли за Blue Moon, включително и кога ще е готов за тестове в космоса и колко струва разработката. Основателят на Amazon, обаче намекна, че единствено Blue Moon реалистично може да е готов за полети до Луната през 2024 г.

Презентацията на Blue Origin идва на фона на това, че NASA се оглежда за изпълнител на поръчката за създаване на лунен спускаем апарат. От агенцията обаче търсят компания, която да създаде всички елементи на апарата, включително и пилотируем модул, който да излети от лунната повърхност и да се скачи обратно със станцията Gateway. Не е ясно дали Blue Origin имат планове за създаване на такъв модул.

В рамките на презентацията Джеф Безос се спря на дългосрочната си визия за милиони хора, работещи и живеещи в космоса, които ще могат да осигурят ресурсите нужни на човечеството в бъдеще. Той се спря за кратко на настоящите проекти New Shepard и New Glenn, като потвърди вече известните цели – суборбитален полет с хора с New Shepard до края на годината и първо тестово изстрелване за New Glenn през 2021 г.

Свързани теми

Предишна публикация
NASA обяви план за комерсиализация на МКС
Следваща публикация
Нов успешен тест на New Shepard
503 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

NASA отлага изпитанията на Crew Dragon и Starliner

NASA обяви, че отлага изпитателните полети с космическите кораби Boeing CST-100 Starliner и SpaceX Crew Dragon, с което се засилват съмненията, че апаратите няма да са готови за редовни пилотируеми полети преди края на годината.

Първият тест на LauncherOne се провали

Първият тест на ракетата-носител с въздушен старт LauncherOne се провали. Това съобщиха от компанията Virgin Orbit вчера, 25 май 2020 г.

Меню