Blue Origin показа спускаем лунен апарат

454 прочитания

Компанията Blue Origin демонстрира своя проект за лунен спускаем апарат, който може да се използва за завръщането на човечеството на Луната през 2024 г. Това стана вчера, 9 май 2019 г.

Макет на спускаемият апарат нарече Blue Moon бе демонстриран лично от основателя на Blue Origin Джеф Безос (на снимката). Той заяви, че апаратът се проектира от около три години.

В настоящия си вид Blue Moon ще може да приземява на Луната товари с маса от 3,6 тона, но Безос обясни, че се обмисля версия с по-голям резервоар, която ще има полезен товар от 6,5 тона. По същество, Blue Moon представлява платформа, върху която може да се поставя различни товари, които с кран да се спускат на повърхността.

Двигателят BE-7 на спускаемия апарат използва течен водород и течен кислород, като тези вещества са избрани най-вече защото се планира да се използва водата на Луната за гориво в по-следващ етап. Течният водород на борда ще се използва и за други цели, включително за охлаждане и за горивните клетки на борда.

BE-7 ще има тяга от около 4500 kgf и ще бъде тестван за първи път това лято.

Безос не дава други детайли за Blue Moon, включително и кога ще е готов за тестове в космоса и колко струва разработката. Основателят на Amazon, обаче намекна, че единствено Blue Moon реалистично може да е готов за полети до Луната през 2024 г.

Презентацията на Blue Origin идва на фона на това, че NASA се оглежда за изпълнител на поръчката за създаване на лунен спускаем апарат. От агенцията обаче търсят компания, която да създаде всички елементи на апарата, включително и пилотируем модул, който да излети от лунната повърхност и да се скачи обратно със станцията Gateway. Не е ясно дали Blue Origin имат планове за създаване на такъв модул.

В рамките на презентацията Джеф Безос се спря на дългосрочната си визия за милиони хора, работещи и живеещи в космоса, които ще могат да осигурят ресурсите нужни на човечеството в бъдеще. Той се спря за кратко на настоящите проекти New Shepard и New Glenn, като потвърди вече известните цели – суборбитален полет с хора с New Shepard до края на годината и първо тестово изстрелване за New Glenn през 2021 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Нов успешен тест на New Shepard
Следваща публикация
Орелът кацна
454 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

SpaceX подписа с първия турист за полет около Луната

Компанията SpaceX е подписала договор с неназован космически турист, който ще полети около Луната на борда на новата ракета на компанията BFR (Big Falcon Rocket). Това съобщиха от компанията късно вчера, 13 септември 2018 г.

7 прочитания

Полетите на Starliner ще се отложат

Изпитателните кораби на новия космически кораб Boeing CST-100 Starliner ще бъдат отложени с няколко месеца. Това са съобщили индустриални източници за Reuters.

644 прочитания

Virgin Galactic достигна за втори път космоса

Ракетоплана VSS Unity, от типа SpaceShipTwo, на Virgin Galactic успешно достига за втори път до космоса. Това стана при полет вчера, 22 февруари 2019 г.

670 прочитания

Инцидент при наземните тестове на Crew Dragon

Космическият кораб Crew Dragon на SpaceX е претърпял инцидент при наземни тестове вчера, 20 април 2019 г. Няма пострадали, но инцидента ще наруши графика на изпитанията на апарата.

851 прочитания

Не може да живеем в миналото

Успешният старт на Crew Dragon предизвика сериозни полемики в Русия, където космическата тематика никога не…
406 прочитания
Меню