Blue Origin показа спускаем лунен апарат

501 прочитания

Компанията Blue Origin демонстрира своя проект за лунен спускаем апарат, който може да се използва за завръщането на човечеството на Луната през 2024 г. Това стана вчера, 9 май 2019 г.

Макет на спускаемият апарат нарече Blue Moon бе демонстриран лично от основателя на Blue Origin Джеф Безос (на снимката). Той заяви, че апаратът се проектира от около три години.

В настоящия си вид Blue Moon ще може да приземява на Луната товари с маса от 3,6 тона, но Безос обясни, че се обмисля версия с по-голям резервоар, която ще има полезен товар от 6,5 тона. По същество, Blue Moon представлява платформа, върху която може да се поставя различни товари, които с кран да се спускат на повърхността.

Двигателят BE-7 на спускаемия апарат използва течен водород и течен кислород, като тези вещества са избрани най-вече защото се планира да се използва водата на Луната за гориво в по-следващ етап. Течният водород на борда ще се използва и за други цели, включително за охлаждане и за горивните клетки на борда.

BE-7 ще има тяга от около 4500 kgf и ще бъде тестван за първи път това лято.

Безос не дава други детайли за Blue Moon, включително и кога ще е готов за тестове в космоса и колко струва разработката. Основателят на Amazon, обаче намекна, че единствено Blue Moon реалистично може да е готов за полети до Луната през 2024 г.

Презентацията на Blue Origin идва на фона на това, че NASA се оглежда за изпълнител на поръчката за създаване на лунен спускаем апарат. От агенцията обаче търсят компания, която да създаде всички елементи на апарата, включително и пилотируем модул, който да излети от лунната повърхност и да се скачи обратно със станцията Gateway. Не е ясно дали Blue Origin имат планове за създаване на такъв модул.

В рамките на презентацията Джеф Безос се спря на дългосрочната си визия за милиони хора, работещи и живеещи в космоса, които ще могат да осигурят ресурсите нужни на човечеството в бъдеще. Той се спря за кратко на настоящите проекти New Shepard и New Glenn, като потвърди вече известните цели – суборбитален полет с хора с New Shepard до края на годината и първо тестово изстрелване за New Glenn през 2021 г.

Свързани теми

Предишна публикация
NASA обяви план за комерсиализация на МКС
Следваща публикация
Нов успешен тест на New Shepard
501 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нов успешен тест на New Shepard

Компанията Blue Origin извърши нов успешен суборбитален тест на своята система New Shepard. Това стана днес, 2 май 2019 г.

Два успешни старта за Союз-2 в един ден

Ракетата-носител Союз-2 извърши два успешни старта в рамките един ден, като изведе товарите си на зададената орбита. Това стана днес, 4 април 2019 г.

Stratolaunch Systems Corporation прекратява дейността си

Компанията Stratolaunch Systems Corporation, която създаде и се готвеше да оперира едноименния гигантски самолет Stratolaunch прекратява дейността си. Това съобщава Reuters, цитирайки няколко източника запознати с процесите в компанията.

Меню