SpaceX с ново успешно изстрелване

12 прочитания

Компанията SpaceX успешно изстреля своята ракета носител Falcon 9 на 22 февруари 2018 г. На борда на ракетата имаше испански военен спътник и два експериментални микросателита за разпространение на интернет.

Изстрелването бе осъществено в 06,17 часа местно време от космодрума Ванденберг, Калифорния и е преминало без забележки. Испанският военен сателит PAZ е бил отделен 11 минути след изстрелването и в съобщение на SpaceX се казва, че той успешно е достигнал зададената му орбита.

Основателят на SpaceX Елон Мъск е съобщил, че на борда са се намирали и два експериментални микросателита кръстени Tintin A и Tintin B, които са част от програмата Starlink, в рамките на която се планира създаване на глобално интернет покритие.


SpaceX не се опита да върне на земята първата степен на Falcon 9, която вече е летяла през август миналата година. Вместо това бе направен експеримент с връщане на двете части от аеродинамичния обтекал на ракетата. Те са били снабдени с малки парашути и надеждата е била да достигнат до кораб, който има на борда си голяма мрежа. Целта на експеримента е спестяване на средства, тъй като обтекалът струва $6 млн.

Експериментът не е бил успешен и двете части на обтекалите са паднали в океана на няколкостотин метра от кораба с мрежата, но са били сравнително запазени. Мъск е заявил, че следващият експеримент ще бъде с по-голям парашут.

PAZ е сателит с маса от 1400 kg и е изработен от Airbus Defence and Space. Предназначен е да извършва радарен обзор на земната и морската повърхност чрез радар със синтетична апертура.

Днес от SpaceX съобщиха още, че планираното за утре изстрелване на испанския комуникационен сателит Hispasat 30W-6 се отлага с неопределено време, тъй като компанията има нужда от допълнителни тестове за преглед на аеродинамичния обтекал на Falcon 9.

Свързани теми

Предишна публикация
Екипажът на Союз МС-06 се приземи успешно
Следваща публикация
NASA планира спиране на финансирането на МКС към 2025 г.
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Екипажът на Союз МС-07 се завърна на земята

55-ият екипаж на Международната космическа станция (МКС) успешно се завърна на Земята. Спускаемата капсула на космическия кораб Союз МС-07 се приземи успешно в Казахстан днес, 3 юни 2018 г., следобед.

Нов успешен тест на New Shepard

Компанията Blue Origin извърши нов успешен суборбитален тест на своята система New Shepard. Това стана днес, 2 май 2019 г.

Инцидент при наземните тестове на Crew Dragon

Космическият кораб Crew Dragon на SpaceX е претърпял инцидент при наземни тестове вчера, 20 април 2019 г. Няма пострадали, но инцидента ще наруши графика на изпитанията на апарата.

X-37B се приземи след рекорден полет

Безпилотната експериментална совалка на ВВС на САЩ X-37B се приземи днес, 27 октомври 2019 г., след рекорден престой на орбита от 780 дни.

Меню