SpaceX с ново успешно изстрелване

12 прочитания

Компанията SpaceX успешно изстреля своята ракета носител Falcon 9 на 22 февруари 2018 г. На борда на ракетата имаше испански военен спътник и два експериментални микросателита за разпространение на интернет.

Изстрелването бе осъществено в 06,17 часа местно време от космодрума Ванденберг, Калифорния и е преминало без забележки. Испанският военен сателит PAZ е бил отделен 11 минути след изстрелването и в съобщение на SpaceX се казва, че той успешно е достигнал зададената му орбита.

Основателят на SpaceX Елон Мъск е съобщил, че на борда са се намирали и два експериментални микросателита кръстени Tintin A и Tintin B, които са част от програмата Starlink, в рамките на която се планира създаване на глобално интернет покритие.


SpaceX не се опита да върне на земята първата степен на Falcon 9, която вече е летяла през август миналата година. Вместо това бе направен експеримент с връщане на двете части от аеродинамичния обтекал на ракетата. Те са били снабдени с малки парашути и надеждата е била да достигнат до кораб, който има на борда си голяма мрежа. Целта на експеримента е спестяване на средства, тъй като обтекалът струва $6 млн.

Експериментът не е бил успешен и двете части на обтекалите са паднали в океана на няколкостотин метра от кораба с мрежата, но са били сравнително запазени. Мъск е заявил, че следващият експеримент ще бъде с по-голям парашут.

PAZ е сателит с маса от 1400 kg и е изработен от Airbus Defence and Space. Предназначен е да извършва радарен обзор на земната и морската повърхност чрез радар със синтетична апертура.

Днес от SpaceX съобщиха още, че планираното за утре изстрелване на испанския комуникационен сателит Hispasat 30W-6 се отлага с неопределено време, тъй като компанията има нужда от допълнителни тестове за преглед на аеродинамичния обтекал на Falcon 9.

Свързани теми

Предишна публикация
Екипажът на Союз МС-06 се приземи успешно
Следваща публикация
NASA планира спиране на финансирането на МКС към 2025 г.
12 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Австрия загуби делото за Eurofighter

Австрийското правителство е загубило делото за финансови компенсации за покупката на Eurofighter. Това съобщава австрийската…

NASA възнамерява да прати хора на Луната през 2028 г.

NASA ще изпрати хора на Луната през 2028 г., като технологиите, които ще се използват там ще спомогнат за провеждането на пилотируема мисия до Марс в десетилетието след 2030 г. Това е заявил вчера, 11 март 2019 г., директорът на NASA Джим Брайденстайн (на снимката), след като Белия дом обяви проектобюджета на агенцията за 2020 г.

ЕК планира повече пари за усвояване на космоса

Европейската комисия (ЕК) планира да отпусне бюджет от €16 млрд. за периода 2021 – 2027 г., който ще отиде за усвояването на космическото пространство и да обедини всички свои космически програми под една шапка.

Меню