Търговският конфликт между САЩ и Китай достигна и авиацията

20 прочитания

Търговският конфликт между САЩ и Китай засегна и авиацията, след като китайското правителство обяви, че налага 25% мито при вноса на определени модели самолети произвеждани в САЩ. Това съобщава Reuters.

Китайското Министерство на търговията публикува списък със стоки, които ще се облагат с по-високи вносни мита. Сред стоките влизат автомобили, химически продукти, телешко месо, продукти от соя и самолети с маса празен между 15 000 и 45 000 kg.

Акциите на Boeing се сринаха с 6% в рамките на 4 април, но след това започнаха да възвръщат стойността си и на 5 април отбелязаха покачване с малко над 2%, след като инвеститорите си дадоха сметка, че новите тарифи ще засегнат много слабо продукцията на компанията.

Данните на Boeing показват, че празната маса на модификациите 737-700, 737-800 и 737-900 е между 37 600 kg и 42 900 kg, което значи, че те ще се облагат с по-високи мита. Поколението NG, обаче се продава все по-слабо в световен мащаб и в момента има едва 10 поръчки от четири китайски авиокомпании.

Ситуацията с новото поколение Max е сложна. Модификациите Max 9 и Max 10 няма да бъдат засегнати от новите мита, но най-продаваната модификация Max 8 е на кантар. Според Boeing масата празен на самолета е 45 070 kg., но както отбелязва Reuters в тази стойност има много нюанси, които зависят от точното оборудване на пътническата кабине и най-вече какво се разбира под „маса празен”. Модификацията Max 7, която се продава слабо, влиза в обхвата на новите мита.

Двама експерти, с които Reuters разговаря, заявяват, че има две вариации на „маса празен”. Едната е, тази в която се включва само масата на самия самолет, но производителите най-вече използват т.нар. „оперативна маса празен”, при която освен самолета в стойността се включва и масата на екипажа, както и различни технологични течности, които се намират на борда, но не и горивото.

Залозите са големи, защото САЩ изнася самолети на стойност от около $15 млрд. годишно за Китай.

Boeing посочва в изявление, че макар и САЩ и Китай да отиват към сериозен търговски конфликт, който със сигурност ще засегне авиационната индустрия, за сега няма да има драстични промени. От компанията заявяват още, че ще работят активно с правителствата на двете страни за изглаждане на различията.

Единствените други самолети, който ще бъдат засегнати от новите мита са големите бизнесджетове Gulfstream G500/600 и G650.

Свързани теми

Предишна публикация
Сенегал става стартов клиент на L-39NG
Следваща публикация
САЩ разреши експортът на F-16V за Словакия
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

10 години Lufthansa Technik в България

Десет години след стъпването си в България германската компания за базово техническо обслужване и ремонт на самолети Lufthansa Technik (Луфтханза Техник) отбелязва много сериозни постижения. Дейността по същество на софийския клон на компанията, наречен Lufthansa Technik Sofia (LTSF), започва на 28 октомври 2008 г. и едва ли някой си е представял, че в годините ще бъде постигнато толкова много.

Boeing показа концепция за хиперзвуков пътнически самолет

Boeing показа концепция за създаване на хиперзвуков пътнически самолет, който да развива скорост от порядъка на M 5 и да може да прелита Атлантика за около 2 часа. Концепцията бе показана по време на конференция в Атланта през тази седмица.

J-20 публично показа оръжейните си отсеци

Китайският изтребител от следващо поколение J-20 демонстрира оръжейните си отсеци в рамките на последния ден на авиационното изложение в Джухай. Това стана днес, 11 ноември 2018 г.

Boeing 777-9 ще изпълни първия си полет през юни

Boeing планира да започне летателните изпитания с модела 777-9 през юни. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници, запознати с графика на самолетостроителя.

По-високите вносни мита няма да oскъпят значително продукцията на Boeing

Ако президентът на САЩ Доналд Тръмп прокара своята идея за по-високи мита при внос на стомана и алуминии, това почти няма да се отрази на крайната цена на самолетите Boeing, но може да има ефект върху продажбите на компанията по политически причини. Това съобщава Reuters.

Меню