Германия и Франция ще правят заедно нов морски патрулен самолет

20 прочитания

Германия и Франция ще стартират в близките месеци съвестна програма за създаване на нов морски патрулен самолет, който да замени сега използваните машини. Това съобщава Reuters.

Планира се в рамките на Берлинското авиационно изложение в края на април министрите на отбраната на Германия и Франция да подпишат меморандум за намерение за стартирането на работа по програмата “Maritime Airborne Warfare System”.

Още през миналия юли двете страни се споразумяха да търсят европейско решение за подмяна на остаряващите им морски патрулни самолети. До средата на 2018 г. трябва да бъде изготвен план за работа по тази програма и да започнат първите мерки за хармонизиране на изискванията на двете страни.

Инициативата е в рамките на усилията на Франция и Германия за повишаване на кооперациите в областта на отбраната сред страните от ЕС.

Германските ВМС в момента използват осем морски патрулни самолети P-3C Orion, а френската морска авиация експлоатира около 20 броя Atlantique 2 (на снимката).

За сега не са ясни други подробности около бъдещия проект. В НАТО съществува инициатива за създаване на нов морски патрулен многоцелев самолет. В нея участват Франция, Германия, Канада, Полша, Италия, Испания, Турция и Гърция. Възможно е на по-късен етап Франция и Германия да се опитат да привлекат към инициативата си някои от тези страни.

В рамките на Берлинското изложение ще бъдат взети и конкретни стъпки около френско-германската инициатива за създаване на боен самолет от следващо поколение, както и ще бъде показан нов безпилотен апарат Eurodrone, който се разработва от Франция, Германия, Италия и Испания.

Преди години Airbus предлагаше концепцията за разработка на морски патрулен самолет на базата на A319, но нямаше сериозен интерес към проекта и той не получи развитие. Не е известно дали новият самолет ще се базира на някой от моделите на Airbus.

Свързани теми

Предишна публикация
Индия отново тръгна да търси нови изтребители
Следваща публикация
Сърбия преговаря за Ми-17 и Ми-35М
20 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Франция получи първия PC-21

Франция получи първия турбовитлов учебно-тренировъчен самолет Pilatus PC-21. Машината е пристигнала на 30 август 2018 г. и е част от договор за цялостна подмяна на системата за обучение във френската военна авиация.

Германия пита САЩ дали Eurofighter може да бъде сертифициран за носене на ядрено оръжие

Германия е отправила запитване до САЩ, дали Eurofighter може да бъде сертифициран за носене на ядрено оръжие. От отговора може да зависи дали страната ще купи още машини от типа. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Гърция ще купи още шест Rafale

Гърция ще купи още шест многоцелеви изтребителя Dassault Rafale. Това съобщи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.…

Франция не иска да участва в белгийския изтребителен конкурс и вместо това направи директна оферта

Френското правителство не е отговорило на запитването за даване на оферта (RFP) за нови изтребители, което Белгия пусна през март тази година. Вместо това френският министър на отбраната Флоранс Парти е изпратил писмо до белгийския си колега с което предлага директна сделка за Dassault Rafale.

Меню