Германия и Франция ще правят заедно нов морски патрулен самолет

22 прочитания

Германия и Франция ще стартират в близките месеци съвестна програма за създаване на нов морски патрулен самолет, който да замени сега използваните машини. Това съобщава Reuters.

Планира се в рамките на Берлинското авиационно изложение в края на април министрите на отбраната на Германия и Франция да подпишат меморандум за намерение за стартирането на работа по програмата “Maritime Airborne Warfare System”.

Още през миналия юли двете страни се споразумяха да търсят европейско решение за подмяна на остаряващите им морски патрулни самолети. До средата на 2018 г. трябва да бъде изготвен план за работа по тази програма и да започнат първите мерки за хармонизиране на изискванията на двете страни.

Инициативата е в рамките на усилията на Франция и Германия за повишаване на кооперациите в областта на отбраната сред страните от ЕС.

Германските ВМС в момента използват осем морски патрулни самолети P-3C Orion, а френската морска авиация експлоатира около 20 броя Atlantique 2 (на снимката).

За сега не са ясни други подробности около бъдещия проект. В НАТО съществува инициатива за създаване на нов морски патрулен многоцелев самолет. В нея участват Франция, Германия, Канада, Полша, Италия, Испания, Турция и Гърция. Възможно е на по-късен етап Франция и Германия да се опитат да привлекат към инициативата си някои от тези страни.

В рамките на Берлинското изложение ще бъдат взети и конкретни стъпки около френско-германската инициатива за създаване на боен самолет от следващо поколение, както и ще бъде показан нов безпилотен апарат Eurodrone, който се разработва от Франция, Германия, Италия и Испания.

Преди години Airbus предлагаше концепцията за разработка на морски патрулен самолет на базата на A319, но нямаше сериозен интерес към проекта и той не получи развитие. Не е известно дали новият самолет ще се базира на някой от моделите на Airbus.

Свързани теми

Предишна публикация
Lufthansa отменя половината си полети за утре
Следваща публикация
Индия отново тръгна да търси нови изтребители
22 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Франция пенсионира Mirage 2000N

Френските ВВС официално пенсионираха носителя на ядрено оръжие Mirage 2000N. Церемонията по свалянето на типа от въоръжение бе проведена на 21 юни 2018 г.

Президентът Радев ще лети на Rafale

Президентът Румен Радев ще направи полет на многоцелев изтребител Dassault Rafale в рамките на скорошното си държавно посещение във Франция. Това научи АЕРО от собствени източници.

Конкуренти в тежка категория

На 28 февруари 2019 г. Германия обяви старта на конкурсната процедура за купуване на нови тежки транспортни вертолети за Луфтвафе (ВВС на страната). Това трябва да стане с бърза и нискорискова покупка за замяна на остаряващия флот от Sikorsky CH-53G/GA/GS произведени по лиценз в Германия, които ще започнат да се извеждат от експлоатация от 2025 г. нататък.

Eurofighter ще бъде обновен

Eurofighter ще бъде обновен за да пасне по-добре на германското изискване за подмяна на изтребителите-бомбардировачи Tornado и за да се повишат експортните му шансове. Това съобщава Flightglobal.

Франция и Германия подписаха първите договори за разработка на изтребител от следващо поколение

Правителствата на Франция и Германия подписаха договори с Airbus, Dassault, Safran Aircraft Engines и MTU Aero Engines за старт на разработката на изтребителя и безпилотните системи от следващо поколение, известни като програмата Future Air Combat System (FCAS). Това стана днес, 7 февруари 2019 г.

Меню