Dassault и Airbus в съперничество за това, кой ще бъде лидер в разработката на новия европейски изтребител

196 прочитания

Европейските самолетостроителни компании Airbus и Dassault вече започват да си съперничат за това, коя от тях ще поеме водещата роля в проекта за създаване на европейски изтребител от следващо поколение. Това съобщава Reuters.

През юли 2017 г. правителствата на Франция и Германия официално се споразумяха да работят заедно за създаване на боен самолет от следващо поколение, в светлината на опита на двете страни да задълбочат връзките вътре в Европейския съюз след оттеглянето на Великобритания.

Проектът, който в крайна сметка трябва да замести сега използваните Rafale и Eurofighter, вероятно няма да включва само пилотируема платформа, но и безпилотен апарат.

Основна роля в създаването на новия изтребител ще играят Dassault и Airbus. След първоначалното споразумение не е имало много официални разговори по темата, съобщава Reuters. Франция и Германия се споразумяха до средата на 2018 г. да приемат пътната карта на проекта.

Airbus обаче вече започва да дава заявки, че иска да бъде водещата компания в проекта. Изпълнителният директор на Airbus Defense & Space Дирк Хоке вече заяви, че компанията му, която е част от Airbus, е най-подходяща да води бъдещия проект.

Абсолютно същото изказване прави и изпълнителният директор на Dassault Ерик Трапие, който каза, че компанията му ще бъде „естествен лидер” в проекта, тъй като има огромен опит в строителството на бойни самолети.

В същото време Хоке заявява, че проектът трябва да се ускорява за да не става Европа зависима от американска военна техника, особено в светлината на нужда от намиране на заместник за германския флот от изтребители-бомбардировачи Tornado около 2025 г.

За Хоке, покупката на американски бойни самолети ще отслаби европейската отбранителна индустрия, която ще е все по-зависима от американски технологии, които не се споделят с европейските съюзници.

Избирането на основен изпълнител за бъдещия европейски изтребител може да се превърне в още по-сложен въпрос, ако към Германия и Франция се присъединят и други страни от ЕС.

Свързани теми

Предишна публикация
Турция разработва по-тежък боен вертолет
Следваща публикация
САЩ може да разреши експорта на F-35 в ОАЕ
196 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus получи 120 поръчки за A220

Европейският самолетостроител Airbus е получил общо 120 твърди поръчки за двудвигателния тяснофюзелажен лайнер A220. Това обяви компанията непосредствено след Нова година, като сделките са били финализирани в края на декември 2018 г.

Франция показа новия си военен вертолет

Макетът на новия военен вертолет за френските въоръжени сили бе показан днес, 27 май 2019 г. на министърът на отбраната на Франция Флоранс Парли. Вертолетът ще бъде създаден на базата на цивилния модел Airbus Helicopters H160.

В Германия тече дебат за въоръжените БЛА

Да бъдат ли купени въоръжени безпилотни апарати или не и дали това е нарушение на международното право. Такива дебати текат в момента в Германия, съобщава Deutsche Welle.

JetBlue поръчва A220

Само ден, след като Airbus ребрандира семейството CSeries на A220, американската нискотарифна авиокомпания JetBlue обяви, че поръчва 60 броя от машината.

Меню