Dassault и Airbus в съперничество за това, кой ще бъде лидер в разработката на новия европейски изтребител

196 прочитания

Европейските самолетостроителни компании Airbus и Dassault вече започват да си съперничат за това, коя от тях ще поеме водещата роля в проекта за създаване на европейски изтребител от следващо поколение. Това съобщава Reuters.

През юли 2017 г. правителствата на Франция и Германия официално се споразумяха да работят заедно за създаване на боен самолет от следващо поколение, в светлината на опита на двете страни да задълбочат връзките вътре в Европейския съюз след оттеглянето на Великобритания.

Проектът, който в крайна сметка трябва да замести сега използваните Rafale и Eurofighter, вероятно няма да включва само пилотируема платформа, но и безпилотен апарат.

Основна роля в създаването на новия изтребител ще играят Dassault и Airbus. След първоначалното споразумение не е имало много официални разговори по темата, съобщава Reuters. Франция и Германия се споразумяха до средата на 2018 г. да приемат пътната карта на проекта.

Airbus обаче вече започва да дава заявки, че иска да бъде водещата компания в проекта. Изпълнителният директор на Airbus Defense & Space Дирк Хоке вече заяви, че компанията му, която е част от Airbus, е най-подходяща да води бъдещия проект.

Абсолютно същото изказване прави и изпълнителният директор на Dassault Ерик Трапие, който каза, че компанията му ще бъде „естествен лидер” в проекта, тъй като има огромен опит в строителството на бойни самолети.

В същото време Хоке заявява, че проектът трябва да се ускорява за да не става Европа зависима от американска военна техника, особено в светлината на нужда от намиране на заместник за германския флот от изтребители-бомбардировачи Tornado около 2025 г.

За Хоке, покупката на американски бойни самолети ще отслаби европейската отбранителна индустрия, която ще е все по-зависима от американски технологии, които не се споделят с европейските съюзници.

Избирането на основен изпълнител за бъдещия европейски изтребител може да се превърне в още по-сложен въпрос, ако към Германия и Франция се присъединят и други страни от ЕС.

Свързани теми

Предишна публикация
Турция разработва по-тежък боен вертолет
Следваща публикация
САЩ може да разреши експорта на F-35 в ОАЕ
196 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Германия купува още Eurofigther и избира между него и Super Hornet за заместник на Tornado

Германия ще купи още новопроизведени изтребители Eurofighter, които ще заменят сега експлоатираните Eurofighter Tranche 1 и ще избере между този тип и F/A-18 Super Hornet за замяна на изтребителите-бомбардировачи Tornado. Това съобщи източници в германското МО цитирани от германски медии.

Катар взима още 12 броя Dassault Rafale

Катар ще реализира опцията си за покупка на 12 многоцелеви изтребители Dassault Rafale, към вече сключената сделка за 24 машини от същия тип. Това съобщи производителя Dassault днес, 7 декември 2017 г.

SpaceX с ново успешно изстрелване

Компанията SpaceX успешно изстреля своята ракета носител Falcon 9 на 22 февруари 2018 г. На борда на ракетата имаше испански военен спътник и два експериментални микросателита за разпространение на интернет.

A350-1000 получи типов сертификат

Airbus получи от европейската агенция за авиационна безопасност EASA типов сертификат за летателна годност за своя широкофюзелажен двудвигателен лайнер A350-1000. Това стана днес, 21 ноември 2017 г.

Меню