Германия пита САЩ дали Eurofighter може да бъде сертифициран за носене на ядрено оръжие

47 прочитания

Германия е отправила запитване до САЩ, дали Eurofighter може да бъде сертифициран за носене на ядрено оръжие. От отговора може да зависи дали страната ще купи още машини от типа. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Германия не е ядрена сила, но съхранява на територията си американски атомни бомби B61 и участва в програмата за ядрено споделяне на НАТО, която предвижда ядреното оръжие на САЩ да се използва от членки на Алианса в случай на война. Германия използва за тази роля изтребителите-бомбардировачи Tornado.

Германия планира да пенсионира този тип около 2025 г. и да го замени евентуално с нови Eurofighter, но те не могат да използват атомните бомби B61 и трябва да бъдат сертифицирани за това от САЩ.

Германското МО е изпратило запитване до Пентагона през април. В него са поставени въпросите, дали Eurofighter може да бъде сертифициран, колко ще струва това и колко време ще отмене. По отговорът в момента се работи.

През миналата година Германия проведе официално проучване върху опциите за замяна на Tornado, като проучи и американските изтребители F-35A, F-15E и F/A-18 Super Hornet. В последствие стана ясно, че страната се е ориентирала към покупката на допълнителни Eurofighter с цел поддръжка на европейската авиационна индустрия.

Въпреки това, се очаква Германия да проведе формален конкурс, който да стартира до края на годината. От германското МО са отказали коментар за Reuters. Същото са сторили и от Пентагона.

Според Airbus Eurofighter може да бъде сертифициран да носи ядрено оръжие не по-късно от 2025 г., което ще е напълно достатъчно за замяната на Tornado. Източници на Reuters в американското правителство, обаче са заявили, че е по-вероятно това да се случи в рамките на 7 – 10 години.

Всеки отказ на САЩ да сертифицира Eurofighter за носител на атомно оръжие, може да се разглежда като опит да се повлияе на германското решение. Всичко това става на фона на изострените Трансатлантически отношения и опасенията на САЩ, че европейските страни ще харчат увеличените си военни бюджети най-вече за европейско оръжие.

Свързани теми

Предишна публикация
FedEx купува 24 нови карго самолета
Следваща публикация
Франция ще има водеща роля в проекта FCAS
47 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Заместник-министър Запрянов: Истинското договаряне ще е след избора на платформа

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов заяви, че истинските преговори по придобиването на нов боен самолет, ще започнат след като бъде посочен, кой е предпочитания кандидат. Тогава щели да станат ясни всички детайли по цените, сроковете за доставки и условията. Това заяви той днес, 21 ноември 2018 г.

Luftwaffe определи F-35 като идеален заместник на Tornado

Германските ВВС са направили къс списък с потенциални заместници на изтребителя-бомбардировач Tornado, но изтребителят от следващо поколение F-35 се смята за „перфектния избор”. Това съобщава IHS Jane’s, цитирайки източник в Luftwaffe.

Какво пише и какво не в проекта за нов боен самолет?

На 16 май 2018 г. Министерски съвет (МС) прие проектът за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет”. Той бе внесен в Народното събрание (НС), където трябва да мине през одобрението на комисиите по отбрана и финанси, а след това ще бъде гласуван в пленарна зала.
Както пише в проекта и какво липсва в него?

Меню