Германия пита САЩ дали Eurofighter може да бъде сертифициран за носене на ядрено оръжие

47 прочитания

Германия е отправила запитване до САЩ, дали Eurofighter може да бъде сертифициран за носене на ядрено оръжие. От отговора може да зависи дали страната ще купи още машини от типа. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Германия не е ядрена сила, но съхранява на територията си американски атомни бомби B61 и участва в програмата за ядрено споделяне на НАТО, която предвижда ядреното оръжие на САЩ да се използва от членки на Алианса в случай на война. Германия използва за тази роля изтребителите-бомбардировачи Tornado.

Германия планира да пенсионира този тип около 2025 г. и да го замени евентуално с нови Eurofighter, но те не могат да използват атомните бомби B61 и трябва да бъдат сертифицирани за това от САЩ.

Германското МО е изпратило запитване до Пентагона през април. В него са поставени въпросите, дали Eurofighter може да бъде сертифициран, колко ще струва това и колко време ще отмене. По отговорът в момента се работи.

През миналата година Германия проведе официално проучване върху опциите за замяна на Tornado, като проучи и американските изтребители F-35A, F-15E и F/A-18 Super Hornet. В последствие стана ясно, че страната се е ориентирала към покупката на допълнителни Eurofighter с цел поддръжка на европейската авиационна индустрия.

Въпреки това, се очаква Германия да проведе формален конкурс, който да стартира до края на годината. От германското МО са отказали коментар за Reuters. Същото са сторили и от Пентагона.

Според Airbus Eurofighter може да бъде сертифициран да носи ядрено оръжие не по-късно от 2025 г., което ще е напълно достатъчно за замяната на Tornado. Източници на Reuters в американското правителство, обаче са заявили, че е по-вероятно това да се случи в рамките на 7 – 10 години.

Всеки отказ на САЩ да сертифицира Eurofighter за носител на атомно оръжие, може да се разглежда като опит да се повлияе на германското решение. Всичко това става на фона на изострените Трансатлантически отношения и опасенията на САЩ, че европейските страни ще харчат увеличените си военни бюджети най-вече за европейско оръжие.

Свързани теми

Предишна публикация
FedEx купува 24 нови карго самолета
Следваща публикация
Франция ще има водеща роля в проекта FCAS
47 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Белгия обяви, че купува F-35

Белгийското правителство обяви, че избира F-35A за свой нов боен самолет. Стойността на покупката ще бъде €4 млрд. Американската оферта бе предпочетена пред предложението за Eurofighter Typhoon. Това съобщава Reuters.

Саудитска арабия ще купи още 48 броя Eurofighter Typhoon

Саудитска арабия подписа меморандум за намерение (MOI) за покупката на още 48 многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon. Документът бе подписан днес, 9 март 2018 г., по време на визитата във Великобритания на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман ал Сауди.

Airbus и Boeing вероятно ще се оттеглят от канадския изтребителен конкурс

Airbus и Boeing вероятно ще се оттеглят от участие в изтребителния конкурс, който Канада смята да проведе, тъй като компаниите са уверени, че условията му са нагласени в полза на F-35. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Финландия получи първоначални оферти за замяна на F/A-18C/D

Финландското МО получи на 31 януари 2019 г. първоначалните оферти от петима производители, които са кандидати за доставка на нов многоцелев изтребител, който да замени сега използваните F/A-18C/D Hornet. Проектът се нарича H-X.

Меню