Германия пита САЩ дали Eurofighter може да бъде сертифициран за носене на ядрено оръжие

47 прочитания

Германия е отправила запитване до САЩ, дали Eurofighter може да бъде сертифициран за носене на ядрено оръжие. От отговора може да зависи дали страната ще купи още машини от типа. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници.

Германия не е ядрена сила, но съхранява на територията си американски атомни бомби B61 и участва в програмата за ядрено споделяне на НАТО, която предвижда ядреното оръжие на САЩ да се използва от членки на Алианса в случай на война. Германия използва за тази роля изтребителите-бомбардировачи Tornado.

Германия планира да пенсионира този тип около 2025 г. и да го замени евентуално с нови Eurofighter, но те не могат да използват атомните бомби B61 и трябва да бъдат сертифицирани за това от САЩ.

Германското МО е изпратило запитване до Пентагона през април. В него са поставени въпросите, дали Eurofighter може да бъде сертифициран, колко ще струва това и колко време ще отмене. По отговорът в момента се работи.

През миналата година Германия проведе официално проучване върху опциите за замяна на Tornado, като проучи и американските изтребители F-35A, F-15E и F/A-18 Super Hornet. В последствие стана ясно, че страната се е ориентирала към покупката на допълнителни Eurofighter с цел поддръжка на европейската авиационна индустрия.

Въпреки това, се очаква Германия да проведе формален конкурс, който да стартира до края на годината. От германското МО са отказали коментар за Reuters. Същото са сторили и от Пентагона.

Според Airbus Eurofighter може да бъде сертифициран да носи ядрено оръжие не по-късно от 2025 г., което ще е напълно достатъчно за замяната на Tornado. Източници на Reuters в американското правителство, обаче са заявили, че е по-вероятно това да се случи в рамките на 7 – 10 години.

Всеки отказ на САЩ да сертифицира Eurofighter за носител на атомно оръжие, може да се разглежда като опит да се повлияе на германското решение. Всичко това става на фона на изострените Трансатлантически отношения и опасенията на САЩ, че европейските страни ще харчат увеличените си военни бюджети най-вече за европейско оръжие.

Свързани теми

Предишна публикация
FedEx купува 24 нови карго самолета
Следваща публикация
Франция ще има водеща роля в проекта FCAS
47 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Германия се опасява, че A400M няма да е оперативно готов скоро

Германските военни се опасяват, че военно-транспортния самолет A400M няма да бъде оперативно готов скоро и експлоатацията му се сблъсква с нови проблеми. Това съобщава Reuters, цитирайки германски военен доклад.

В Германия тече дебат за въоръжените БЛА

Да бъдат ли купени въоръжени безпилотни апарати или не и дали това е нарушение на международното право. Такива дебати текат в момента в Германия, съобщава Deutsche Welle.

Катар заяви желание да купи Eurofighter

Катар даде заявка за покупката на 24 броя многоцелеви изтребителя Eurofighter Typhoon. Това страна след като днес, 17 септември 2017 г., бе подписано писмо за намерение (LOI) за сделката.

Швейцария отново избира нов изтребител

Швейцария стартира отново процес по избор на нов боен самолет. На 6 юни 2018 г. страната е изпратила покани за участие до четири страни за пет отделни изтребителя.

Меню