Граф Игнатиево с нов командир

116 прочитания

Авиобаза Граф Игнатиево ще има нов командир в лицето на полковник Димитър Петров. Досегашният командир генерал Иван Лалов получава повишени в звание и ново назначение. Това стана ясно след днешното правителствено заседание, на което бяха предложени кадрови размествания в командването на въоръжените сили.

Бригаден генерал Иван Лалов, който е командир на авиобаза Граф Игнатиево от май 2014 г., е предложен за заместник-командващ на Съвместното командване на силите и за удостояване със звание генерал-майор. Правителството предлага сегашният заместник-командир на базата полковник Димитър Петров да заеме овакантената длъжност командир на авиобазата, както и за удостояване със звание бригаден генерал.

Полковник Димитър Петров е роден през 1966 г. в Тополовград. Средното си образование завършва в Стара Загора. Във военновъздушното училище „Георги Бенковски“ постъпва през 1985 г. Като отличник на випуска през 1990 г. е избрал да служи в 15-и полк в Равнец, защото там са били самолетите МиГ-29. Но през 1990 г. е нямало курс за нови летци и 8 месеца е летял на МиГ-21бис в Балчик. От 1991 г. до днес е пилот на МиГ-29. Заемал е длъжностите младши пилот, старши пилот, заместник-командир на звено и като командир на звено постъпва във Военната академия. Завършва я с отличие през 2000 г. и оттогава започва службата си в 3-а авиобаза „Граф Игнатиево“. Става последователно началник-щаб на ескадрила, командир на ескадрила, началник-щаб на авиобазата, заместник-командир по летателната подготовка на авиобазата. На сегашната си длъжност – заместник-командир на авиобазата, е от 2015 г.

Полковник Васил Лазаров, който в момента е командир на Базата за командване, управление и наблюдение, е предложен за длъжността съветник на Върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност, както и за удостояване със звание бригаден генерал.

За новите генералски назначения трябва да бъде издаден указ на президента Румен Радев.

Свързани теми

Предишна публикация
Две чешки компании искат да ремонтират двигателите на българските L-39
Следваща публикация
Музеят на авиацията със свободен вход и програма за 12 април
116 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

За шести и вероятно последен ден Ми-17 гаси пожара край Кресненското дефиле

За шести и вероятно последен ден вертолет Ми-17 от състава на ВВС гаси пожара, който бушува в района на Кресненското дефиле. Днес, 29 август 2017 г., следобед от МВР обявиха, че пожарът е напълно овладян.

ТЕРЕМ спечели поръчка за КВР на Ми-17

Държавната компания ТЕРЕМ ЕАД е избрана да извърши капитално-възстановителен ремонт (КВР) на един вертолет Ми-17 от състава на ВВС на България. Това става ясно от решение на министъра на отбраната от 14 ноември 2017 г.

Меню