Две фирми искат да поддържат българските L-39

42 прочитания

Две компании са подали оферти за участие в процедурата за възлагане на обществена поръчка за поддръжка на българските учебно-тренировъчни самолети L-39ZA. Това се чете в Протокола от работа на комисията, който бе публикуван на сайта на МО.

Едната компания е българската „Йотов и син”, а другата е оригиналният производител Aero Vodochody. „Йотов и син” няма възможност да извърши сама поддръжката и вероятно иска да използва услугите на украински подизпълнители.

От протокола на комисията се вижда, че и двете компании имат неизрядности в документацията, която трябва да се отстрани до 4 юли 2018 г. В документацията на „Йотов и син” не са били посочени доказателства, че фирмата е извършвала определен минимален обем дейност, както е по изискванията на процедурата. При Aero Vodochody има липси на декларации от управляващите компанията.

Процедурата за възлагане на обществена поръчка стартира на 15 май 2018 г. Цели се сключване на рамково споразумение, като се търси осигуряване на капитално-възстановителни ремонти за двигателите АИ-25ТЛ, капитално-възстановителен ремонт за пусковите двигатели „Сапфир-5”, извършване на ремонт на агрегати, блокове, възли и детайли по самолетите L-39ZA, извършване на ремонт, проверка или калибровка на контролно-проверовъчна и контролно-измервателна апаратура, извършване на доставки на авиационно-техническо имущество и доставка на техническа документация.

Рамковото споразумение ще бъде с продължителност 84 месеца (седем години) и ще покрива поддръжката на осем самолета L-39. За това време се очаква, че в поддръжката на L-39ZA ще бъдат вложени 11 млн. лева с ДДС.

Има изискване дейностите по договора да се извършват от конструктора/производителя или от организация, която е оторизирана/сертифицирана/линцензирана за извършване на този вид дейност от конструктора/производителя.

В момента тече друга процедура, която трябва да избере компания за извършване на капитално-възстановителни ремонти на три двигателя АИ-25ТЛ. Там се конкурират две чешки фирми – LOM Praha и Aero Vodochody.

Техническото състояние на българските L-39ZA не е добро и в момента летят два от тях. Междуремонтният ресурс на техните двигатели обаче изтича и се очаква през лятото те да спрат да летят. До тогава, обаче е малко вероятно да приключи поръчката за ремонт на три АИ-25ТЛ. Липсата на изправни L-39 спря и участието на типа на парада, който се проведе в София на 6 май.

Свързани теми

Предишна публикация
Първите серийни Су-57 ще бъдат получени през 2019 г.
Следваща публикация
Унгария купува 20 броя H145M
42 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Су-25 стреля на „Шабла 2020“

Българските ВВС разпространиха ефектно видео от участието на Су-25 на Съвместните бойни стрелби по въздушни…
Меню