България е домакин на учение на военнотранспортната авиация

29 прочитания

От 16 до 26 април 2018 г. в България ще се проведе основният етап от „Европейския курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация” 18-2 (ETAP-C 18-2). Това съобщават от МО.

Летателното учение е част от официалния календар на събитията на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. В него ще вземат участие транспортни самолети, екипажи и личен състав от България, Литва, Полша и Румъния, военнослужещи от Холандия, Европейския център за тактически въздушен транспорт и Европейското командване по въздушен транспорт.

Европейският курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация ще се проведе на летищата в Пловдив и Безмер, в авиационния полигон на Военновъздушните сили – Елена, както и на летищата край Чешнегирово и Черногорово.

По време на ETAP-C 18-2 ще се отработват полети по маршрут на малка и пределно малка височина; десантиране от въздуха; тренировъчни заходи за симулирано хвърляне на товари; преодоляване на противовъздушна отбрана, включващо наземни средства и изтребители; тактически заходи за кацане; кацане и излитане на грунтова полоса; за изтребителната авиация – тактически прехвати, а за зенитно-ракетни войски – занитно-ракетно прикритие на обекти.

Основни цели на участието на българските ВВС ще бъдат постигане на по-висока оперативна съвместимост за участие в многонационални операции със страни – съюзници, както и повишаване на теоретичната, тактико-специалната и летателната подготовка за изпълнение на транспортни задачи. За летателния състав от изтребителната авиация – усъвършенстване на тактико-специалната и летателната подготовка по изпълнение на прехват на транспорти самолети. За зенитно ракетни войски – усъвършенстване на теоретичната и тактико-специалната подготовка за работа по ниско летящи, малоскоростни цели, а за ръководители на полети „Контрол” и ръководители на полети „Бойно управление” – за ръководство, насочване и управление на нисколетящи, малоскоростни цели.

Ръководител на ETAP-C 18-2 от българска страна ще е полковник Румен Кондев – началник на инспекция „Безопасност на полетите“ в Командването на Военновъздушните сили, а директор на летателното учение ще е полковник Хосе Луис Ромеро Алеге от ВВС на Испания, който е командир на Европейския център за тактически въздушен транспорт.

От българските Военновъздушни сили в учението ще участват военнослужещи и техника от Командването на ВВС, 24-та авиационна база – Крумово, 16-та транспортна авиационна група – Враждебна, 3-та авиационна база – Граф Игнатиево, База за командване, управление и наблюдение – София, База за специална техника – Божурище и Първа зенитно-ракетна база – Божурище.

Полетите ще се извършват със самолети тип C-27J Spartan и C-130 Hercules от 16 до 26 април, когато ще се проведе церемония по завършване на тренировката.

Свързани теми

Предишна публикация
Млади пилоти с класна специалност „Военен пилот – първи клас”
Следваща публикация
Две чешки компании искат да ремонтират двигателите на българските L-39
29 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът връчи новите генералските пагони

Днес, 5 май 2018 г., в навечерието на Деня на храбростта и празника на Българската армия – 6 май, държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев връчи пагоните на военнослужещи, удостоени с висше офицерско звание.

Екипажът на катастрофиралия Ми-17 е имал 17 – 18 часа във въздуха от началото на годината

Командирът на катастрофиралия вертолет Ми-17 капитан Пламен Панталеев е имал 18 часа нальот от началото на годината, а вторият пилот капитан Стоян Неделчев е имал 17 часа. Това бе съобщено на брифинг на командването на ВВС, който се проведе днес, 12 юни 2018 г. Въпреки мизерният им нальот, за сега водеща е версията за технически отказ.

ВВС демонстрираха способности пред Комитета по политика и сигурност на ЕС

Посланиците в Комитета по политика и сигурност на Европейския съюз (КОПС) посетиха авиобаза Граф Игнатиево днес, 7 юни 2018 г., където наблюдаваха демонстрация на военни способности от българските ВВС. Това съобщават от МО.

ВВС се готви за утрешния парад (галерия)

Българските Военновъздушни сили се готвят за участието си в утрешния парад по случай Деня на Храбростта и празника на Българската армия. Те ще участват освен с представителен блок и със самолети, вертолети и зенитни комплекси.

Меню