САЩ, Великобритания и Франция нанесоха въздушен удар по Сирия (обобщение)

46 прочитания

Въздушни и морски сили от състава на въоръжените сили на САЩ, Великобритания и Франция нанесоха удар с крилати ракети по три цели в Сирия. Според Пентагона, ударените обекти са свързани с програмата за създаване и поддържане на арсенал от химически оръжия.

Нападението е било извършено със 105 крилати ракети от няколко типа изстреляни от самолети, кораби и подводници на САЩ, Великобритания и Франция. Атаката е била извършена в ранните часове на днешния ден (14 април 2018 г.).

Според официалните данни на Пентагона 66 от изстреляните ракети са били UGM-109E Tomahawk Land Attack Missile (TLAM Block IV). Ракетният крайцер USS Monterey (клас Ticonderoga) е изстрелял 30 от тях, докато се е намирал в Червено море. Разрушителят USS Higgins (клас Arleigh Burke) е изстрелял други 23 от Персийския залив и разрушителят USS Laboon (клас Arleigh Burke) е пуснал още седем ракети от този тип от Червено море. Останалите шест ракети TLAM са изстреляни от подводницата USS John Warner (клас Virginia), намираща се в Средиземно море.

Американското участие във въздушния удар се допълва от пуска на 19 нискозабележими крилати ракети JASSM-ER, изстреляни от два стратегически бомбардировача B-1B. Това е и бойния дебют на оръжието, което бе прието на въоръжение във ВВС на САЩ през април 2014 г.

Франция е участвала с 12 крилати ракети – девет са SCALP EG изстреляни от борда на многоцелеви изтребители Rafale, а останалите три са MdCN изстреляни от френската фрегата Languedoc (клас FREMM), намираща се в Средиземно море.

Британското участие се изчерпва с пуск на осем крилати ракети Storm Shadow от борда на изтребители-бомбардировачи Tornado GR4.

Трябва да се отбележи, че Storm Shadow и SCALP EG са различни наименования на едно и също оръжие, разработено от европейската компания MBDA, a MdCN е вариация за базиране на кораби.

Според данните на Пентагона 76 от ракетите (57 броя TLAM и 19 броя JASSM-ER) са ударили научно-изследователския център Барза, край Дамаск, който се свързва със създаването на химически оръжия. Илюстрациите по-долу са от брифинга на Пентагона и се базират на сателитни снимки на обектите, преди и след нападенията срещу тях.

Прави впечатление, че огромна част от изстреляните боеприпаси са били насочени към въпросния център, който според сателитните снимки се състои от три не големи сгради. За унищожаването на комплекса са използвани (по американски данни) са използвани боеприпаси, чийто комбинирана маса на бойните глави надхвърля 34 тона.

Други 22 ракети (девет TLAM, осем Storm Shadow, три MdCN и две SCALP EG) са ударили склад за съхранение на химически оръжия, намиращ се северно от град Хомс. Третата цел е била комплекс от бункери, който е бил част от ударените складови съоръжения, по който са изстреляни седем ракети SCALP EG.

По-късно се появиха и комерсиални сателитни снимки на обстрелваните обекти.


Пентагонът твърди, че нито една от 105-те крилати ракети не е била унищожена от сирийското ПВО, което е отбелязало 40 пуска на зенитни ракети, но практически всички те са били без захват на реални цели. От американското военно ведомство са заявили, че руските сили намиращи се в Сирия не са участвали в отразяването на атаката.

В удара са участвали и голям брой военни самолети в поддържаща роля, включително танкери, летящи радари, самолети за РЕБ, както и изтребително прикритие. Точни данни за тези участващи сили не се дават.

Руското МО излезе по-рано през деня с друга трактовка на удара, целите му и резултатите от него. Според руското военно ведомство са били изстреляни 103 крилати ракети (трябва да се отбележи, че руската информация излезе преди Пентагона да изнесе официални данни за участващите сили и употребените боеприпаси), от които 71 са били свалени от сирийското ПВО, чрез използване на ЗРК С-125, С-200, „Бук”, „Квадрат” и „Оса”. Атаката е станала факт между 03,42 часа и 05,10 часа.

Според руското МО, ударът е бил насочен най-вече срещу голям брой сирийски авиобази, които обаче са били практически незасегнати.

В руската трактовка на събитията се съдържат твърдения, които не се потвърждават от Пентагона, като например използването на управляемите боеприпаси GBU-38 и участието на ударни F-15E в акцията.

За сега, няма категорично потвърждение, нито на твърденията за 100% успешни попадения (каквато не се е наблюдавала при масово използване на крилати ракети до момента), нито на руските твърдения, за изключително ефективна работа на сирийското ПВО (предвид остарелите зенитни комплекси и факта, че повечето от тях са слабо или никак пригодени за борба с крилати ракети). В социалните мрежи се появиха множество снимки на останки от ракети, намерени в Сирия. Част от тях са на съветски зенитни ракети, но поне на едни от кадрите се виждат останки от крилати ракети Storm Shadow.

Въздушният удар идва точно седмица след химическата атака в град Дума, край Дамаск. При нападението загинаха 50 – 70 цивилни. Смята се, че сирийското правителство е отговорно за атаката.

Унищожените цели, обаче могат да се разглеждат като символични, тъй като не засягат реално военния потенциал на режима на Башар Асад. Според Пентагона, ударът е значително нарушил способностите на сирийските въоръжени сили да използват химически оръжия, но от американското военно ведомство не дават реална информация за наличния в момента сирийски химичен арсенал или за възможностите за производство на химическо оръжие.

Сирия официално се отказа от арсенала си от химически оръжия през септември 2013 г. Този арсенал бе предаден и унищожен към юни 2014 г. Има съмнения, че страната е запазила малка част от този арсенал и той е бил използван за нападения в последните години. В случая с атаката в град Дума, все още няма категорична информация какъв газ е използван, като има индикации за употребата както на зарин, така и за хлор, който е доста остарял в качеството си на химическо оръжие и е комерсиално достъпен газ, чието производство не е трудно.

Свързани теми

Предишна публикация
Русия даде допълнителни данни за действията на сирийското ПВО по време на удара от 14 април
Следваща публикация
Израел отново атакува цели в Сирия
46 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Примитивни дронове за болезнени удари

Технологии примитивни, но в същото време достатъчно ефективни за основното предназначете, които тепърва ще се развиват, с огромен потенциал за използване на терористични цели. Това е основния извод, който може да се направи от изложбата на самоделни ударни безпилотни летателни апарати (БЛА), популярно известни и като дронове, на оръжейното изложение “Армия-2018“ в Кубинка.

Свалянето на Ил-20 – пореден епизод

На 23 септември 2018 г. руското военно министерство огласи своята окончателна версия за свалянето на разузнавателния самолет Ил-20М в Сирия.

Премиерът настоял за решение по казуса със самолетите C-27J

Премиерът Бойко Борисов и военният министър Красимир Каракачанов са обсъдили днес, 8 декември 2017 г. на среща казуса с поддръжката на транспортните самолети C-27J Spartan, Това обясни пред медиите в парламента Каракачанов като подчерта, че в армията има не малко проблеми и не малка част са свързани с пари.

Меню