Израел отново атакува цели в Сирия

16 прочитания

Израелските ВВС са нанесли нов удар по цели на територията на сирийската авиобаза T4, разположена в провинция Хомс. Ударът е станал днес, 9 април 2018 г.

Сирийската информационна агенция SANA е съобщила, че авиобазата е била ударена с ракети изстреляни от израелски изтребители F-15 от ливанска територия. SANA e заявила още, че някои от ракетите са били успешно свалени от сирийското ПВО.

По-късно руското МО разпространи съобщение, че ударът е бил изпълнен от два израелски F-15, които са изстреляли общо осем ракети срещу авиобазата Т4. Това е станало между 03,25 часа и 03,53 часа местно време. Сирийската ПВО е свалила пет от осемте ракети, а останалите три са ударили западната част на летището.

За сега няма официални съобщения от израелска страна.

Предполага се, че ударът е бил насочен срещу иранския военен контингент разположен на летището. Та се базира също руски контингент, както и части на сирийските ВВС. Иран призна за четири свои жертви, но по неофициални данни, загиналите са повече.

По неофициална информация, израелските ВВС са изстреляли осем крилати ракети Delilah, които са сравнително малки (бойна глава от 30 kg) и предназначени основно да атакуват движещи се цели.

На 20 февруари 2018 г. израелските ВВС бомбардираха базата, като тогава атаката бе насочена срещу иранските сили опериращи с безпилотни апарати от летището.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ, Великобритания и Франция нанесоха въздушен удар по Сирия (обобщение)
Следваща публикация
Въоръжен израелски БЛА падна в Ливан
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ELTA представи наземните си радари в София

Израелската компания Elta, част от държавната корпорация IAI (Israel Aerospace Industries), представи днес, 16 април 2019 г., своето портфолио от наземно базирани 3D радари.

Тече тренировката „Collector’s Item 17“

Съвместната българо-израелска летателна тренировка „Collector’s Item 17” тече в момента над територията на България. В тренировката взимат участие и италианските изтребителите Eurofighter, които са базирани в момента в Граф Игнатиево.

В началото на септември ще се проведе българо-израелска летателна тренировка

Правителството разреши преминаването през и пребиваването на територията на България с невоенен характер на въздухоплавателни средства и личен състав от ВВС на Израел. Те ще участват в съвместна българо-израелска летателна тренировка, която ще се проведе в началото на септември. Това съобщават от правителствената информационна служба.

98 броя Ми-28НМ за руската армейска авиация

По време на военно-техническия форум „Армия-2019“, провеждан момента във военно-историческия парк „Патриот“ в Кубинка до Москва, руското военно министерство е направило поръчка за 98 щурмови вертолета Ми-28НМ.

Грешни действия на екипажа са довели до свалянето на израелския F-16I

Екипажът на сваления израелски многоцелев изтребител F-16I не е действал адекватно и съобразно утвърдените процедури на израелските ВВС, което е довело да поразяването на самолета му. Това се казва в официалното разследване на инцидента, чийто резултати бяха обявени вчера, 25 февруари 2018 г.

Русия изпрати два Су-57 в Сирия

Два, от все още намиращите се в изпитания, изтребители от следващо поколение Су-57 (Т-50) са били прехвърлени в Сирия. Това е станало вчера, 21 февруари 2018 г.

Меню