Русия даде допълнителни данни за действията на сирийското ПВО по време на удара от 14 април

7 прочитания

Руското МО даде допълнителна информация за действията на сирийското ПВО по време на ракетния удар от 14 април 2018 г. Според новите данни, за поразяването на 71 крилати ракети са били използвани 112 зенитни ракети.

Според представителя на руското МО, генерал-майор Игор Конашенков, реалните цели на ракетния удар не са били само трите обекта, за които призна Пентагона, но и по множество други военни обекти на територията на Сирия. Той посочва, че трите официални цели, признати от Пентагона, биха могли да бъдат унищожени с не повече от 30 крилати ракети, а разрушенията по научно-изследователския център в Барза не съответстват на заявените 76 крилати ракети, които са ударили центъра.

Генерал-майор Конашенков дава и информацията, че за отразяването на атаката сирийското ПВО е използвало 112 зенитни ракети.

Комплексите Панцирь-С1 са изстреляли 25 ракети и са поразили 23 цели. Комплексите Бук М2Е са изстреляли 29 ракети и са поразили 24 цели. Комплексите „Оса” са изстреляли 11 ракети и са поразили пет цели, комплексите С-125 са отбелязали 13 пуска и пет поразени цели, комплексите Стрела-10 са имали пет пуска и три поразени цели, а комплексите „Квадрат” са изстреляли 21 ракети и са поразили 11 цели. Комплексите С-200 не са поразили нито една цел, въпреки, че са изстреляли осем ракети.

Според Пентагона, никоя от изстреляните по Сирия 105 крилати ракети не е била свалена от противника. Оценките на американското военно ведомство са за 40 неуспешни ракетни пуска от сирийското ПВО.

Косвено потвърждение, че данните на Пентагона не отговарят на истината, идва от това, че има налични снимки показващи в Сирия останки на крилати ракети, които явно не са достигнали целите си. Какъв е процента на такива ракети, за сега остава неясно.

Разрушенията по комплекса в Барза, който се състои от три не големи сгради, също не отговарят на попадения от 76 крилати ракети, чийто бойни части имат маса от над 34 тона.

За евентуалните ефективни действия на сирийското ПВО говори и Сирийската обсерватория за човешки права. Базираната в Лондон организация, която се опитва да бъде независим източник на новини от гражданската война в Сирия, твърди че при атаките от 14 април са били свалени поне 65 крилати ракети изстреляни от САЩ, Франция и Великобритания. Сирийската обсерватория за човешки права се описва като опозиционна организация, която е против режима на Башар Асад.

В същото време, свалянето на почти 2/3 от изстреляните крилати ракети изглежда, като изключително добра ефективност на сирийското ПВО, което в исторически план не се слави с такива показатели. Показаните до сега останки на паднали крилати ракети, за сега, принадлежат на не повече от пет – шест ракети и предвид големия пропаганден заряд, би трябвало да бъдат показани повече останки. Не само това, но и комплексите С-125, „Квадрат”, Стрела-10 и „Оса” са доста остарели и тяхната ефективност срещу нисколетящи цели, при част от които има взети мерки за намаляване на радиолокационната забележимост, е най-малкото спорна.

За сега, независимата оценка на ефективността на нанесения ракетен удар от САЩ, Франция и Великобритания и на действията на сирийското ПВО, е невъзможна. В представената официална информация и от двете страни има проблемни моменти, което показва, че най-вероятно никой не е изнесъл изцяло достоверни данни.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ, Великобритания и Франция нанесоха въздушен удар по Сирия (обобщение)
Следваща публикация
Руското МО показа останки от крилати ракети
7 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Приключва тренировката „Ramstein Guard BGR 2019”

По време на тренировката „Ramstein Guard BGR 2019”, която приключва утре, 4 октомври 2019 г., бяха извършени съвместни тренировки между формирования от изтребителната авиация, щурмовата авиация, ЗРВ и РТВ на българските Военновъздушни сили в условията на радиоелектронни смущения. Това съобщават от ВВС.

Свалянето на Ил-20 – новите факти

Унищожаването на руския разузнавателен самолет Ил-20 с ракета от зенитно-ракетния комплекс С-200, изстреляна от сирийската противовъздушна отбрана в района на Латакия, по време на нанасяне на удар от четири израелски изтребители F-16 по цели в района, бързо доведе до остра криза в отношенията между Москва и Тел Авив.

Руски разузнавателен самолет свален от сирийската ПВО

По време на заход за кацане около 23,00 ч. на 17 септември 2018 г. руски разузнавателен самолет Ил-20 е бил свален от сирийската противовъздушна отбрана. Това е станало по време на ракетно-бомбови удар, нанесен от израелски военни самолети по сирийски военни цели в района на крайбрежния град Латакия.

Израел свали сирийски Су-22

Израелски зенитно-ракетен комплекс Patriot е свалил сирийски изтребител-бомбардировач Су-22. Инцидентът е станал на границите между двете страни днес, 24 юли 2018 г.

Русия изпрати МиГ-29СМТ в Сирия

Русия е изпратила неизвестно количество многоцелеви изтребители МиГ-29СМТ в контингента си базиран в Сирия. Това стана ясно от съобщение на руското МО днес, 13 септември 2017 г.

Меню