Boeing и Saab ще строят новия учебен самолет за ВВС на САЩ

125 прочитания

Boeing и Saab спечелиха програмата T-X за доставка на нов реактивен учебно-тренировъчен самолет за ВВС на САЩ. Това бе обявено късно снощи, 27 септември 2018 г.

Победата на Boeing е третият подред успех на компанията в последния месец. По-рано тя получи договор за стрoежа на безпилотен палубен танкер MQ-25, а този вторник компанията (в партньорство с европейската Leonardo) спечели и конкурса за доставка на нови транспортни вертолети за охрана на ядрените силози на САЩ.

ВВС на САЩ възнамеряват на първо време да поръчат поне 351 броя от новия учебен самолет и 46 броя симулатора. Стойността на сделката ще е $9,2 млрд. Американските ВВС могат да поръчат до 475 такива машини в близките десетилетия.

С тази поръчка Boeing осигурява дълъг живот на своята производствена линия в Сейнт Луис, която се очаква да спре да работи около средата на следващото десетилетие със спирането на сглобяването на F-15 и F/A-18.

Пентагонът очакваше, че програмата T-X ще му струва около $19,7 млрд., но явно от Boeing са успели да свалят близо $10 млрд. от тази цена.

Boeing в момента е получил договор да построи първите пет самолета и седем симулатора и да ги достави до 2023 г. Достигането на първоначално ниво на способности се планира за следващата 2024 г. Доставката на всички 351 самолета ще стане в два малосерийни лота и осем лота при пълномащабно производство до 2034 г.

Проектът на Boeing и Saab е създаден специално за участие в T-X. Машината, която се задвижва от един реактивен двигател General Electric F404 и достига свръхзвукови скорости, изпълни дебютния си полет на 20 декември 2016 г. До момента са построени два технологични демонстратора.

Конструкцията видимо взаимства доста от F/A-18, който днес се строи от Boeing, но е оригинален проект на McDonnell Douglas. От машината ще се иска да дава реалистична летателна подготовка на пилоти, които ще летят на машини от пето поколение. За това се търсят не само високи летателни характеристики, но и широки възможности в областта на симулираното обучение.

Boeing и Saab сключиха договор за партньорство в програмата през декември 2013 г. Американският самолетостроител потърси шведската компания, заради огромния ѝ опит в строене на по-малки самолети, които обаче имат високи летателни характеристики и умението ѝ да минимизира разходите за разработка и производство.

В бъдещето серийно производство Saab ще сглобява задната част на фюзелажа и различни самолетни системи. Около 90% от производството на бъдещия учебно-тренировъчен самолет ще е съсредоточено в САЩ.

Boeing и Saab спечелиха проекта в конкуренция с Lockheed Martin/KAI със своя T-50A (вариация на учебно-бойния FA-50, който пък се базира на KAI T-50) и Leonardo с T-100 (вариация на M-346).

Основният критерии за победа в конкурса бе най-ниска цена, като имаше бонуси за допълнителното ѝ намаляване, при демонстриране на по-високи технически и оперативни характеристики. Победата на Boeing/Saab е до известна степен изненадваща, защото те не предлагат готова конструкция, но в последните месеци имаше подозрение, че компанията ще се хвърли смело в процеса с изключително ниски цени.

Има очаквания, че конструкцията на T-X ще еволюира и за други задачи, включително самолет-агресор за въоръжените сили на САЩ, както и като лек многоцелев изтребител за износ. Очаква се и че чисто учебният вариант ще се радва на не малък експортен интерес.

T-X е една от последните големи програми във ВВС на САЩ, за която още нямаше изпълнител, следователно и един от последните шансове в близките години за голяма поръчка за отбранителните гиганти в САЩ.

В момента ВВС на САЩ използват остарелите T-38 за напреднало летателно обучение за бъдещите бойни пилоти. Самолетът се използва и за други учебни и изпитателни задачи. ВВС на САЩ експлоатират около 500 такива машини, чиято средна възраст е близо 50 години.

Свързани теми

Предишна публикация
F-35B се разби при тренировъчен полет в САЩ
Следваща публикация
Реплики в парламента около ремонта на Су-25
125 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Първият сблъсък

На 1 август 1943 г. Военновъздушните сили на България, тогава известни, като Въздушните на Негово Величество войски или ВНВВ, за първи път влизат в пряк въздушен бой срещу многоброен и мотивиран противник, летящ на модерни бойни самолети. Какво се случва над България в онзи горещ неделен ден?

Франция получи първия PC-21

Франция получи първия турбовитлов учебно-тренировъчен самолет Pilatus PC-21. Машината е пристигнала на 30 август 2018 г. и е част от договор за цялостна подмяна на системата за обучение във френската военна авиация.

Saab представи агресорски вариант на Gripen

Шведската отбранителна компания Saab представи нов вариант на своя многоцелев изтребител Gripen. Машината, която е назована Gripen Aggressor, е предназначена да изпълнява агресорски задачи при обучението на пилоти-изтребители.

Меню