Сърбия получи четири беларуски МиГ-29

1K прочитания

Сръбското МО официално получи четири изтребителя МиГ-29 от Беларус. Церемонията за това се състоя вчера, 25 февруари 2019 г. в „558-ми авиоремонтен завод“ в Барановичи, Беларус.

Самолетите са подарък от страна на беларуското правителство, който бе договорен през миналата пролет, но всички следващи дейности по тях, включително капитално-възстановителен ремонт и подмяна на част от авиониката, както и поставяне на ново навигационно и комуникационно оборудване, ще се финансира от Сърбия.

Работата по четирите машини ще приключи в рамките на 18 месеца, като първите ще са готови преди края на годината. Не се съобщава какви са финансовите параметри на сделката.

На церемонията по предаването присъства сръбският военен министър Александър Вулин, който е заявил, че беларуските МиГ-29 са една на 1/3 от жизнения си цикъл и са много добре поддържани.

От разпространените снимки на сръбското МО се вижда, че дарените самолети са четири едноместни МиГ-29 (Изделие 9-13), като на самолетите са нанесени набързо сръбски национални флагове, на мястото на беларуските опознавателни знаци и бордни номера.

С получените от Беларус самолети, сръбските ВВС ще разполагат вече с 14 броя МиГ-29. Четири от тях (три едноместни и една спарка) са оцелели от 16-те доставени по югославско време. Към тях се присъединяват още две спарки и четири едноместни изтребителя, доставени от Русия през 2017 г. На първо време Сърбия планира да ремонтира самолетите и да премина към експлоатация по състояние, както и да обнови авиониката им. На по-следващ етап и ако има достатъчно финанси, се планира по-дълбока модернизация до стандарта СМ или СМТ.

Свързани теми

Предишна публикация
Въздушно сражение между Индия и Пакистан
Следваща публикация
Индия нанесе въздушен удар по пакистанска територия
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Министър Каракачанов: 8 – 9 нови самолета няма да решат проблемите на военната авиация

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че придобиването на 8 – 9 нови изтребители няма да решат генерално проблемите на военната авиация. Това каза той днес, 28 август 2018 г., пред журналисти, докато наблюдаваше бойните стрелби на военната авиация на полигона в Шабла.

Министър Каракачанов: Парите за сделката са преведени, ремонтът в Беларус няма алтернатива

Първият паричен превод по договора за ремонт на самолетите Су-25 вече е направен, а договорът с Беларус няма алтернатива. Това заяви днес, 28 юни 2019 г., министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който бе на посещение в авиобаза Граф Игнатиево.

Антон Тодоров пренесе атаките за Gripen срещу президентската администрация

Емблематичният депутат от ГЕРБ Антон Тодоров пренесе атаките си по новите изтребители за ВВС от президента Радев към членове на неговата администрация. Днес, 27 септември 2017 г., депутатът обвини началника на кабинета на президента Иво Христов, че е чел класифицирани документи във връзка с предложение за продажба на нови F-16 от страна на Lockheed Martin.

Ще получи ли ОАЕ F-35?

Една от най-богатите страни в света, Обединените арабски емирства (ОАЕ), желае да купи F-35 от…
Меню