Saab ускорява тестовете на Gripen E

786 прочитания

Saab планира сериозно да ускори изпитанията на новия си изтребител Gripen Е през тази година, като броя на машините в тестовете ще нарасне от два на пет. Това стана ясно днес, 27 март 2019 г., по време на годишната пресконференция на шведската компания посветена на Gripen.

В момента в изпитанията участват два прототипа – 39-8 и 39-9. Третият и последен прототип на Gripen E (39-10) ще полети преди средата на 2019 г. Паралелно с това шведската компания ще задейства отново и технологичния демонстратор Gripen Demo (38-7), който също ще се включи в изпитанията. В тях ще участва и първият сериен Gripen E.

Компанията планира да достави на шведските и на бразилските ВВС серийни Gripen E преди края на 2019 г., както е по договор. За това разказа Еди Де Ла Мот, директор на отдела на Saab занимаващ се с Gripen E/F. Той е обяснил, че Gripen Demo ще бъде използван най-вече за отработка на пилотската кабина, тъй като той е двуместен и задното място може да бъде ползвано спокойно за различни изпитания.

От компанията съобщават, че при първия прототип се е работило основно по летателните характеристики, но с втората машина (която полетя през ноември миналата година) изпитанията са се разширили към тактическите системи.

Били са проведени вече изпитания с ракетата за далечен въздушен бой Meteor, както и с ракетата за близък бой IRIS-T. Все още не са провеждани реални стрелби. Отделно активно се работи с бордния радар Raven ES-05, вградената инфрачервена прицелно-обзорна система и системата за РЕБ.

Първите четири серийни Gripen E в момента се намират на етап крайно сглобяване в завода на Saab в Линчопинг. Планира се там да се сглобяват по 24 самолета годишно.

Първият двуместен Gripen F ще полети през 2023 г. Той е предназначен само за Бразилия, тъй като Швеция е поръчала само едноместни изтребители. Около 150 инженера, разделени по равно между Швеция и Бразилия, работят по двуместният самолет.

Свързани теми

Предишна публикация
Saab призна, че да имаш добри цени и добър продукт не е достатъчно за продажби на изтребители
Следваща публикация
Все още няма договор за Су-35 с Египет
786 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катар заяви желание да купи Eurofighter

Катар даде заявка за покупката на 24 броя многоцелеви изтребителя Eurofighter Typhoon. Това страна след като днес, 17 септември 2017 г., бе подписано писмо за намерение (LOI) за сделката.

Президентът Радев: Политиците не трябва да се крият зад хората с пагон

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев обвини политиците, че се опитват да се скрият зад гърбовете на военните, по отношение на избора на нов изтребител за ВВС. Това каза той днес, 12 октомври 2017 г., в интервю излъчено по БНТ1.

Tejas продължава да се бави

Индийското МО призна за нови сериозни забавяния в производството на лекия еднодвигателен изтребител Tejas, предназначен…

Китай обяви J-10C за боеготов

Китайските ВВС са обявили, че многоцелевият изтребител J-10C е достигнал пълно ниво на боеготовност. Това съобщава държавното англоезично издание China Daily.

Меню