Saab ускорява тестовете на Gripen E

794 прочитания

Saab планира сериозно да ускори изпитанията на новия си изтребител Gripen Е през тази година, като броя на машините в тестовете ще нарасне от два на пет. Това стана ясно днес, 27 март 2019 г., по време на годишната пресконференция на шведската компания посветена на Gripen.

В момента в изпитанията участват два прототипа – 39-8 и 39-9. Третият и последен прототип на Gripen E (39-10) ще полети преди средата на 2019 г. Паралелно с това шведската компания ще задейства отново и технологичния демонстратор Gripen Demo (38-7), който също ще се включи в изпитанията. В тях ще участва и първият сериен Gripen E.

Компанията планира да достави на шведските и на бразилските ВВС серийни Gripen E преди края на 2019 г., както е по договор. За това разказа Еди Де Ла Мот, директор на отдела на Saab занимаващ се с Gripen E/F. Той е обяснил, че Gripen Demo ще бъде използван най-вече за отработка на пилотската кабина, тъй като той е двуместен и задното място може да бъде ползвано спокойно за различни изпитания.

От компанията съобщават, че при първия прототип се е работило основно по летателните характеристики, но с втората машина (която полетя през ноември миналата година) изпитанията са се разширили към тактическите системи.

Били са проведени вече изпитания с ракетата за далечен въздушен бой Meteor, както и с ракетата за близък бой IRIS-T. Все още не са провеждани реални стрелби. Отделно активно се работи с бордния радар Raven ES-05, вградената инфрачервена прицелно-обзорна система и системата за РЕБ.

Първите четири серийни Gripen E в момента се намират на етап крайно сглобяване в завода на Saab в Линчопинг. Планира се там да се сглобяват по 24 самолета годишно.

Първият двуместен Gripen F ще полети през 2023 г. Той е предназначен само за Бразилия, тъй като Швеция е поръчала само едноместни изтребители. Около 150 инженера, разделени по равно между Швеция и Бразилия, работят по двуместният самолет.

Свързани теми

Предишна публикация
Saab призна, че да имаш добри цени и добър продукт не е достатъчно за продажби на изтребители
Следваща публикация
Все още няма договор за Су-35 с Египет
794 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ виждат нови клиенти за F-35 в Европа

САЩ виждат нови потенциални клиенти за F-35 на Стария континент, включително и страни от Източна Европа. Това е заявил вчера, 4 април 2019 г., вицеадмирал Матиас Уинтър, шеф на програмния офис на F-35 в Пентагона.

Полша подписва за F-35 в петък

Полша ще подпише договор за покупка на 32 броя изтребители F-35A този петък (31 януари 2020 г.) Това съобщи министъра на отбраната на страната Мариуш Блашчак в своя профил в социалната мрежа Twitter.

Подробности за големия открит летателен ден в Граф Игнатиево на 29 юни 2019 г.

С близо тричасова програма ВВС се отбележат годишнините на Bell 206, МиГ-29 и Ми-24, по време на големия открит летателен ден, който ще се проведе на 29 юни 2019 г. (събота) в авиобаза Граф Игнатиево. Това съобщиха от ВВС.

Авиокаст: Епизод 15

На фона на ескалиращата война в Украйна след руската инвазия там, усилено се заговори за…
Меню