Чехия избира нов военен вертолет през лятото

42 прочитания

Чехия има намерението да избере нов лек въоръжен вертолет през лятото на тази година. Това е съобщил военният министър на страната Карла Шлехтова.

Шлехтова е заявила, че в момента е натоварила министерството си със съставяне на къс списък на потенциални участници, които да бъдат поканени за участие. Военният министър е заявил, че процедурата няма да бъде конкурсна, а ще се премине към директно преговаряне с двама или повече потенциални доставчици, каквато възможност предвиждат законите в Чехия.

Шлехтова е казала още, че решението за това, какъв нов лек вертолет да бъде купен, ще бъде взето в рамките на това лято. Министърът на отбраната е подчертал, че иска да бъде купен вертолет, който съществува и няма да бъде разработван тепърва.

В началото на годината Чехия искаше да купи 12 вертолета, които да са въоръжени и в същото време да превозват минимум шестима екипирани войници. За програмата бяха отделени 6 млрд. чешки крони (около €240 млн.), а машините трябваше да заменят сега използваните Ми-24. Първоначалните изисквания бяха за по-леки вертолети, но след това бяха завишени.

През октомври 2017 г. чешкото МО заяви, че ще разгледа офертите за покупката на Bell Helicopter UH-1Y и Leonardo Helicopters AW139M. Самата оценки на офертите бе проведена през следващия месец.

Детайли по италианската оферта не бяха изнесено, но стана ясно, че офертата на САЩ за UH-1Y бе на стойност от $575 млн., което е над два пъти повече от бюджета, който Чехия бе заделила.

Конкурсът бе прекратен през февруари 2018 г. от Шлехтова, която обвини военните в страната, че са имали нереалистични изисквания към новите им вертолети, предвид ограничения бюджет.

Свързани теми

Предишна публикация
Производството на Super Hornet ще продължи поне до 2025 г.
Следваща публикация
Доставката на F-16V за Словакия може да започне едва в края на 2022 г.
42 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Унгария купува 20 броя H145M

Унгарските ВВС ще се сдобият с 20 броя от двудвигателните вертолети Airbus Helicopters H145M. Това обяви производителят днес, 29 юни 2018 г.

Половин век от първия полет на Ми-24

Днес се навършва точно половин век от първия полет на съветския щурмови вертолет Ми-24. Той е осъществен на 19 септември 1969 г. от изпитателната станция на конструкторското бюро Мил в Панки, край Москва.

Кения поръча C-27J и AW139

Кения е поръчала тактически-транспортни самолети C-27J Spartan и транспортни вертолети AW139. И двете сделки са с италианската компания Leonardo. Това съобщават медии в африканската страна.

Меню