Leonardo се опитва да пласира AW249 в Полша

45 прочитания

Leonardo се опитва да пласира разработвания в момента щурмови вертолет AW249 в Полша. Италианската компания подписа днес, 11 юли 2018 г., споразумение за сътрудничество в полската компания PGZ.

В рамките на споразумението ще се проучат възможностите за съвместни усилия в областта на проектирането, производството, крайното сглобяване и следпродажбената поддръжка на вертолетите AW249. В съобщението, по повод подписаното споразумение, се казва още, че полската промишленост ще получи възможност да участва в създаването на изцяло нов боен вертолет.

Leonardo притежава полската компания PZL-Świdnik, но не е ясно каква ще е нейната роля, при евентуално участие на Полша в програмата AW249.

В Полша в момента върви програмата Kruk, която цели замяна на сега експлоатираните щурмови вертолети Ми-24. Вероятно ще бъдат купени 32 вертолета, като се цели първите машини да бъдат получени през 2022 г. До момента за потенциални участници се спрягаха Airbus Helicopters Tiger, Bell AH-1Z Viper и Boeing AH-64 Apache. Програмата трябваше вече да е стартирала, но все още няма формална конкурсна програма.

AW249 трябва да замести сега експлоатираните от италианската армия боен вертолети AW129 Mangusta. С цел спестяване на средства, по-малък технологичен риск и скъсяване времето за разработка и изпитания, новият боен вертолет ще стъпва на технологиите използвани от вертолет AW149 (военната версия на AW189). Машината ще взаимства двигателите, редуктора, динамичната система и други системи и агрегати. Новият вертолет трябва да започне да постъпва на въоръжение от 2025 г. и ще има излетна маса от 7 – 8 тона.

Италия вече даде на Leonardo €487 млн. за разработка на вертолета и построяване на три прототипа. Очаква се страната да поръча общо около 48 машини от този тип, които да заменят сега използваните 32 броя Mangusta.

Свързани теми

Предишна публикация
Великобритания не иска да е „втора цигулка” в проекта FCAS
Следваща публикация
JetBlue поръчва A220
45 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Австралия и Германия спряха полетите с Tiger

Австралия и Германия спряха полетите със своите щурмови вертолети Tiger, след катастрофата на германски вертолет от този тип в Мали от 26 юли 2017 г. Причините за инцидента се разследват, но от производителя Airbus Helicopters обявиха, че машината не е безопасна.

AW249 изпълни първи полет

Прототипът на новия италиански щурмови вертолет Leonardo Helicopters AW249 е изпълнил първия си полет на…

Полша подписва за F-35 в петък

Полша ще подпише договор за покупка на 32 броя изтребители F-35A този петък (31 януари 2020 г.) Това съобщи министъра на отбраната на страната Мариуш Блашчак в своя профил в социалната мрежа Twitter.

Великобритания показа концепцията си за изтребител от следващо поколение

Великобритания показа амбициозна концепция за създаване на боен самолет от следващо поколения. Проектът е наречен Tempest (силна буря) и бе разкрит днес, 16 юли 2018 г., в рамките на авиационното изложение, което се провежда в момента във Фарнбъроу.

Полша е близо до сделка за F-35

Полша е близо до покупката на изтребителите F-35, както и до сключването на сделка със САЩ за базирането на американски войски в страната. Това е съобщил полският военен министър Мариуш Блашчак пред местната телевизия TVP.

Меню