Подписаха договор за логистична поддръжка за българските C-27J

54 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и вицепрезидентът по продажби и поддръжка за клиенти на италианската компания Leonardo размениха днес, 4 май 2018 г., Допълнително споразумение към Рамковото споразумение, сключено между Министерството на отбраната и италианската компания, за интегрирана логистична поддръжка на самолети C-27J Spartan и втори конкретен договор към рамковото споразумение. Това стана на церемония в Министерството на отбраната.

„Това за нас е важен договор и е крачка за добро сътрудничество в бъдеще“, каза министър Каракачанов

Договорът за интегрирана логистична поддръжка на транспортните самолети „Спартан“ на българските ВВС е подписан на 30 април 2018 г. Той обхваща период на действие до 16 декември 2021 г. и е на стойност €17 519 346, 94. В хода на преговорите стойността на интегрираната логистична поддръжка на самолетите „Спартан“ е намалена с 22%, се казва в съобщението на МО.

Това намаляване на стойността обаче става факт заради намаляването на часовете, които се осигуряват годишно – от 600 в предишния договор, на 500 в сегашния. Освен това са орязани напълно различни тренажорни подготовки, които се провеждаха в Италия от местни инструктори.

За сметка на това има включена система за компенсации при забавяне на доставките по договора. Нещо, което не присъстваше в предишното споразумение.

Българските C-27J нямат логистично осигуряване от март 2017 г., когато изтече петгодишния договор сключен по силата на рамковото споразумение от декември 2011 г. Той беше на стойност от около €25 млн. В момента лети един Spartan, но всеки по-сериозен отказ по него ще го приземи, поради липсата на резервни части.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС се готви за утрешния парад (галерия)
Следваща публикация
Стартира българо-американската тренировка „Тракийски орел 2018“
54 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Млади пилоти започват курс на L-39

Курс за приучване на самолет L-39ZA започна днес, 23 април 2018 г., на летище Долна Митрополия с младите пилоти, обучаващи се по програмата за интензивна летателна подготовка. Това съобщават от ВВС.

CN-235 катастрофира в Турция

Военно-транспортен самолет CN-235M-100 от състава на турските ВВС е катастрофирал днес, 17 януари 2018 г., в южната част на страната. При инцидента е загинал тричленният екипаж.

Ресорните комисии в Народното събрание подкрепиха договорите за F-16

Двете ресорни комисии в Народното събрание, тази по отбрана и тази по финанси, очаквано подкрепиха ратификацията на договорите за покупка на изтребителите F-16C/D Block 70. Това стана днес, 17 юли 2019 г.

Само един кандидат за поддръжката на Bell 206

Само един кандидат е подал документи за участие в процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет поддръжката на леките еднодвигателни вертолети Bell 206, които са на въоръжение във ВВС. Това се чете от протокола за работа на комисията, публикуван на сайта на МО.

Меню