Подписаха договор за логистична поддръжка за българските C-27J

53 прочитания

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и вицепрезидентът по продажби и поддръжка за клиенти на италианската компания Leonardo размениха днес, 4 май 2018 г., Допълнително споразумение към Рамковото споразумение, сключено между Министерството на отбраната и италианската компания, за интегрирана логистична поддръжка на самолети C-27J Spartan и втори конкретен договор към рамковото споразумение. Това стана на церемония в Министерството на отбраната.

„Това за нас е важен договор и е крачка за добро сътрудничество в бъдеще“, каза министър Каракачанов

Договорът за интегрирана логистична поддръжка на транспортните самолети „Спартан“ на българските ВВС е подписан на 30 април 2018 г. Той обхваща период на действие до 16 декември 2021 г. и е на стойност €17 519 346, 94. В хода на преговорите стойността на интегрираната логистична поддръжка на самолетите „Спартан“ е намалена с 22%, се казва в съобщението на МО.

Това намаляване на стойността обаче става факт заради намаляването на часовете, които се осигуряват годишно – от 600 в предишния договор, на 500 в сегашния. Освен това са орязани напълно различни тренажорни подготовки, които се провеждаха в Италия от местни инструктори.

За сметка на това има включена система за компенсации при забавяне на доставките по договора. Нещо, което не присъстваше в предишното споразумение.

Българските C-27J нямат логистично осигуряване от март 2017 г., когато изтече петгодишния договор сключен по силата на рамковото споразумение от декември 2011 г. Той беше на стойност от около €25 млн. В момента лети един Spartan, но всеки по-сериозен отказ по него ще го приземи, поради липсата на резервни части.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС се готви за утрешния парад (галерия)
Следваща публикация
Стартира българо-американската тренировка „Тракийски орел 2018“
53 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Командирът на ВВС е на посещение в Китай

Командирът на българските Военновъздушни сили, генерал-майор Цанко Стойков е на посещение в Китайската народна република по покана на командващия на китайските Военновъздушните сили. Това съобщиха от ВВС.

Министър Каракачанов подписа договорите за доставка на F-16

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа днес, 11 юли 2019 г., четири договора за доставката на осем изтребителя F-16C/D Block 70 и съпътстващо оборудване и въоръжение. Стойността на сделката е $1,265 млрд.

Правителството поиска официално мандат от Парламента за преговори за F-16

Правителството поиска от Народното събрание официален мандат за преговори за закупуването на изтребители F-16 от САЩ. Това стана на закрито заседание, което се проведе днес, 9 януари 2019 г.

Меню