Премиерът Борисов: С какво ще се лети на парада, като е приземена авиацията?

3 прочитания

Премиерът Бойко Борисов попита, как след като военната авиация е приземена, в момента ще се прави военен парад с нея. Тогава той каза вчера, 4 май 2018 г., по време на интервюто си за сутрешния блок на Нова телевизия.

Министър-председателят направи няколко минутен монолог, в който атакува президента Румен Радев, след което потъна в любимата си тема за покупката на вертолетите Cougar и Panther, както и военно-транспортните самолети C-27J Spartan.

Публикуваме изказването с минимални съкращения.

„За тези три месеца служебно правителство, единственото, което решиха бе за самолетите. И тука пак… В името на справедливостта… Когато президентът говори, като човек, който все едно е дошъл от някъде. Години наред е бил висш офицер, генерал, командир на военновъздушните сили. Това не е някакъв обикновен човек от улицата. И какво се е случило във военновъздушните сили и в армията през тези години?

Подаваше си оставката, когато тръгна да играе за президентските избори. Нали в този кабинет се разви случката! Така, че прекрасно знаех какво мислят да правят!

Тогава говореше, че е приземена авиацията. А утре ще прави парад! Коя авиация е приземена? Истина ли е било това, което е говорил? С к’ви самолети ще летят на… питам! Като е приземена авиацията.

Защо купиха три Спартана транспортни? И то с договори, които ги строшиха. Сега от два правим един и единия за да може да лети на парада. Договори за поддръжка няма.

Защо тогава не купиха, преди нашето управление…? Защото ние само ги платихме. Три Спартана транспортни. Няма изтребител от тях, няма пушка, няма картечница, няма нищо. Обаче са най-скъпите самолети. Най-новото поколение. Казваме, че авиацията няма самолети. Как ще няма, като има три Спартана?!

Купили са 12 Кугъра. Транспортни хеликоптери. Няма един с пушка, един с пистолет вътре. Нямаше и оборудване. Ако си спомняте, когато дойдоха пилотите в предишния мандат и оборудвахме самолетите с носилки, карабини, въжета… И това нямаше на тях! Четири летят в момента от 12! Другите стоят на земята неизползваеми за нищо. Най-скъпите, най-модерните хеликоптери в света. Пак за военновъздушните сили.

И накрая за капак – пак транспортни! Три Пантери, които френската армия няма пари да си ги позволи. Три Пантери, транспортни без едно едно огнестрелно оръжие по тях.”

За пореден път, изказванията на премиера Борисов по авиационната тематика е безкрайно трудна за коментиране.

Трудно самолетите C-27J могат да минат за най-скъпите на света. Още по-малко вертолетите Cougar могат да минат за най-модерните вертолети в света.

Обвиненията, че военно-транспортните самолети Spartan не са въоръжени, също са абсурдни. Вертолетите Cougar носят въоръжение за самозащита, под формата на странично стрелящи картечници, а морските Panther дори разполагат с 20-mm автоматично оръдие и имат провизия за въоръжение за борба с подводници.

Френската армейска авиация не разполага с вертолети Panther, но френската военноморска авиация експлоатира големи количества от типа и неговия предшественик Dauphin.

Най-странни са обвиненията (не ясно срещу кого) на премиера Борисов, че въпросните военни самолети и вертолети не летят. Количеството изправна техника, реално до голяма степен зависи от финансирането, което се отпуска на въоръжените сили. Ако министър-председателят не харесва броя на летящи самолети и вертолети, то критиката му трябва да е насочена най-вече към него самият и бюджетите, които са приемани в последните години.

Що се отнася до техниката, която ще видим на парада, то тя представлява много сериозна част от изправната в момента авиационна техника и ако изказвания от типа, че на парада за 6 май ще видим цялата българска военна авиация са изсилени, то спокойно може да кажем, че ще видим почти половината.

Свързани теми

Предишна публикация
Президентът връчи новите генералските пагони
Следваща публикация
Димитър Стоянов за състоянието на военната ни авиация
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Генерал-майор Стойков: По поддръжката на МиГ-29 усетихме първата глътка свеж въздух

В навечерието на празника на военната ни авиация, 16 октомври, разговаряхме с командирът на Военновъздушните сили на Република България генерал-майор Цанко Стойков.

2K прочитания

Президентът Радев: Има индикации за липса на прозрачност и обективност в избора на нов изтребител

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че има индикации за липса на прозрачност, обективност и равнопоставеност в процедурата за избор на нов изтребител. Това каза той днес, 12 ноември 2018 г. при посещението си в 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово.

11 прочитания

Премиерът Борисов се оплаква от високите цени на американското оръжие

Премиерът Бойко Борисов се оплаква от високите цени на американското въоръжение и заяви, че е искал преференциални цени и от САЩ, и от Европа, заради геостратегическото положение на България. Това заяви той днес, 16 февруари 2018 г., по време на конференцията по сигурност, провеждаща се в момента в Мюнхен.

9 прочитания

Правителството даде още почти 59 млн. лева за ВВС

Министерски съвет отпусна днес, 12 декември 2018 г., допълнителни 58 803 664 лв. за проекти за българските ВВС. Средствата са за сметка на бюджетния излишък за тази година.

14 прочитания

Премиерът обвърза преговорите за F-16 с преговорите за доставка на природен газ от САЩ, но почти веднага се отрече от думите си

Премиерът Бойко Борисов обвърза преговорите за доставката на F-16 с преговорите за доставка на природен газ от САЩ и в типичен него стил, само минута по-късно се отметна от тази си позиция. Това стана днес, 29 април 2019 г.

2K прочитания
Меню