Премиерът Борисов: С какво ще се лети на парада, като е приземена авиацията?

5 прочитания

Премиерът Бойко Борисов попита, как след като военната авиация е приземена, в момента ще се прави военен парад с нея. Тогава той каза вчера, 4 май 2018 г., по време на интервюто си за сутрешния блок на Нова телевизия.

Министър-председателят направи няколко минутен монолог, в който атакува президента Румен Радев, след което потъна в любимата си тема за покупката на вертолетите Cougar и Panther, както и военно-транспортните самолети C-27J Spartan.

Публикуваме изказването с минимални съкращения.

„За тези три месеца служебно правителство, единственото, което решиха бе за самолетите. И тука пак… В името на справедливостта… Когато президентът говори, като човек, който все едно е дошъл от някъде. Години наред е бил висш офицер, генерал, командир на военновъздушните сили. Това не е някакъв обикновен човек от улицата. И какво се е случило във военновъздушните сили и в армията през тези години?

Подаваше си оставката, когато тръгна да играе за президентските избори. Нали в този кабинет се разви случката! Така, че прекрасно знаех какво мислят да правят!

Тогава говореше, че е приземена авиацията. А утре ще прави парад! Коя авиация е приземена? Истина ли е било това, което е говорил? С к’ви самолети ще летят на… питам! Като е приземена авиацията.

Защо купиха три Спартана транспортни? И то с договори, които ги строшиха. Сега от два правим един и единия за да може да лети на парада. Договори за поддръжка няма.

Защо тогава не купиха, преди нашето управление…? Защото ние само ги платихме. Три Спартана транспортни. Няма изтребител от тях, няма пушка, няма картечница, няма нищо. Обаче са най-скъпите самолети. Най-новото поколение. Казваме, че авиацията няма самолети. Как ще няма, като има три Спартана?!

Купили са 12 Кугъра. Транспортни хеликоптери. Няма един с пушка, един с пистолет вътре. Нямаше и оборудване. Ако си спомняте, когато дойдоха пилотите в предишния мандат и оборудвахме самолетите с носилки, карабини, въжета… И това нямаше на тях! Четири летят в момента от 12! Другите стоят на земята неизползваеми за нищо. Най-скъпите, най-модерните хеликоптери в света. Пак за военновъздушните сили.

И накрая за капак – пак транспортни! Три Пантери, които френската армия няма пари да си ги позволи. Три Пантери, транспортни без едно едно огнестрелно оръжие по тях.”

За пореден път, изказванията на премиера Борисов по авиационната тематика е безкрайно трудна за коментиране.

Трудно самолетите C-27J могат да минат за най-скъпите на света. Още по-малко вертолетите Cougar могат да минат за най-модерните вертолети в света.

Обвиненията, че военно-транспортните самолети Spartan не са въоръжени, също са абсурдни. Вертолетите Cougar носят въоръжение за самозащита, под формата на странично стрелящи картечници, а морските Panther дори разполагат с 20-mm автоматично оръдие и имат провизия за въоръжение за борба с подводници.

Френската армейска авиация не разполага с вертолети Panther, но френската военноморска авиация експлоатира големи количества от типа и неговия предшественик Dauphin.

Най-странни са обвиненията (не ясно срещу кого) на премиера Борисов, че въпросните военни самолети и вертолети не летят. Количеството изправна техника, реално до голяма степен зависи от финансирането, което се отпуска на въоръжените сили. Ако министър-председателят не харесва броя на летящи самолети и вертолети, то критиката му трябва да е насочена най-вече към него самият и бюджетите, които са приемани в последните години.

Що се отнася до техниката, която ще видим на парада, то тя представлява много сериозна част от изправната в момента авиационна техника и ако изказвания от типа, че на парада за 6 май ще видим цялата българска военна авиация са изсилени, то спокойно може да кажем, че ще видим почти половината.

Свързани теми

Предишна публикация
Президентът връчи новите генералските пагони
Следваща публикация
Димитър Стоянов за състоянието на военната ни авиация
5 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Какво се казва в отговорите на МО към Президентството

Вчера, 24 юли 2019 г., министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че повереното му министерство е изготвило 19-страници отговори на въпросите, които президентът Румен Радев отправи по сделката за покупка на F-16. Действително, снощи след 20 часа, на сайта на МО бе качен документ в pdf-формат, в който се съдържат 19 въпроса и отговори към тях.

Какво ново може да разберем по сделката за F-16 от този документ?

Президентът Радев летя на изтребител Rafale

Президентът Румен Радев изпълни днес, 6 декември 2017 г., полет на двуместен изтребител Dassault Rafale B в базата на френските ВВС Сен-Дизие. Президентът е на официално посещение във Франция.

Спартани по европейски в София

Развитие на една добра практика във време, когато добрите новини за българската военна авиация са кът или направо въобще ги няма. Така може да се определи третото поредно издание на летателната тренировка, която през 2016 и 2017 г. носеше името „Балкански Спартан“ (Balkan Spartan), а от тази година е с политически и географски по-коректното име „Европейския Спартан – 18“ (European Spartan – 18).

Флотът от C-27J се приземява след Нова година

Флотът от военно-транспортни самолети C-27J Spartan ще бъде приземен след Нова година. Това стана ясно от изказване на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, по време на изслушване в Комисията по отбрана в НС провело се днес, 7 декември 2017 г.

Меню