Премиерът Борисов: С какво ще се лети на парада, като е приземена авиацията?

23 прочитания

Премиерът Бойко Борисов попита, как след като военната авиация е приземена, в момента ще се прави военен парад с нея. Тогава той каза вчера, 4 май 2018 г., по време на интервюто си за сутрешния блок на Нова телевизия.

Министър-председателят направи няколко минутен монолог, в който атакува президента Румен Радев, след което потъна в любимата си тема за покупката на вертолетите Cougar и Panther, както и военно-транспортните самолети C-27J Spartan.

Публикуваме изказването с минимални съкращения.

„За тези три месеца служебно правителство, единственото, което решиха бе за самолетите. И тука пак… В името на справедливостта… Когато президентът говори, като човек, който все едно е дошъл от някъде. Години наред е бил висш офицер, генерал, командир на военновъздушните сили. Това не е някакъв обикновен човек от улицата. И какво се е случило във военновъздушните сили и в армията през тези години?

Подаваше си оставката, когато тръгна да играе за президентските избори. Нали в този кабинет се разви случката! Така, че прекрасно знаех какво мислят да правят!

Тогава говореше, че е приземена авиацията. А утре ще прави парад! Коя авиация е приземена? Истина ли е било това, което е говорил? С к’ви самолети ще летят на… питам! Като е приземена авиацията.

Защо купиха три Спартана транспортни? И то с договори, които ги строшиха. Сега от два правим един и единия за да може да лети на парада. Договори за поддръжка няма.

Защо тогава не купиха, преди нашето управление…? Защото ние само ги платихме. Три Спартана транспортни. Няма изтребител от тях, няма пушка, няма картечница, няма нищо. Обаче са най-скъпите самолети. Най-новото поколение. Казваме, че авиацията няма самолети. Как ще няма, като има три Спартана?!

Купили са 12 Кугъра. Транспортни хеликоптери. Няма един с пушка, един с пистолет вътре. Нямаше и оборудване. Ако си спомняте, когато дойдоха пилотите в предишния мандат и оборудвахме самолетите с носилки, карабини, въжета… И това нямаше на тях! Четири летят в момента от 12! Другите стоят на земята неизползваеми за нищо. Най-скъпите, най-модерните хеликоптери в света. Пак за военновъздушните сили.

И накрая за капак – пак транспортни! Три Пантери, които френската армия няма пари да си ги позволи. Три Пантери, транспортни без едно едно огнестрелно оръжие по тях.”

За пореден път, изказванията на премиера Борисов по авиационната тематика е безкрайно трудна за коментиране.

Трудно самолетите C-27J могат да минат за най-скъпите на света. Още по-малко вертолетите Cougar могат да минат за най-модерните вертолети в света.

Обвиненията, че военно-транспортните самолети Spartan не са въоръжени, също са абсурдни. Вертолетите Cougar носят въоръжение за самозащита, под формата на странично стрелящи картечници, а морските Panther дори разполагат с 20-mm автоматично оръдие и имат провизия за въоръжение за борба с подводници.

Френската армейска авиация не разполага с вертолети Panther, но френската военноморска авиация експлоатира големи количества от типа и неговия предшественик Dauphin.

Най-странни са обвиненията (не ясно срещу кого) на премиера Борисов, че въпросните военни самолети и вертолети не летят. Количеството изправна техника, реално до голяма степен зависи от финансирането, което се отпуска на въоръжените сили. Ако министър-председателят не харесва броя на летящи самолети и вертолети, то критиката му трябва да е насочена най-вече към него самият и бюджетите, които са приемани в последните години.

Що се отнася до техниката, която ще видим на парада, то тя представлява много сериозна част от изправната в момента авиационна техника и ако изказвания от типа, че на парада за 6 май ще видим цялата българска военна авиация са изсилени, то спокойно може да кажем, че ще видим почти половината.

Свързани теми

Предишна публикация
Димитър Стоянов за състоянието на военната ни авиация
Следваща публикация
Президентът връчи новите генералските пагони
23 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев: Ще купим малко на брой, скъпи и орязани F-16

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев заяви, че правителството се готви да подпише сделка за малко на брой F-16, които са скъпи и с орязани способности. Тези негови критики прозвучаха в предаването „Панорама” по БНТ1 днес, 28 юни 2019 г.

Цветанов отново атакува президента за новия изтребител

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов яростно нападна президента Румен Радев и фактически го обвини, че нарочно е променял изисквания за да облагодетелства избора на Gripen. Това той направи в интервю за Нова телевизия днес, 23 септември 2017 г.

Премиерът Борисов: И мен ме е страх да летя в лошо време

„Така, че моите уважения към неразположението им (на военните пилоти – бел. ред.). Да, времето е лошо и мен ме е страх в такова време да летя, но летя, когато имам задача”, така премиерът Бойко Борисов коментира днес, 25 октомври 2017 г., вчерашния случай в авиобаза Граф Игнатиево.

Меню