Заместник-министър Запрянов: Генерал Стойков и неговия екип определиха орязването на пакета за F-16

1K прочитания

„Командирът на ВВС и неговия екип, които участваха в преговорите”, така Запрянов отговори на въпроса, кой е определил какво да отпадне от предварително определения от експертите пакет.

Въпросът с орязването на част от предварително заявените стоки и услуги се превърна в гореща тема в последните дни, а с днешното си изказване Запрянов практически прехвърли цялата отговорност за него на командира на ВВС.

Запрянов бе попитан и какво е наложило окастрянето на поръчаните неща по договорите за F-16, на което той не даде разбираем отговор:

„Когато извършваме сравнение на договора и пакета, който се съдържа в договора, трябва да имаме предвид, че онзи пакет, който ние заявихме към Италия, Швеция и САЩ, който като пакет е по-малък от пакета, който Конгреса ни обяви. По принцип, Конгреса обявява много по-висок таван на възможност за закупуване. Това позволява по време на преговорите ние да увеличаваме този пакет. Всъщност, ние така и направихме. След като решихме да водим преговори със САЩ, ние в искането за предложение (LOR) увеличихме някои от линиите на пакета, който беше вече представен по RFP. Например поискаме още един резервен двигател, поискахме повече бойни припаси, даже част от полученото оборудване, което и сега е в договора, за пилотите, резервните части, е в повече отколкото е било на искането за предложение”, отговори Запрянов.

Заместник-министърът, който с право може да се определи, като мотор на покупката на F-16, каза, че нищо не е драматично или драстично, като посочи, че само намаляването на бройките ракети AIM-9X Sidewinder е чувствително и те стават от 24 на 12.

„Цялото въоръжение, което е предвидено в пакета, който е договарян от генерал Стойков и неговия екип, позволява, както успешното изпълнение на нормалното носене на дежурство по „ер полисинг”, така и обучението на пилотите. Да, в перспектива, ще се наложи да закупуваме повече ракети. Това е неизбежно, защото пилотите ще стрелят ракети, по време на тяхното обучение”, каза още Запрянов.

Според Запрянов, нито една държава не си купувала пълен комплект от въоръжение с тактически, оперативен и стратегически резерв, защото това била една инвестиция, която ние блокираме за дълго време, а оръжието имало срок на годност и изискват техническо обслужване.

Трябва да припомним, че през януари Запрянов в радио-интервю заяви, че в американското предложение за F-16 имало всичко, което имало в една американска ескадрила въоръжена със същия тип.

„По никакъв начин не е орязано пилотското обучение, даже е много повече, отколкото е било в началото на състезанието”, отговори Запрянов на въпроса дали се пипа пилотското обучение.

Преди няколко дни, обаче министър Каракачанов призна, че нямало да се обучат първоначално планираните 16 пилота, а ще бъдат обучени 12, защото това било достатъчно.

„Задължително е да купим още осем самолета. Проектът е 8+8 самолета. Добрата новина е, че вторите осем самолета при разсрочена схема за плащане, защото България ще има вече кредитна история и това вече няма да бъдат нови 2 млрд., защото голяма част от устройствата, като тренажорите за обучението на пилоти и техници са доставени на първия етап. Сега е много рано да говорим за каквато и да е цена за вторите осем самолета, но аз мисля, че след една – две години, след изпълнение на настоящите договори, ние ще бъдат в състояние да дефинираме пакета за втория етап. Нито ние, нито в НАТО си представя някой, че ще имаме само осем самолета. Говорим за бойна ескадрила от 16 самолета”, каза още Запрянов.

Свързани теми

Предишна публикация
Димитър Стоянов: САЩ ни предупредиха да не режем пакета на F-16
Следваща публикация
Министър Каракачанов подписа договорите за доставка на F-16
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Президентът Радев: Политиците не трябва да се крият зад хората с пагон

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев обвини политиците, че се опитват да се скрият зад гърбовете на военните, по отношение на избора на нов изтребител за ВВС. Това каза той днес, 12 октомври 2017 г., в интервю излъчено по БНТ1.

Ръст на военния бюджет и целеви пари за нов изтребител

Военният бюджет за догодина отбелязва известен ръст и ще достигне 1,19 млрд. лева, като в същото време е залегнало и целево отпускане на малко под 230 млн. лева за покупката на нов боен самолет за ВВС. Това се чете в проектобюджета за 2018 г., който бе публикуван от Министерство на финансите днес, 23 октомври 2017 г.

Израел призна, че е използвал F-35I в реален бой

Израел призна, че е използвала своите изтребители от следващо поколение F-35I Adir в реални боеве. Това стана днес, 22 май 2018 г., а признанието е на командирът на израелските ВВС.

Репетициите за въздушния парад завършиха

Днес, 3 май 2019 г., репетициите на въздушния парад по случай Деня на храбростта и празника на Българската армия 6 май, приключиха. За понеделник се планира над над София да преминат практически всички изправни типове самолети и вертолети, с които разполага българската военна авиация.

Меню