Заместник-министър Зарпянов: Има червени линии в преговорите за F-16, които не трябва да преминаваме

1K прочитания

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов заяви днес, 5 май 2019 г., че в преговорите за F-16 има червени линии, които не бива да бъдат преминавани, като той заяви още, че договорът не бива да става факт на всяка цена. Това Запрянов каза в ефира на БНР.

„Има червени линии, които ние не бива и не трябва да прекрачваме. Първо по отношение на срока за доставка, така както е в решението на Народното събрание, като цялостен срок за доставка, не може да бъде удължаван. Това е изключително важно за нашите ВВС, защото ние полагаме огромни усилия да поддържаме МиГ-29. Второ, от това, което знам от хора на много висше ниво в държавата, не искам да споменавам, всички знаят, че пакетът не бива да бъде така орязван, че да постигнем някакво понижение на цената, че да загубим способности. Ние ще се стремим към един разумен пакет на F-16, така както той беше деклариран на ниво предложение на RFP.”, разяснява Запрянов.

По думите на заместник-министърът, който ще води делегацията за преговори в САЩ, има други четири – пет направления, по които щяло да се търси съгласие на американската страна за намаляване на разходите по проекта. Той отказа да ги назове, нито се ангажира с мнение, дали това ще доведе до намаляване на способности.

„Ние не се стремим да постигнем договор за F-16 на всяка цена и на каквато и да е цена, а договор, който да бъде взаимно приемлив и да бъдат развити реално способности”, отбеляза Запрянов.

Заместник-министърът каза и че стремежът му е да се постигнат такива условия, че крайният договор да бъде подкрепен от всички институции в страната, както и от всички политически сили. Запрянов явно визира възраженията на Президентството и на всички парламентарно представени партии, без ГЕРБ, ВМРО и ДПС.

„Ние имаме ясен мандат от нашия парламент. Той не ни е променил рамката –1,8 млрд. лева с ДДС, като ни е разрешил да се отклоним от този параметър, но това отклонение не може да бъде безгранично. Ние трябва да се съобразяваме с реалните възможности, както на държавния бюджет, така и на нашия бюджет за отбрана в тази и следващите години. Важно е да се знае, че цената на този проект и начина му на плащане, може да повлияе на другите два проекта”, казва Запрянов по отношение на цената на покупката на осемте F-16.

Заместник-министърът каза още, че разчита на американските политически обещания около момента, в който България избра F-16, според които цената на проекта щяла да падне.

Интересно е откровението на Запрянов, че проектът за нов изтребител може да повлияе, явно негативно, на другите два големи проекта за превъоръжаване – този за патрулните кораби за ВМС и този за новите бойни машини за пехотата.

Запрянов съобщи, че преговорите ще се водят във Вашингтон между 7 и 11 май, като след това командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков ще остане в САЩ за да може да изчиства допълнителни въпроси, които са възникнали.

„Точно това решение е много важно за въздушното училище, защото офсета, ако мога да го нарека така, тоест индустриалните инвестиции, които Lockheed Martin ще направи, в този случай ще бъдат инвестирани директно в способности на нашите въоръжени сили, да подготвят своя личен състав, не само пилоти, но и техници и обслужващ състав на F-16. Тоест, тази инвестиция ще ни помогне не за възстановяването, а за създаването на едно много по-модерно военновъздушно училище, от онова, което го закрихме през 2003 г.”, споменава Запрянов, по отношение на индустриалното сътрудничество.

Според заместник-министъра на отбраната, в средата на юни САЩ ще изпратят на България проектодоговор (т.нар. LOA – Letter of Offer and Acceptance).

Свързани теми

Предишна публикация
Димитър Стоянов: Запрянов е от хората, които искат сделка за F-16 на всяка цена
Следваща публикация
Министър Каракачанов: За изтребителя ще се опитаме да се придържаме към бюджета, без да губим бойни способности
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Стартира съвместната подготовка „Green Bridge 2018”

Екипажи на изтребители МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево и F-16 от състава на гръцката авиобаза Неа Анхиалос, започват от днес, 11 септември 2018 г., участието си в съвместни полети „Green Bridge 2018”.

ДПС решават във вторник за преговорите за F-16

Парламентарната група на ДПС ще реши във вторник, дали ще гласува „за” правителственото искане за стартиране на преговори за придобиване на F-16. Това заяви днес, 13 януари 2019 г., депутатът от партията Хамид Хамид в ефира на БНР, но и намекна, че най-вероятно решението ще бъде подкрепено.

Меню