Су-57 е тествал нова крилата ракета в Сирия

31 прочитания

Един от прототипите на изтребителя от следващи поколение Су-57 е направил тестов пуск на нова крилата ракета. Това е съобщил руският министър на отбраната Сергей Шойгу вчера, 25 май 2018 г.

„За оценка на заявените възможности на бойната техника в бойни условия, през този февруари е проведен реален пуск на многоцелева крилата ракета от ново поколение. Тя е изстреляна от борда на изтребител от пето поколение Су-57”, разказва министър Шойгу, по време на публично заседание на колегията на руското МО.

Между 21 и 23 февруари 2018 г. в руската авиобаза Хмеймим в Сирия бяха пребазирани два от прототипите на Су-57 (Т-50-9 и Т-50-11). Малко по-късно руският военен министър заяви, че пребиваването им в Сирия е било свързано и с бойни изпитания, които по думите му са преминали успешно.

По време на заседанието на колегията бяха показани видео кадри, на които Су-57 пуска крилата ракета от вътрешния си оръжеен отсек. Кадрите се мярват само за няколко секунди на видеостена, по време на заседанието, но от тях може да се съди, че е тествана крилатата ракета с оперативно-тактичесно назначение Х-59МК2. Не е ясно дали тези кадри са заснети над Сирия или по време на други изпитания. Това са и първите кадри, които показват Су-57 да използва оръжие от вътрешните си оръжейни отсеци.

Макет на крилатата ракета Х-59МК2 бе показан за първи път по време на изложението МАКС, през август 2015 г. Тя се разработва от АО „Корпорация „Тактическое ракетное вооружение“ (КТРВ). Въпреки, че индексът ѝ е Х-59, новото оръжие има съвсем малко общо със съществуващата ракета „въздух-земя”.

При Х-59МК2 са реализирани мерки за намаляване на радарната забележимост. Ракетата има маса от 770 kg и сгъващо се крило. Бойната ѝ част е с маса 310 kg. Ракетата се задвижва от малък реактивен двигател и се смята, че далечината ѝ на полет е от порядъка на 500 km. системата ѝ за насочване е комбинирана – спътникова и инерциална, плюс оптична система за фино насочване в крайния етап на полет.

Свързани теми

Предишна публикация
Турски медии спекулират с покупката на Су-57
Следваща публикация
Изтребителният скандал в Белгия не стихва
31 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нови фотографии на нискозабележимия БЛА С-70

Появиха се нови фотографии на руския нискозабележим БЛА Сухой С-70, който се разработва по програмата „Охотник-Б”. Новите снимки дават допълнителна информация за апарата.

Появиха се подробности за използването на МиГ-29СМТ в Сирия

На 13 септември стана ясно, че Русия е прехвърлила многоцелеви изтребители МиГ-29СМТ в сирийската си авиобаза Хмеймим. Руският вестник „КоммерсантЪ” изнася допълнителна информация за използването на машината там.

Меню