Изтребителният скандал в Белгия не стихва

22 прочитания

Скандалът около програмата за придобиване на нов боен самолет в Белгия не стихва, докато наяве излизат нови детайли. Това съобщава изданието Defense-Aerospace.

През миналата седмица в белгийския парламент са били проведени серия от изслушвания по темата, които са повдигнали нова порция от въпроси. Белгийската парламентарна опозиция в момента иска от правителството да спре конкурса за замяна на F-16.

Основните критики на опозицията се обира от военният министър на Белгия Стефан Вандерпут. Обвиненията срещу него са, че провежда конкурса за замяна на F-16 зле и търси бърза сделка за F-35A, която да се реализира преди срещата на върха на НАТО, която е планирана за 11 – 14 юли в Брюксел. Там се очаква, че САЩ яростно ще атакуват страните-членки, които са заявили, че нямат намерение да достигат 2% от БВП разходи за отбрана. Сред тях е и Белгия, която в момента дава 0,9% от БВП.

Покупката на F-35 се разглежда и като опит страната да си „купи” спокойствие от САЩ по темата за военните разходи.

През март 2018 г. стана ясно, че белгийското МО е скрило доклад, в който се казва, че повечето белгийски F-16 MLU могат да останат на въоръжение до 2030 г., след съответните мероприятия по удължаване на ресурса. Официалната позиция до тогава беше, че изтребителите са в крайно лошо състояние и трябва да се пенсионират около 2023 г.

На 15 май 2018 г. белгийският министър на отбраната е признал, че има такъв доклад, но е заявил, че удължаването на ресурса на белгийските F-16 MLU е твърде скъпо и неефективно, на фона на покупката на нов изтребител.

Вандерпут е подложен на критика за фаворитизирането на F-35, на фона на офертата на САЩ, която е за €5,35 млрд. за 34 броя F-35A, при белгийски бюджет от едва €3,6 млрд. и очаквани непосредствени разходи след придобиването им от още около €1,2 млрд.

Управляващата коалиция в Белгия се състои от основната фламандска и валонска партия и няколко по-малки играчи. Тя притежава 83 места в 150-местната долна камера на белгийския парламент и за сега изглежда устойчива, но се усещат разногласия между основните играчи в нея – Новофламандският алианс подкрепя покупката на F-35, докато франкофонското Реформаторско движение клони към по-близки отношения с Франция.

Следващите парламентарни избори в страната са насрочени за 26 май 2019 г. и има очакване, че ако шумът около сделката не намалее, правителството ще отложи избора.

Официално конкурсът в Белгия е състезание между Eurofighter и F-35A, но Франция се опитва да пласира Rafale извън конкурсната процедура, като предлага задълбочено военно и индустриално сътрудничество, както и участие в бъдещия германо-френски проект за боен самолет от следващо поколение FCAS.

Франция дори е гарантирала, че Белгия ще получи 34 изтребителя в рамките на бюджета си и че може да получи и палубни Rafale M, които да се базират на френския самолетоносач и да участват в различни международни операции.

Новофламандският алианс обаче е твърдо против френската оферта и ѝ се противопоставя всячески.

Свързани теми

Предишна публикация
Су-57 е тествал нова крилата ракета в Сирия
Следваща публикация
Започнаха летателните изпитания на двигателя за Ил-114-300
22 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Норвегия получи първите си F-35

Първите три норвежки F-35A пристигнаха в страната на 3 ноември 2017 г. Машините се приземиха в авиобаза Йорланд, след като прелетяха директно от Форт Уърт, Тексас.

Гърция е поискала оферта за F-35

Гръцкото правителство официално е поискало оферта за покупката на изтребители от пето поколение F-35. Това…

САЩ няма да доставят F-35 на Турция ако страната получи С-400?

Индикации, че САЩ може да спрат сделката за доставка за Турция на многоцелевите изтребители от следващо поколение F-35, ако страната получи руския ЗРК С-400, дойдоха от турския парламент, но информацията в последствие бе отречена от турското МО.

Индонезия иска нови F-16, но ще купи и Су-35

Индонезия възнамерява да поръча до две ескадрили новопроизведени F-16, но не се отказва от амбициите си да придобие и една ескадрила Су-35. Това е заявил командирът на индонезийските ВВС, цитиран от Defense News.

Очаквано МО предлага на правителството да се купи F-16 (изцяло обновена)

Напълно очаквано, Министерство на отбраната излезе с доклад, в който се предлага на Министерски съвет за започване на преговори за покупка на изтребители F-16 Block 70/72. Това стана днес, 21 декември 2018 г. В доклада се дава твърде малка и противоречаща си аргументация, като има и предложение до Народното събрание за фактическото анулиране на инвестиционния проект, който беше приет през юни тази година. С това се засилва впечатлението, че се касае за фактически чисто политически избор.

Хърватия се интересува от F-35

Хърватия се интересува от придобиването на изтребители от пето поколение F-35. Това твърдят от производителя…
Меню