Изтребителният скандал в Белгия не стихва

33 прочитания

Скандалът около програмата за придобиване на нов боен самолет в Белгия не стихва, докато наяве излизат нови детайли. Това съобщава изданието Defense-Aerospace.

През миналата седмица в белгийския парламент са били проведени серия от изслушвания по темата, които са повдигнали нова порция от въпроси. Белгийската парламентарна опозиция в момента иска от правителството да спре конкурса за замяна на F-16.

Основните критики на опозицията се обира от военният министър на Белгия Стефан Вандерпут. Обвиненията срещу него са, че провежда конкурса за замяна на F-16 зле и търси бърза сделка за F-35A, която да се реализира преди срещата на върха на НАТО, която е планирана за 11 – 14 юли в Брюксел. Там се очаква, че САЩ яростно ще атакуват страните-членки, които са заявили, че нямат намерение да достигат 2% от БВП разходи за отбрана. Сред тях е и Белгия, която в момента дава 0,9% от БВП.

Покупката на F-35 се разглежда и като опит страната да си „купи” спокойствие от САЩ по темата за военните разходи.

През март 2018 г. стана ясно, че белгийското МО е скрило доклад, в който се казва, че повечето белгийски F-16 MLU могат да останат на въоръжение до 2030 г., след съответните мероприятия по удължаване на ресурса. Официалната позиция до тогава беше, че изтребителите са в крайно лошо състояние и трябва да се пенсионират около 2023 г.

На 15 май 2018 г. белгийският министър на отбраната е признал, че има такъв доклад, но е заявил, че удължаването на ресурса на белгийските F-16 MLU е твърде скъпо и неефективно, на фона на покупката на нов изтребител.

Вандерпут е подложен на критика за фаворитизирането на F-35, на фона на офертата на САЩ, която е за €5,35 млрд. за 34 броя F-35A, при белгийски бюджет от едва €3,6 млрд. и очаквани непосредствени разходи след придобиването им от още около €1,2 млрд.

Управляващата коалиция в Белгия се състои от основната фламандска и валонска партия и няколко по-малки играчи. Тя притежава 83 места в 150-местната долна камера на белгийския парламент и за сега изглежда устойчива, но се усещат разногласия между основните играчи в нея – Новофламандският алианс подкрепя покупката на F-35, докато франкофонското Реформаторско движение клони към по-близки отношения с Франция.

Следващите парламентарни избори в страната са насрочени за 26 май 2019 г. и има очакване, че ако шумът около сделката не намалее, правителството ще отложи избора.

Официално конкурсът в Белгия е състезание между Eurofighter и F-35A, но Франция се опитва да пласира Rafale извън конкурсната процедура, като предлага задълбочено военно и индустриално сътрудничество, както и участие в бъдещия германо-френски проект за боен самолет от следващо поколение FCAS.

Франция дори е гарантирала, че Белгия ще получи 34 изтребителя в рамките на бюджета си и че може да получи и палубни Rafale M, които да се базират на френския самолетоносач и да участват в различни международни операции.

Новофламандският алианс обаче е твърдо против френската оферта и ѝ се противопоставя всячески.

Свързани теми

Предишна публикация
Су-57 е тествал нова крилата ракета в Сирия
Следваща публикация
Wizz Air обяви, че печалбата ѝ е скочила с 22%
33 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Тодор Тагарев атакува отново процеса за избор на нов изтребител

Бившият служебен министър на отбраната Тодор Тагарев атакува тежко процеса за избор на нов боен самолет, като в ефира на Bulgaria ON AIR, той се усъмни в експертната комисия, обвини администрацията на президента в лобизъм и се обяви за геостратегически критерии в избора.

Пентагонът има проблем с цената на поддръжката на F-35

Цената на поддръжката на F-35 заплашват да се превърнат в непосилни за САЩ и това е най-голямото предизвикателство. Това е заявила Елън Лорд, новият ръководител на отдела на Пентагона за придобиване и поддръжка, цитирана от Defense News.

Меню