Откриха паметна плоча за загиналия майор Георги Анастасов

68 прочитания

По случай една година от катастрофата с вертолет AS 565 MB Panther и смъртта на неговият командир майор Георги Анастасов, на 4 юли 2018 г. в морската вертолетна авиобаза „Чайка” се проведе военен ритуал за откриване на обновената паметна плоча на загиналите военнослужещи от формированието. Това съобщиха от ВМС.

Строя бе приет от заместник-командира на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев. Плочата бе открита от флотилен адмирал Пенев и подполковник Спас Спасов – командир на авиобазата. Заупокойна молитва отслужи отец Димитър протосингел на Варненска и Великопреславска Света Митрополия. Бяха поднесени венци и цветя.

На ритуала присъстваха родителите на майор Георги Анастасов, както и негови приятели.

На 9 юни 2017 г. вертолет AS 565 (борд 902) от състава на ВМС на България се удари във фрегатата „Дръзки” по време на учение на военния ни флот. В резултат на това вертолетът се разбива в морето. Командирът на екипажа Георги Анастасов загива, а другите двама члена на екипажа успяват да напуснат наводнения вертолет.

Резултатите от разследването не бяха обнародвани. Военният министър Красимир Каракачанов само заяви, че инцидентът е в резултат на лоша маневра и лоши метеорологични условия.

Свързани теми

Предишна публикация
Комисията по отбрана в НС даде зелена светлина на новия изтребител
Следваща публикация
Морска подготовка за вертолетната авиация
68 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Руски Ан-26 катастрофира в Сирия

Руски военно-транспортен самолет Ан-26 катастрофира при заход за кацане в авиобаза Хмеймим, Сирия. По официални данни са загинали всички 32-ма намиращи се на борда на машината.

2017 г. е най-безопасната година в историята на гражданската авиация

2017 г. е била най-безопасната в гражданската авиация, като при различни инциденти са загинали 44 човека намиращи се на борда на 10 аварирали самолети. Средната стойност за последните пет години е 17 катастрофи с 495 загинали, според анализ на Aviation Safety Network (ASN).

Испански C-295 излезе от пистата

Испански военно-транспортен самолет C-295 излезе от пистата при кацане и бе повреден тежко. При инцидентът станал вчера, 3 април 2019 г., няма тежко ранени.

А109К-2 на Кончето в Пирин

Хеликоптер А109К-2 на авиационния оператор „Хели Ер“ изпълни превоз на товари на външно окачване на 2760 метра надморска височина в Пирин.

Меню