Откриха паметна плоча за загиналия майор Георги Анастасов

70 прочитания

По случай една година от катастрофата с вертолет AS 565 MB Panther и смъртта на неговият командир майор Георги Анастасов, на 4 юли 2018 г. в морската вертолетна авиобаза „Чайка” се проведе военен ритуал за откриване на обновената паметна плоча на загиналите военнослужещи от формированието. Това съобщиха от ВМС.

Строя бе приет от заместник-командира на Военноморските сили флотилен адмирал Георги Пенев. Плочата бе открита от флотилен адмирал Пенев и подполковник Спас Спасов – командир на авиобазата. Заупокойна молитва отслужи отец Димитър протосингел на Варненска и Великопреславска Света Митрополия. Бяха поднесени венци и цветя.

На ритуала присъстваха родителите на майор Георги Анастасов, както и негови приятели.

На 9 юни 2017 г. вертолет AS 565 (борд 902) от състава на ВМС на България се удари във фрегатата „Дръзки” по време на учение на военния ни флот. В резултат на това вертолетът се разбива в морето. Командирът на екипажа Георги Анастасов загива, а другите двама члена на екипажа успяват да напуснат наводнения вертолет.

Резултатите от разследването не бяха обнародвани. Военният министър Красимир Каракачанов само заяви, че инцидентът е в резултат на лоша маневра и лоши метеорологични условия.

Свързани теми

Предишна публикация
Комисията по отбрана в НС даде зелена светлина на новия изтребител
Следваща публикация
Морска подготовка за вертолетната авиация
70 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Черноморските Бе-12 остават на служба.

Службата на последните оцелели от някогашната голяма флота амфибийни самолети Бе-12 „Чайка“ на руската морска авиация ще продължи до средата на следващото десетилетие, а може дори и по-дълго.

Възобновяват подводното търсене на полет MH370

Правителството на Малайзия е сключило споразумение с компанията Ocean Infinity за ново подводно издирване на останките на полет MH370. Рестартирането на търсенето на изчезналия Boeing 777 бе обявено от австралийския министър на транспорта Дарън Честър.

Министър Каракачанов: Инцидентът с C-27J е човешка грешка

Грешка на екипажа е причината за инцидента с военния транспортен самолет C-27J Spartan, която стана на 19 януари 2018 г. Това съобщи военният министър Красимир Каракачанов. Инцидентът стана по време на учебен полет от авиобаза Граф Игнатиево.

Меню