Румъния влага €124 млн. в модернизация на IAR-99

42 прочитания

Румъния планира да вложи €124 млн. в модернизацията на 21 учебно-тренировъчни самолета IAR-99. Това е заявило днес, 5 юни 2018 г., румънското Министерство на отбраната.

Модернизационната програма е била одобрена от Върховния съвет за национална отбрана на Румъния през април, а днес румънското МО е изпратило официално съобщение до парламента на страната за намерението си за стартиране на процедурата. Според местните закони, парламентът трябва да одобрява всяка военна програма на стойност над €100 млн.

Планира се програмата да се реализира до 2026 г. и през нея да преминат всички налични в момента реактивни учебно-тренировъчни самолети IAR-99. 10 от тях са в стандартна конфигурация, а останалите 11 са модернизирани в средата на 90-те години на миналия век до стандарта Soim, който ги приравнява до МиГ-21 LanceR.

Новата модернизационна програма ще е свързана с обновяване на авиониката, за да може да се провежда ефективно напреднало летателно обучение и преходно обучение към изтребителите F-16.

Освен това учебните самолети ще преминат през основен ремонт и удължаване на техническия ресурс. Допълнително ще се закупят и наземни системи за обучение, включително и тренажори.
Тепърва ще се пуска конкурсна процедура, която да избере изпълнител на програмата. Очаква се израелските компании да са фаворити.

В края на 80-те и след това в края на 90-те в Румъния на две серии са сглобени общо 24 серийни IAR-99. От тях при инциденти са загубени три броя и сега фактически се цели модернизацията на всички налични самолети.

Свързани теми

Предишна публикация
Великобритания получи първите си F-35B
Следваща публикация
НАТО-вският E-3A AWACS достигна София
42 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Румъния получи още два F-16 MLU

Румънските ВВС получиха още два употребявани F-16 MLU, които се присъединяват към вече наличните 14…

Швеция купува Grob G120TP

Швеция купува за военната си авиация леките турбовитлови самолети Grob G120TP. Това съобщи агенцията за…
Меню