Румъния влага €124 млн. в модернизация на IAR-99

42 прочитания

Румъния планира да вложи €124 млн. в модернизацията на 21 учебно-тренировъчни самолета IAR-99. Това е заявило днес, 5 юни 2018 г., румънското Министерство на отбраната.

Модернизационната програма е била одобрена от Върховния съвет за национална отбрана на Румъния през април, а днес румънското МО е изпратило официално съобщение до парламента на страната за намерението си за стартиране на процедурата. Според местните закони, парламентът трябва да одобрява всяка военна програма на стойност над €100 млн.

Планира се програмата да се реализира до 2026 г. и през нея да преминат всички налични в момента реактивни учебно-тренировъчни самолети IAR-99. 10 от тях са в стандартна конфигурация, а останалите 11 са модернизирани в средата на 90-те години на миналия век до стандарта Soim, който ги приравнява до МиГ-21 LanceR.

Новата модернизационна програма ще е свързана с обновяване на авиониката, за да може да се провежда ефективно напреднало летателно обучение и преходно обучение към изтребителите F-16.

Освен това учебните самолети ще преминат през основен ремонт и удължаване на техническия ресурс. Допълнително ще се закупят и наземни системи за обучение, включително и тренажори.
Тепърва ще се пуска конкурсна процедура, която да избере изпълнител на програмата. Очаква се израелските компании да са фаворити.

В края на 80-те и след това в края на 90-те в Румъния на две серии са сглобени общо 24 серийни IAR-99. От тях при инциденти са загубени три броя и сега фактически се цели модернизацията на всички налични самолети.

Свързани теми

Предишна публикация
Великобритания получи първите си F-35B
Следваща публикация
НАТО-вският E-3A AWACS достигна София
42 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Спартани по европейски в София

Развитие на една добра практика във време, когато добрите новини за българската военна авиация са кът или направо въобще ги няма. Така може да се определи третото поредно издание на летателната тренировка, която през 2016 и 2017 г. носеше името „Балкански Спартан“ (Balkan Spartan), а от тази година е с политически и географски по-коректното име „Европейския Спартан – 18“ (European Spartan – 18).

Проектирането на Hürjet приключи

Проектирането на турският свръхзвуков учебно-тренировъчен самолет Hürjet е приключило. Това съобщиха от производителя TAI на…

Пенсионира се един от най-опитните инструктори в Долна Митрополия

Днес, 25 февруари 2019 г. във ВВУБ „Георги Бенковски“ се проведе тържествена церемония по повод освобождаването от военна служба и преминаване в запаса на майор Пламен Попов. Това съобщиха от учебната база.

Меню