Военновъздушната учебна база се трансформира в 12-та авиобаза

460 прочитания

С тържествена церемония на 1 декември 2021 г. Военновъздушната учебна база в Долна Митрополия премина към ново длъжностно разписание и се реорганизира в 12-та авиационна база. Организационно-щатните промени са в изпълнение на заповед на Министъра на отбраната. Това съобщиха от базата.

Командирът на авиобазата – полковник Петър Банков прие строя на целия личен състав. Началникът на щаба на 12-та авиационна база прочете заповеди на Командира на ВВС и на Командира на военно формирование 52090 за преназначаване на длъжност и повишаване във военно звание на офицери, сержанти и войници.

В своето обръщение към личния състав полковник Банков направи равносметка на постигнатото през изминалите години и начерта бъдещите задачи и приоритети:

„Военно формирование 52090 премина през редица трансформации от учебна група, след това Военновъздушна учебна база, а от днес вече е 12-та авиационна база. Какви са перспективите, които стоят пред нас? Очаква ни една много натоварена в летателен план година. Авиобазата ще трябва да изпълни 2000 летателни часа на три типа самолети. През следващата седмица предстои да пристигне новата авиационна техника Zlin Z242L. Предизвикателствата пред нас и най-вече за инженерно-техническия състав ще бъдат изключително тежки. 12-та aвиационна база е бойно подразделение на българските Военновъздушни сили и от тук нататък нашият основен приоритет е изпълнението на бойни задачи. Аз вярвам, че ще се справим успешно, защото в продължение на много години всички вие доказахте, че сте истински професионалисти и наистина заслужавате това доверие и признание. Честито на повишените днес във военно звание! На целия личен състав пожелавам здраве, сили и успехи в службата.”

Свързани теми

Предишна публикация
МО няма официална информация за забавяне на F-16
Следваща публикация
Отново се създаде 16-та транспортна авиобаза
460 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Стартираха анализите във формированията на ВВС

Днес, 10 януари 2018 г., се проведе анализът на дейността през изминалата 2017 г. във Военновъздушна учебна база (ВВУБ) „Георги Бенковски” – Долна Митрополия с участието на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Това съобщиха от ВВС.

Първият сблъсък

На 1 август 1943 г. Военновъздушните сили на България, тогава известни, като Въздушните на Негово Величество войски или ВНВВ, за първи път влизат в пряк въздушен бой срещу многоброен и мотивиран противник, летящ на модерни бойни самолети. Какво се случва над България в онзи горещ неделен ден?

Ръст на военния бюджет и целеви пари за нов изтребител

Военният бюджет за догодина отбелязва известен ръст и ще достигне 1,19 млрд. лева, като в същото време е залегнало и целево отпускане на малко под 230 млн. лева за покупката на нов боен самолет за ВВС. Това се чете в проектобюджета за 2018 г., който бе публикуван от Министерство на финансите днес, 23 октомври 2017 г.

Меню