B-52 премина над България

2K прочитания

Стретегически бомбардировач B-52H от състава на ВВС на САЩ премина днес, 28 август 2020 г., над България в рамките на НАТО-вската мисия наречена „Allied Sky”. Над нас самолетът бе ескортиран от български изтребители МиГ-29.

В рамките на “Allied Sky” (Съюзно небе) шест B-52H прелетяха над всички страни-членки на НАТО. Четири от тези бомбардировача оперираха от британската авиобаза Феърфорд, където група от шест самолета пристигна на 23 август. Всички те са част от 5-то бомбардировъчно крило на ВВС на САЩ. Задачата започна сутринта, като отделните самолети се отправиха към различни части на Европа, включително и над Черно море.

Общо над 80 изтребителя ще участват в ескорта на бомбардировачите над 30-те членки на Алианса. Не всички държави от НАТО ще се включат в мисията, тъй като не всички притежават изтребителна авиация.

Един от тези бомбардировачи, с позивна NATO 01, премина над София малко след 16 часа . Той бе ескортиран от два български изтребителя МиГ-29, а групата бе на височина от 8300 m. Конкретната машина преди това е прелетяла над Румъния, Черно море, Турция и Гърция. Навлезе над България от юг, след което се отправи за най-новия член на НАТО – Македония, където също прелетя над столицата.

„Днешното тренировъчно събитие демонстрира силният ангажимент на САЩ към НАТО и съюзната солидарност в действие. Американските бомбардировачи ще прелетят над всички 30 членки на НАТО в един единствен ден, като те ще се ескортират от различни съюзни изтребители. Така ще подобрим способностите си да реагираме на различни предизвикателства. Тренировки, като тази, ни помагат да сме сигурни, че може да изпълняваме основната си мисия – да предотвратяваме агресия и конфликти и да запазваме мира“, каза за днешната акция Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

Българското МО се ограничи с кратък пресрелийз в който се казва, че български МиГ-29 изпълни задача за „ескортиране на съюзнически самолет“ над страната. Не бяха разпространени снимки от въздуха.

Операцията става факт на база на кризата в Беларус, където има масови протести срещу проведените президентски избори. Беларуският лидер Александър Лукашенко, многократно заяви, че страни от НАТО се опитват да дестабилизират държавата.

Изпращането на стратегически бомбардировачи в даден регион от света е част от политиката на САЩ за демонстрация на сила и присъствие. В края на май 2020 г., например САЩ изпратиха два B-1B, които отработиха противокорабна мисия в акваторията на Черно море. За разлика от тях, B-52H е носител на ядрено оръжие.

Снимка: Антон Балъкчиев

Свързани теми

Предишна публикация
Обмисля се „рационализация” на мисията „ер полисинг”
Следваща публикация
Правителството отпуска 100 млн. лева за инфраструктура за F-16
2K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Български C-27J прибра двама сънародници пребивавали в Китай (обновена със снимки)

Военно-транспортен самолет C-27J Spartan от състава на ВВС на България изпълни задача по транспорт на двама български граждани от Франция до София. Те бяха евакуирани от китайския град Ухан, където върлува новият коронавирус.

Събития в цялата страна по случай 12 април

Празникът на авиацията и космонавтиката ще бъде отбелязан със събития из цялата страна, включително дни на отворените врати във военни бази и празнични програми. Това ще стане утре, 12 април 2019 г.

Меню