Договорът за концесиониране на летище Пловдив се отлага с месец

14 прочитания

С един месец е удължен срока за подписване на договора за концесията за Летище Пловдив между Министерството на транспорта и консорциума между „Хайнан груп“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“. Това съобщават от БНР.

Решението е на Министерски съвет и е взето по искане на китайските инвеститори, които имат нужда от още време за да осигурят всички необходими документи, съобщиха за БНР от пресцентъра на Министерството на транспорта.

Договорът се очакваше да бъде подписан до 15 юни 2018 г., но новото решение за отсрочка го отлага за средата на месец юли.

Консорциумът между „Хайнан“ и регистрираното в Холандия дружество „Пловдив Еърпорт Инвест“ беше определен за концесионер на летище Пловдив, а Министерски съвет одобри този избор на 28 март 2018 г.

Веднага след това се появиха въпроси, кой реално стои зад спечелилия кандидат, защото HNA Group (Хайнан Груп) е маноритарен участник в консорциума с едва 20%. Останалите се държат от холандското дружество, като не е ясно чий са капиталите там.

За сега няма индикации, че консорциума е създал фирма в България, нито е предприел стъпки към взимане на лиценз за летищен оператор. Представители на „Хайнан” пък се появиха в България едва в средатa на май, когато проведоха няколко срещи с български официални лица.

Концесията е за 35 години, като за този срок концесионерът се задължава да реализира инвестиции в обекта в размер на €79,083 млн. Средствата са за ремонт, поддържане и рехабилитация на съществуващата инфраструктура, както и изграждане на нови съоръжения.

Около €30 млн. от инвестициите на Обединението ще са за изграждането на карго и на пътнически терминал и удължаване на пистата от 2500 на 3200 m. Плановете предвиждат през летището да минават по 1 млн. пътници на година и по 50 000 тона товари. Предвижда се да се открие линия между Пловдив и Китай три пъти седмично – два пътнически полета и един товарен, като не е ясно кой точно ще е китайският град. Основната идея е летището да се развива като карго хъб.

След изтичането на гратисния период от 48 месеца, за всяка календарна година концесионерът ще извършва плащане, което се състои от фиксирана и променлива част. Фиксирана част е в размер на 600 000 лева без ДДС, а променлива част представлява 6% от общия размер на нетните приходи от всички дейности за съответната година, свързани с ползването на обекта на концесията.

Свързани теми

Предишна публикация
Министър Каракачанов вече не е убеден, че Ми-17 е паднал по технически причини
Следваща публикация
Министър Каракачанов: Летят по-малко от половината ни пилоти
14 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Летище Пловдив с нов директор

Спас Шуманов е новият изпълнителен директор на Летище Пловдив. Той е назначен на поста на мястото на досегашния директор Христо Щерионов със заповед на министъра на транспорта Росен Желязков.

Авиокаст: Епизод 22

Каква е връзката между новото, 48-мо Народно събрание и концесията на летище София? Защо никой…

Четвърто удължаване на срока за подаване на оферти за концесия на летище София

Вчера, 1 февруари 2019 г. министърът на транспорта Росен Желязков с Решение № РК-7, одобри срокът за подаване на оферти за концесиониране на летище София да бъде удължен до 3 април 2019 г.

Консорциумът „Соф Кънект“ изненадващо взе концесията на летище София

Консорциумът „Соф Кънект”, в който водещ член е инвестиционния фонд Meridiam в сътрудничество с оператора на летище Мюнхен Flughafen München GmbH, бе изненадващо обявен днес, 17 юли 2019 г., за победител в процедурата по избор на концесионер на летище София.

Меню