Заместник-министър Запрянов: Истинското договаряне ще е след избора на платформа

16 прочитания

Заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов заяви, че истинските преговори по придобиването на нов боен самолет, ще започнат след като бъде посочен, кой е предпочитания кандидат. Тогава щели да станат ясни всички детайли по цените, сроковете за доставки и условията. Това заяви той днес, 21 ноември 2018 г.

„Истинското договаряне е когато се избере платформата и тогава започва да се договарят условията между българското правителство и другото правителство. Там вече всички параметри се уточняват и подписват. И има ратификация от Парламента. Тогава ще знаем, колко самолета, за какви пари и кога ще се доставят”, това каза заместник-министъра на отбраната.

Запрянов, който е ръководител на т.нар. „политико-военна група”, която ще води разговори със страните-кандидатки, присъства на събитие на Американската търговска камера в България, на което се представи стратегическото партньорство между България и САЩ, на фона на течащата процедура за придобиване на нов боен самолет.

Заместник-министърът на отбраната посочи, че в момента процеса за избор на нов боен самолет се намира във втория етап, който е разговори и добиване на допълнителна информация за офертите на страните. Придобитата информация ще бъде дадена на военния министър и на експертната група, за анализ и оценка. След което предстояло политическо решение.

Запрянов, обаче отказа да се ангажира с каквито и да е реални срокове, в които ще бъде избран новият изтребител.

„Политико-военната група се опитваме да действа, колкото се може по-бързо. Днес ще бъде третото ни заседание, на което ще приемем общите оценки на офертите и въпросите, които има към тях. Ние бързаме максимално, но както казах, не е малък обема от информация, който предстои да се огледа. Защото ние трябва да получим окончателната информация, след това съвместната работна група, няма да пита за повече неща”, каза Запрянов.

Запитан, кога ще бъдат изпратени допълнителните въпроси към страните, той каза, че това ще стане „много бързо”, вероятно в рамките на следващите седмици, но каза, че страните-кандидатки няма да имат срок, в който да отговорят на въпросите.

„Нямат срок за отговор, но се надяваме в рамките на две седмици да се постараят да отговорят. И все пак, не искаме да ги притискаме, нека имат време да мислят”, уточни Запрянов.

Предвид идващият празничен сезон и липсата на задължителни срокове е малко вероятно, че страните-кандидатки ще се засилят да дават отговори в края на декември и е вероятно повечето или всички от тях, да сторят това през януари 2019 г. Не става ясно дали след задаването и отговарянето на тези въпроси, ще има и допълнителни разговори, но логиката навежда натам.

Той каза, че решението за новия изтребител е „важно и скъпо” и трябва да се базира на качеството на постъпилата информация, а не на някакви срокове.

„Нямам притеснение от това, че вероятно договора за изтребителя ще подпишем догодина. Парите са налични в бюджета”, каза Запрянов.

Едва сега, във втората половина на ноември, от МО официално признаха, че договорът за нов изтребител ще бъде разписан догодина. Съвсем доскоро, официални лица от военното ведомство обясняваха, че до края на 2018 г. ще има избран изтребител и дори подписан договор.

Заместник-министърът на отбраната каза, че предстоящите разговори ще дадат възможност за подобряване на офертите, но отказа да коментира, дали всички оферти в момента влизат в бюджета от 1,5 млрд. лева без ДДС. Според него, и по трите оферти има въпроси свързани с цените.

„Когато питаме по този въпрос, те могат и да променят цените, надяваме се в положителна посока”, изрази надежди заместник-министъра на отбраната.

Запрянов информира, че цялото индустриално сътрудничество ще мине през офертите на държавите и че заместник-министър на икономиката има грижа за точната оценка на това сътрудничество и допълнителните въпроси по него.

Заместник-министърът на отбраната бе попитан и дали офертата за употребявани италиански Eurofighter има реален шанс, след като и премиерът и военният министър говорят за новопроизведени самолети.

„Няма значение дали самолетът е нов или втора ръка. Методиката е достатъчно комплексна за да оцени предимствата и недостатъците на всяка оферта. Като вземем политическото решение, ние ще обясняваме, кои са предимствата на даденото решение и защо то е надделяло над другото решение. От сега е ясно, че втората ръка самолет е по-евтин”, обясни Запрянов, като явно намекна, че италианската оферта е най-евтина в момента.

В рамките на събитието представители на Lockheed Martin заявиха, че няма как да доставят първия F-16 до 24 месеца след подписване на договора. Цел, която е заложена в инвестиционния проект за нов изтребител, приет от Народното събрание през юни 2018 г. Запрянов коментира този въпрос доста общо:

„Нека не говорим, защото всички тези детайли, са детайли на евентуалните преговори между държавите. Тяхната линия работи, на Saab линията работи, италианската страна са в състояние да обслужват и доставят Eurofighter Tranche 1. От гледна точка на фирмите-производителки, има организация те да се справят с тези доставки във времето, като това предстои да се договаря. По принцип 24 месеца е твърде тежък срок за всички компании, особено за новите самолети”, каза Запрянов.

Попитан, защо тогава този „тежък” срок е заложен в документ одобрен от Парламента, той отговори така:

„Ние желаем да имаме колкото се може по-бързо самолети, за да се отървем от руските”

Заместник-министърът на отбраната уточни, че задължителното условие било до края на 2024 г. да има доставени осем самолета и те да бъдат в оперативна готовност. Всякакво забавяне отвъд този срок било нежелателно. Как ще се доставят до тогава, било въпрос на договорки.

„Това решение ще има тежки последствия. Дали е правилно, ще се разбере при едно бойно използване на самолетите и тогава вие ще дойдете и ще питате, защо купихте този самолет, който не може да свърши работа”, каза в заключение Запрянов.

Свързани теми

Предишна публикация
Летище Горна Оряховица получава нова навигационна система
Следваща публикация
Португалия избра AW119 за заместник на Alouette III
16 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Скромен ръст на военния бюджет и неясноти около финансирането на програмите за превъоръжаване

Военният бюджет за 2019 г. ще нарасне едва с 84 млн. лева, като в същото време не става ясно какво ще е финансирането за големите програми за превъоръжаване. Това се чете в проектобюджета за догодина, който бе публикуван днес, 22 октомври 2018 г., от Министерство на финансите.

Швейцария отново избира нов изтребител

Швейцария стартира отново процес по избор на нов боен самолет. На 6 юни 2018 г. страната е изпратила покани за участие до четири страни за пет отделни изтребителя.

Министър Каракачанов: Предпочитам нови изтребители

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че той и командването на ВВС предпочитат да бъде купен новопроизведен изтребител. Това заяви той в интервю за вестник „24 часа” публикувано вчера, 11 август 2018 г.

Офертата за нови F-16 е 300 млн. лева над бюджета ни?

Офертата за осем новопроизведени изтребители F-16V надхвърля бюджета на България за покупка на нови бойни самолети с близо 300 млн. лева. Това съобщава информационният сайт „Офнюз”, позовавайки се на правителствени източници.

45 години от първия полет на F-16

Днес, 20 януари 2019 г. се навършват 45 години от първия полет на прототипа на F-16, който е изпълнен от авиобаза Едуардс, Калифорния. Пилот е Фил Ойстрейкър.

Парламентът обсъжда инвестиционния проект за нов изтребител (на живо)

Народното събрание обсъжда днес, 7 юни 2018 г., актуализираният инвестиционен проект „Придобиване на нов тип боен самолет“. Обсъждането върви в една и съща точка, заедно с проекта за придобиване на нов ти боен самолет.

Меню