Подписаха договор за доставка на шест медицински вертолета

438 прочитания

Служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев и Андреа Миртето, представител на италианската компани Leonardo S.p.A размениха протоколите по подписания договор и свързаната с него документация за изпълнение на обществената поръчка за доставка на вертолети за нуждите на спешната медицинска помощ по въздух. Това съобщиха днес, 30 март 2023 г., от БТА.

„От името на екипа на Министерството на здравеопазването благодаря за доброто сътрудничество на Leonardo. Разчитаме на Вашето съдействие, на опита и експертизата, които притежавате в областта на авиомедицината, за да продължим да работим в интерес на българските граждани и в бъдеще“, отбеляза здравният министър.

Министър Меджидиев (вляво) и Андреа Мертето

От своя страна Миртето, старши вицепрезидент продажби за Европа, Близък Изток и Азия на италианската компания, също изрази увереност, че съвместната работа между Министерството на здравеопазването и Leonardo ще продължи и благодари за гласуваното доверие.

„Поздравявам ви за стартирането на дългоочакваната процедура по въвеждане на спешна медицинска помощ в България. По време на преговорния процес имахте много строги технически изисквания и затова българските граждани могат да бъдат сигурни, че сте избрали най-добрите хеликоптери“, посочи Андреа Миртето и увери, че експертите на италианската фирма са готови да оказват съдействие на всеки етап от реализирането на проекта.

Договорът е подписан на 27 март, каза министър Меджидиев. Здравният министър благодари на представителите на италианския производител, че са се съгласили да намалят първоначално предложената от тях цена за вертолетите, както и за положените усилия за поетия ангажимент първата машина да пристигне в България на 15 декември 2023 г.

Започва процедура по изграждане на хангари за хеликоптерите, допълни министър Меджидиев и покани експертите от Leonardo да споделят идеи за изграждане на хангарите в България по подобие на хангарите в Италия.

Доставките на другите пет вертолета в България се предвижда да бъдат поетапно до 2026 г., като през следващата година се очакват още два, през 2025 г. – следващите два, а през 2026 г. – последният, шести вертолет.

Шестте машини ще бъдат с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ.

Предметът на договора включва и доставка на необходимото наземно оборудване, както и възможност за закупуване на още две машини на цена не по-висока от цената на всеки от предходните шест. Общата стойност на договора е 113,4 млн. лв. без ДДС. По-голямата част от тези средства идва от ЕС. 20 млн. лева са по линия оперативна програма „Региони в растеж”, значителна част от останалите средства са по линия  т.нар. „Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България” от ЕС, като има и известно българско съфинансиране.

Вертолетите ще са от новия модел AW109 Trekker (на снимката горе). Той е вариант на AW109SP Grand с максимална излетна маса 3176 kg, снабден с плазово шаси, заменящо триопорния прибираем колесник на предшественика. По този начин се опростява и олекотява конструкцията на машината. Авиониката също е от изцяло нова, представена от комплекс с цветни дисплеи, производство на американската компания Genesys Aerosystems, даващ възможност за визуални полети (VFR) и полети по правила по прибори (IFR) от едночленен екипаж.

Силовата установка се състои от два двигателя с напълно цифрово управление (FADEC), тип Pratt & Whitney Canada PW207C с мощност 814 shp всеки. Максималната скорост е 311 km/h. При използване на горивна система с пет клетки продължителността на полета достига 4 часа и 20 минути, а максималната далечина е 825 km.

Машината има летателни характеристики по категория А (възможност за продължаване на полета при отказ на един двигател, дори и при критични режими – излитане и кацане), а основният редуктор запазва работоспособност от 30 минути при загуба на маслото в системата за смазване. Седалките за екипажа и пътниците, както и горивната система, са проектирани да издържат на натоварванията, възникващи при аварийно кацане.

Първият прототип на варианта изпълни дебютния си полет през март 2016 г. и на следващата година получи типов сертификат за летателна годност от Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA).

В България от повече от 10 години се експлоатират други три AW109. Те са от модела Power и се използват от Гранична полиция.

Свързани теми

Предишна публикация
УТРЕ: Открит летателен ден в Долна Митрополия
Следваща публикация
Starship излетя успешно, но се разпадна минути по-късно
438 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Първи UH-60А+ за Афганистан

Към средата на август 2017 г. работите по първият транспортно-десантен вертолет UH-60А+ Black Hawk за Афганистан са били завършени, като той вече е в готовност за доставка през септември.

Полша купува още четири учебни M-346

Полша обяви днес, 14 декември 2018 г., че ще купи още четири учебно-тренировъчни самолети от висок клас Leonardo M-346 на стойност от €130 млн.

Полша купува AW101

Полша ще подпише договор с Leonardo Helicopters за покупката на тридвигателните вертолети AW101, които ще се използват от полските ВМС за борба с противникови подводници.

Меню