Правителството даде 310 000 лв. целево, за оборудване на вертолети Cougar за гасене на пожари

102 прочитания

Правителството одобри допълнителни разходи в размер 310 000 лв. по бюджета на Министерството на отбраната за 2018 г. Средствата са необходими за привеждане на два броя вертолети AS 532AL Cougar в готовност за изпълнение на задачи по гасене на горски пожари от въздуха. Това е гласувано на заседанието от днес, 27 юни 2018 г.

Вертолетите ще бъдат дооборудване със специализирани средства, се казва в правителственото съобщение. Най-вероятно става дума за закупуването на системи за гасене на пожар Bambi Bucket. ВВС разполагат с такива, но те са за вертолетите Ми-17 и сега явно се търси различна вместимост.

В сумата влизат и средства за първоначална подготовка на екипажите.

Това ще позволи Военновъздушните сили да поддържат минимални способности за изпълнение на задачи при участие в гасене на горски пожари в рамките на мисията на Въоръжените сили „Принос към националната сигурност в мирно време“, съобщава още Министерски съвет.

След катастрофата на български Ми-17 от 11 юни 2018 г. ВВС нямат способности да гасят пожари от въздуха, тъй като няма друг изправен вертолет от типа.

Свързани теми

Предишна публикация
Правителството одобри старта на нова процедура за концесиониране на летище София
Следваща публикация
Министър Каракачанов вече не е убеден, че Ми-17 е паднал по технически причини
102 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Инцидент с C-27J Spartan от състава на ВВС (обновена)

Военно-транспортен самолет C-27J Spartan от състава на българските ВВС е претърпял инцидент на земята по време на тренировъчни полети от авиобаза Граф Игнатиево днес, 19 януари 2018 г. Няма пострадали. Това съобщават от ВВС

Меню