Тръмп е гарантирал доставките на F-35 за Турция

10 прочитания

Американският президент Доналд Тръмп е гарантирал, че Турция ще получи своите F-35A. Това е заявил турският външен министър Мевлют Чавушоглу, в интервю за местна телевизия дадено вчера, 29 юни 2018 г.

Доставката в Турция на изтребителите F-35A среща все по-голяма съпротива от Конгреса на САЩ, както и от Държавния департамент на страната, като за основни причини се посочват редица турски действия, като например задържане на американски граждани, покупката на зенитно-ракетния комплекс С-400 от Русия, действията на страната в Близкия изток и други.

Американският президент Доналнд Тръмп, обаче е гарантирал, че ще предприеме всички необходими стъпки за да гарантира, че Турция ще получи поръчаните самолети.

От Белия дом са потвърдили, че Тръмп е разговарял с турския си колега Реджеп Таип Ердоган, но са отказали коментари по въпроса, дали в разговора е била засегната темата за доставките на F-35.

„Президентът Тръмп е разговарял с президента Ердоган на 26 юни за да го поздрави за преизбирането му и да потвърди сериозните връзки между САЩ и Турция, като съюзници в НАТО и стратегически партньори. Двамата лидери са потвърдили готовността си за разрешаване на спорните въпроси между двете страни и за задълбочаване на връзките между тях“, се казва в съобщение на Белия дом.

В телевизионното интервю Чавушоглу е заяви, че много страни от НАТО имат руски зенитно-ракетни комплекси, като например Гърция, която има С-300 и не трябва този въпрос да се поставя толкова остро от САЩ.

Основното опасение на Съединените щати е, че ако една и съща страна експлоатира новия ракетен комплекс С-400 и F-35, това може да бъде заплаха за сигурността на нискозабележимия изтребител, тъй като слабостите му могат да бъдат лесно открити, а лоялността на Турция към САЩ е проблематична в последните години. Страната търси и все по-задълбочени връзки с Русия.

На 21 юни 2018 г. Lockheed Martin официално предаде първите два F-35A на Турция, но за сега тези и следващите изтребители ще останат в САЩ, където ще се извършва обучението на турския летателен и технически състав. По план, първата доставка на F-35 в Турция трябва да стане в края на 2019 или началото на 2020 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Airbus пое контрола над CSeries
Следваща публикация
Първите серийни Су-57 ще бъдат получени през 2019 г.
10 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

F-35 приключи с изпитателните си полети

На 11 април 2018 г. изпитателен F-35C е изпълнил последния тестов полет в рамките на изпитателната програма на типа (System Development and Demonstration – SDD). С това се приключва процес, който отне над 11 години.

Катастрофа с турски Cougar

Вертолет AS 532U2 Cougar от състава на турската армейска авиация катастрофира днес, 4 март 2021…

F-35B се разби при тренировъчен полет в САЩ

Изтребител F-35B от състава на Корпуса на морската пехота на САЩ се разби при тренировъчен полет в Южна Каролина. Пилотът се е катапултирал успешно. Това е станало вчера, 28 септември 2018 г.

Меню