Ту-22М3 ще бъде тестван с ракетата „Кинжал”

31 прочитания

Руският свръхзвуков бомбардировач Ту-22М3 ще бъде тестван с новия хиперзвуков ракетен комплекс Х-47М2 „Кинжал” и след това ракетата ще бъде интегрирана в типа. Това съобщава РИА Новости, позовавайки се на собствени източници.

„Кинжал” ще се изпита на Ту-22М3. Самолетът може да носи четири такива ракет”, заявява източникът.

Информационната агенция не дава повече подробности, като това кога ще започнат изпитанията и кога се очаква ракетата да бъде интегрирана в Ту-22М3.

В момента Ту-22М3 има максимален боен товар от около 24 тона, а масата на ракетата „Кинжал” се смята, че е в рамките на 3 – 4 тона. Така използването на четири ракети едновременно изглежда възможно, но бомбардировачът вероятно ще се нуждае от модернизация за да използва новото оръжие.

Съществуването на Х-47М2 „Кинжал” бе оповестено едва през март 2018 г. Ракетата има далечина на полет от 2000 km, ядрена или конвенционална бойна глава и максимална скорост в крайния етап на полета от около M 10.

През май 2018 г. руският заместник-министър на отбраната Юрий Борисов съобщи, че 10 броя МиГ-31К в момента носи експериментално бойно дежурство с новата система. Модифицираният МиГ-31 (на снимката) може да носи само една ракета „Кинжал”.

Руските ВКС в момента разполагат с около 60 броя Ту-22М3. Планира се бомбардировачът да остане на въоръжение още поне две десетилетия.

Свързани теми

Предишна публикация
Поръчка за 58 конвертоплана V-22 Osprey
Следваща публикация
Airbus пое контрола над CSeries
31 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Руски Ан-26 катастрофира в Сирия

Руски военно-транспортен самолет Ан-26 катастрофира при заход за кацане в авиобаза Хмеймим, Сирия. По официални данни са загинали всички 32-ма намиращи се на борда на машината.

Примитивни дронове за болезнени удари

Технологии примитивни, но в същото време достатъчно ефективни за основното предназначете, които тепърва ще се развиват, с огромен потенциал за използване на терористични цели. Това е основния извод, който може да се направи от изложбата на самоделни ударни безпилотни летателни апарати (БЛА), популярно известни и като дронове, на оръжейното изложение “Армия-2018“ в Кубинка.

Меню