Bombardier преговаря с Mitsubishi за продажба на регионалните си джетове

581 прочитания

Канадската компания Bombardier преговаря с японската Mitsubishi Heavy Industries за продажбата на производството на регионални джетове от семейството CRJ. Това съобщава Reuters.

Mitsubishi и Bombardier са потвърдили новината за Reuters, но са отказали да дават други детайли по преговорите, освен че те в момента текът и няма крайно решение по тях.

В последните години Bombardier усилено се разтоварва от авиационното си порфолио. Още през юни 2016 г. бе продадено производството на летящите амфибии CL-215, CL-215T и Bombardier 415 Superscooper. През октомври 2017 г. бе продадена и програмата CSeries на Airbus, които я прекръстиха на A220. През миналия ноември пък бе продаден турбовитловия регионален модел Q400.

Сега канадската компания явно търси клиент за програмата CRJ, която в последните години губи пари и има поръчки, които да натоварят производството за само още една година. Bombardier изпитва финансови трудности и вече ясно заяви, че компанията иска да се съсредоточи върху бизнеса си с продажба на железопътна техника и бизнесджетове.

Освен това, Bombardier планира да продаде и двете си фабрики за производство на авиационни компоненти в Северна Ирландия и Мароко.

За сега, не е ясно какво планира да прави Mitsubishi с фамилията CRJ, която в момента включва CRJ 700/900 и 1000, които са с капацитет между 66 и 104 места.

Японската компания в същото време работи по своето регионално семейство MRJ70/90, което има сходен капацитет и чийто търговски дебют се очаква през 2020 г.

По непотвърдена информация, сделката ще бъде финализирана на изложението в Бурже, което стартира след две седмици. Там се очаква и Mitsubishi да даде повече детайли по споразумението с канадците.

Свързани теми

Предишна публикация
Търговската експлоатация на Boeing 777X вероятно ще се забави
Следваща публикация
Програмата F-15X тръгва, но вероятно под условия
581 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus ще ребрандира CSeries

Европейският самолетостроител Airbus смята да ребрандира семейството регионални джетове CSeries, след като програмата бъде купена от Bombardier. Това съобщава агенция Bloomberg, позовавайки се на собствени източници.

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на Super Hornet за Канада

Държавният департамент на САЩ разреши експорта на 18 многоцелеви изтребителя Boeing F/A-18E/F Super Hornet за Канада. Ориентировъчната стойност на сделката е $5,23 млрд., но тя е все по-малко вероятно да се реализира, след търговските спорове между Boeing и канадския самолетостроител Bombardier.

САЩ може да наложат 220% мито върху CSeries

Комисията по международна търговия на САЩ е предложила да се налага 220% наказателно мито върху всички пътнически самолети Bombardier CSeries, които се внасят в САЩ. Решението идва след жалба от страна на Boeing.

Предлагат още 80% мито при внос в САЩ на CS100

Департаментът (министерство) по търговия на САЩ е предложило облагането с 80% мито при внос на канадския пътнически самолет Bombardier CS100. Решението е предварително.

Меню