A321XLR събира сериозен интерес още преди да бъде стартиран

811 прочитания

Проектът за вариант на A321neo с по-голяма далечина на полета събира много сериозен търговски интерес, няколко седмици преди очакваното му официално обявяване по време на авиосалона в Бурже.

A321XLR ще е развитие на варианта с по-голяма далечина на полета A321LR (на снимката), който от своя страна е вариант на A321neo. Очаква се, че Airbus ще обяви официално старта на програмата на изложението в Бурже, което ще се проведе между 17 и 23 юни 2019 г.

Още през февруари тази година, Reuters съобщи, че Airbus вече събира неформални поръчки за A321XLR.

През миналата седмица малайзийската нискотарифна авиокомпания AirAsia бе идентифицирана, като потенциален клиент. В последните дни, още няколко потенциални оператора признаха, че имат интерес към A321XLR.

Изпълнителният директор на JetBlue Airways Робин Хейз заяви, цитиран от Reuters, че компанията му гледа много сериозно на A321XLR. В момента операторът има поръчки за 13 броя A321LR, които през 2021 г. ще бъдат задействани по линиите Ню Йорк – Лондон и Бостън – Лондон, но Хейз е обяснил, че ако ще се лети до по-източни европейски градове ще има нужда от по-голяма далечина на полета и тук идва A321XLR.

Изпълнителният директор на IAG (компанията майка на British Airways, Aer Lingus и Iberia) Уили Уолш също потвърждава сериозен интерес към A321XLR . Ирландската Aer Lingus има поръчки за A321LR, първият от които се чака през август, но част от тях можели да бъдат обърнати в заявки за по-тежкия XLR. Уолш е казал още, че типът е много вероятно да се впише добре и в мрежата на Iberia.

Австралийската нискотарифна авиокомпания Jetstar също има интерес към A321XLR с цел откриване на директни линии между Австралия и Япония.

От Airbus вече многократно са намекнали, че работата по A321XLR върви и е въпрос на време обявяването на официалния старт на програмата. На конференцията на IATA, провела се през миналия уикенд, търговският директор на Airbus Кристиян Шерар отбелязва, че новият вариант на A321neo ще се появи около 2023 – 2024 г., но отказва да дава други детайли по типа.

До сега се смяташе, че A321XLR ще има просто по-голяма излетна маса, в сравнение с A321LR и A321neo, но с наближаването на датата, ня която програмата ще бъде реално стартирана, излизат и други детайли, като например промени в пилотската кабина и промени по крилото.

Свързани теми

Предишна публикация
Гърция получи употребявани вертолети от САЩ
Следваща публикация
Няма движение по сделката за придобиване на AW609 от ОАЕ
811 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus ще продава CSeries на Фарнбъроу

Airbus иска да финализира сделката за покупка на 50,01% от програмата CSeries до средата на годината за да може да продава самолета в рамите на авиосалона във Фарнбъроу, който ще се проведе в средата на юли. Това съобщава Bloomberg, позовавайки се на собствени източници.

Boeing има проблеми с навременната доставка на 737

Американският самолетостроител Boeing не успява да завършва навреме самолетите от модела 737, поради което компанията трупа полуготови машини, които чакат доставка на части. Това съобщава The Wall Street Journal.

JetBlue поръчва A220

Само ден, след като Airbus ребрандира семейството CSeries на A220, американската нискотарифна авиокомпания JetBlue обяви, че поръчва 60 броя от машината.

Мега поръчка за Airbus

Частният инвестиционен фонд Indigo Partners подписа меморандум за разбирателство с Airbus за покупка на 430 самолета от семейството A320neo. Това бе обявено в последния ден на авиоизложението в Дубай.

Airbus прекратява програмата A380

Европейският самолетостроител Airbus обяви днес, 14 февруари 2019 г., че спира програмата A380, а последният четиридвигателен гигант ще бъде доставен през 2021 г.

VietJet Air поръча 50 броя A321neo

Виетнамската нискотарифна авиокомпания VietJet Air поръча 50 броя Airbus A321neo. Меморандум за разбирателство по тази сделка бе подписан през юли по време на авиоизложението във Фарнбъроу.

Меню