МО прекрати обществената поръчка за поддръжка на самолетите Pilatus

568 прочитания

Процедурата за възлагане на обществена поръчка за осигуряване на интегрирана логистична поддръжка за самолетите Pilatus PC-9M и PC-12 на въоръжение в българските ВВС e била прекратена днес, 11 март 2021 г. Това става от публикуваната документация на централизирания сайт за обществени поръчки.

Прекратяването става със заповед на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, която е от днес. В заповедта се казва, че прекратяването е извършено по чл. 107, т. 1 от Закона за обществените поръчки (ЗОП). Тази буква на закона казва, че процедура може да се прекрати, ако всички участници не отговарят на критериите за подбор.

„Кандидатът не е предоставил всички необходими документи по отношение на личното състояние и критериите за подбор. Липсват декларации по чл.157, ал.1 и ал. 2, т. 5 от ЗОП, по чл. 327 б, ал. 1 и 2 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република Българи и по чл. 69 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество за всички лица по чл. 40, ал. 1 от ППЗОП. Липсва информация за лица с представителна власт, фигуриращи в актуалното състояние на дружеството. Посочената непълнота не е отстранена и с дадения с протокола по чл. 54, ал. 7 от ППЗОП срок.”, се казва в заповедта на министър Каракачанов.

Единствен участник в процедурата бе швейцарската компания Pilatus Aircraft, който е и оригинален производител на самолетите.

Протокола от работа комисията по поръчката хвърля повече светлина за причините за прекратяване. Съобразно ЗОП и правилника за прилагането му (ППЗОП), от всички лица в управлението на търговско дружество, участващо в процедура по закона, се изискват собственоръчно подписани декларации – например, че не са осъждани за определени престъпления, не са свързани лица с възложителя и др.

От протокола се вижда, че такива декларации са били предоставени само за две от лицата, управляващи дружеството Pilatus Aircraft. Освен това не са предоставени доказателства за извършване на подобни услуги в миналото, както е по изискване на процедурата. Други липси в документацията не са били установени.

На 2 февруари 2021 г. протоколът от работа на комисията (в който се четат документалните липси) е бил изпратен на компанията, а на 10 февруари е даден петдневен срок за отстраняване на нередностите по документацията. На 15 февруари са получени доказателства за извършване на подобни услуги, както и декларации на още двама лицата, управляващи Pilatus Aircraft.

Комисията, обаче е установила, че не са предоставени декларации от още над 20 лица с представителна власт (т.нар. колективна прокура), съгласно от предоставено актуално фирмено състояние на Pilatus Aircraft. В протокола е записано, че предоставянето на въпросните декларации е абсолютно условие, необходимо за допускане до следващия етап от процедурата.

На тази база военният министър прекратява процедурата за възлагане на обществена поръчка.

Процедурата бе стартирана на 14 септември 2020 г., като в рамките на седем години МО планираше да вложи в поддръжката на наличните PC-9M и PC-12 до 40 млн. лева без ДДС. Поддръжката включва доставка на оборудване, автоматизирани системи за обучение, консумативи, резервни части, инструменти, извършване на планове и не планови прегледи, доставка на техническа документация, изпълнение на доработки и предоставяне на оборудване за временно ползване.

Въпросът със състоянието на учебната авиация бе повдигнат през миналата седмица от президента Румен Радев, като началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов потвърди, че има трудности, но се работи за отстраняването им.

Реално от МО се иска скоростно да рестартира процедурата, а от Pilatus да предостави всички документи, така както се изискват от българското законодателство за обществените поръчки. Ако всичко върви добре е напълно възможно в рамките на годината да има сключено рамково споразумение за поддръжка и конкретни договори по него.

Това, обаче едва ли ще стане в следващите пет-шест месеца, което поставя остро въпроса за изправността на наличните учебно-тренировъчни самолети PC-9M и учебните програми, които трябва да се изпълнят с курсантите от ВВВУ.

По информация на АЕРО, основната трудност при PC-9М е обслужването на катапултните им кресла. През миналото лято ВВС обяви, че вече има готова лаборатория за изпълнение на регламентни работи и обслужване на катапултните седалки CH-11A на самолетите РС-9М. Липсват, обаче консумативи за работата.

Свързани теми

Предишна публикация
Каракачанов: Нито преговаряме, нито разговаряме за още F-16
Следваща публикация
Каракачанов прехвърли всички въпроси за допълнителните F-16 към следващото правителство
568 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

TAI представи Hurjet в рамките на Фарнбъроу

Турската компания TAI представи на изложението във Фарнбъроу своя проект Hurjet – реактивен учебно-тренировъчен самолет от висок клас, който може да изпълнява и ролята на лек боен самолет.

Договорът за Су-25 може да се забави

Изпълнението на договора за ремонт, удължаване на ресурса и модернизация на българските Су-25 може да се забави. Това съобщава БГНЕС.

Aero Vodochody представи новия L-39NG

Чешкият самолетостроител Aero Vodochody показа първия L-39NG – най-новото развитие на добре познатия реактивен учебно-тренировъчен самолет L-39. Събитието стана днес, 12 октомври 2018 г. в завода на компанията, край Прага.

КНСБ плаши със стачки заради ремонта на Су-25

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) заплаши, че ако щурмовите самолети Су-25 не бъдат ремонтирани в „Авионамс” може да се стигне до стачни действия. Това се чете в тяхна декларация до премиера и министрите на отбраната и икономиката, разпространена днес, 1 октомври 2018 г.

Първи два Enstrom 480B-G за военно обучение в Чехия

Чешката отбранителна компания LOM Praha,която контролира център за ремонт и поддръжка на авиационна техника и военен авиационен учебен център, получи първите два от поръчаните шест учебни вертолета Enstrom 480B-G.

Меню