Провали се обществената поръчка за ремонт на двигателите на L-39

97 прочитания

Обществената поръчка за ремонт на три двигателя АИ-25ТЛ, които задвижват българските учебно-тренировъчни самолети L-39ZA, се провали. Това се чете в решение на министъра на отбраната, което бе публикувано днес, 5 юли 2018 г.

В решението на министъра на отбраната, датирано от 2 юли, се чете, че от процедурата са отстранени и двамата участници, заявили желание за изпълнение на поръчката. Това бяха чешките компании LOM Praha и Aero Vodochody. Поради липсата на дори един участник, процедурата се прекратява.

Причината за отстраняване на компаниите са неизрядни документи за участие, които не са оправени в предвидения срок. В документите на LOM Praha липсва една декларация, че при изготвяне на офертата са спазени задължения от данъчно и осигурително естество, както и че офертата е съобразена с мерките за опазване на околната среда, заетостта, безопасността на друга и други.

Неизрядните документи при Aero Vodochody са повече и липсват седем различни декларации, които се изискват в рамките на процедурата за възлагане на обществена поръчка.

Не е ясно дали МО ще опита рестартира процедурата бързо. Документалните проблеми у двамата участника могат да бъдат отстранени при втора процедура със същите условия.

Предмет на поръчка бе капитално-възстановителния ремонт на мотори АИ-25ТЛ със серийни номера 7082522000102, 7082521000197 и 7082523000091, а прогнозната стойност на поръчката бе 833 333,33 лв. без ДДС.

След ремонта двигателите трябваше да имат междуремонтен ресурс по часове от 750 часа, по цикли от 1150 или осем години. Всички вложени в ремонта части трябва да са нови. Гаранционният срок е 100 часа или една година.

Това е поредната провалила се процедура за възлагане на обществена поръчка в МО. В момента върви още една процедура за българските L-39ZA – за рамково споразумение за тяхната поддръжка. Един от участниците там е Aero Vodochody. В рамковото споразумение се търси и ремонти на двигателите АИ-25ТЛ, което може да е повод за въздържане от рестарт на процедурата за капитално-възстановителен ремонт на три мотора.

Процедурата за ремонт на двигателите бе пусната през февруари 2018 г. Причина за това бе изтичането на междуремонтния ресурс на моторите на сега наличните L-39. Очаква се в рамките на това лято да изтекат ресурсите на двигателите, което да доведе до спиране на полетите с учебно-тренировъчния самолет.

В същото време, подписано рамково споразумение за поддръжка на L-39 едва ли може да се очаква в следващите два – три месеца. И то в случай, че процедурата там приключи успешно. Отчитайки и технологичното време за извършване на ремонта, може българските L-39 да не получат ремонтирани двигатели в рамките на годината.

Свързани теми

Предишна публикация
Селскостопански самолет аварира в Пловдивско
Следваща публикация
Летище София отива на 35-годишна концесия
97 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ТЕРЕМ ЕАД ще ремонтира българските Ми-17 и Ми-24

ТЕРЕМ Холдинг ЕАД спечели обществената поръчка за възлагане на ремонт на два броя Ми-17 и четири вертолета Ми-24. Това се чете в решение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от днес, 26 март 2019 г.

Правителството отпусна 82,51 млн. лева за ремонт на Су-25

Правителството одобри на заседанието си днес, 27 февруари 2019 г., плащане в размер на 82,51 млн. лева по проекта за ремонт и възстановяване на летателната годност на щурмовите самолети Су-25 от състава на българските ВВС.

Правителството даде 310 000 лв. целево, за оборудване на вертолети Cougar за гасене на пожари

Правителството одобри допълнителни разходи в размер 310 000 лв. по бюджета на Министерството на отбраната за 2018 г. Средствата са необходими за привеждане на два броя вертолети AS 532AL Cougar в готовност за изпълнение на задачи по гасене на горски пожари от въздуха. Това е гласувано на заседанието от днес, 27 юни 2018 г.

Крумово отбеляза 56 години от създаването си

Днес, 1 ноември 2017 г. на територията на военно формирование 32040 – Крумово бяха тържествено отбелязани 56 години от създаването на 44-ти вертолетен авиационен полк, който се явява първата вертолетна авиационна част в България и чийто наследник е 24-та авиационна база. Това съобщиха от базата.

Меню