ВВС на САЩ искат свръхбърза суборбитална транспортна система

316 прочитания

ВВС на САЩ смятат да финансират изследвания на тема суборбитална система, която може да доставя товари до всяка точка на планетата в рамките на един час. Това съобщава изданието Ars Technica.

Пентагонът е поискал бюджет за ВВС на САЩ в размер на почти $200 млн. Разходите са описани по пера в отделен документ с обем от 462 страници. На страница 305 е описан проект по името „Rocket Cargo”, за който се планират $47,9 млн. за финансовата 2022 г.

„ВВС на САЩ искат да допълнят много милиардните частни инвестиции в създаването на най-голямата ракета за многократно използване строена някога, чрез тестване на възможността да се използва тази ракета за доставка на до 100 тона товари до всяка точка на планетата в рамките на един час”, се казва в документа.

Макар и да не се назовава директно, става въпрос за проекта Starship на SpaceX, тъй като това е единственият проект, който влиза в описаните параметри, по който се работи в момента. От документът става ясно, че ВВС не искат директно да финансират разработката, а по-скоро да финансират изследване, до колко е възможно Starship да се използва за нуждите на ВВС на САЩ.

Конкретно, става въпрос за проучване, дали е възможно товарите да се товарят и разтоварват бързо от ракетата, до колко ще е възможно да се изстрелва към неподготвени площадки и други подобни конкретни проблеми около идеята.

През настоящата финансова година ВВС на САЩ вече вложиха $9,7 млн. за подобни изследвания. Информация за това се появи през миналата година.

Проектобюджетът предстои да бъде одобрен от Конгреса на САЩ.

SpaceX и нейния основател Илон Мъск от няколко години говорят за това, че Starship (технологичният демонстратор SN15 на снимката) може да се използва за скоростни полети в рамките на планетата Земя.

Свързани теми

Предишна публикация
NASA изпраща две сонди към Венера
Следваща публикация
Първо успешно скачване за новата китайска орбитална станция
316 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

X-37B се приземи след рекорден полет

Безпилотната експериментална совалка на ВВС на САЩ X-37B се приземи днес, 27 октомври 2019 г., след рекорден престой на орбита от 780 дни.

Българската космонавтика преди четвърт век – Част I

Преди четвърт век България изживя своето космическо лято. Не само че на орбита бе изведен вторият български космонавт Александър Александров с научната апаратура по проекта „Шипка”, но и към Марс полетя сонда с българско оборудване на борда. Как всичко това стана факт? За събитията през българското космическо лято от първо лице разказва професор Борис БОНЕВ, който във втората половина на 80-те години е водеща фигура в българската космонавтика.

Статията е публикувана оригинално в сп. АЕРО бр. 60 (август 2013 г.)  

Изпитанията на Crew Dragon и Starliner могат да се забавят още

Изпитанията и вкарването в експлоатация на космическите кораби Crew Dragon и Starliner може да се забави, заради опасения на NASA относно конструкцията и безопасността на двата проекта. Това съобщава Reuters, цитирайки собствени източници.

KC-135 на 65 години

Преди точно 65 години, на 31 август 1956 г., полита първият летящ танкер Boeing KC-135A…
Меню