ВВС на САЩ искат свръхбърза суборбитална транспортна система

316 прочитания

ВВС на САЩ смятат да финансират изследвания на тема суборбитална система, която може да доставя товари до всяка точка на планетата в рамките на един час. Това съобщава изданието Ars Technica.

Пентагонът е поискал бюджет за ВВС на САЩ в размер на почти $200 млн. Разходите са описани по пера в отделен документ с обем от 462 страници. На страница 305 е описан проект по името „Rocket Cargo”, за който се планират $47,9 млн. за финансовата 2022 г.

„ВВС на САЩ искат да допълнят много милиардните частни инвестиции в създаването на най-голямата ракета за многократно използване строена някога, чрез тестване на възможността да се използва тази ракета за доставка на до 100 тона товари до всяка точка на планетата в рамките на един час”, се казва в документа.

Макар и да не се назовава директно, става въпрос за проекта Starship на SpaceX, тъй като това е единственият проект, който влиза в описаните параметри, по който се работи в момента. От документът става ясно, че ВВС не искат директно да финансират разработката, а по-скоро да финансират изследване, до колко е възможно Starship да се използва за нуждите на ВВС на САЩ.

Конкретно, става въпрос за проучване, дали е възможно товарите да се товарят и разтоварват бързо от ракетата, до колко ще е възможно да се изстрелва към неподготвени площадки и други подобни конкретни проблеми около идеята.

През настоящата финансова година ВВС на САЩ вече вложиха $9,7 млн. за подобни изследвания. Информация за това се появи през миналата година.

Проектобюджетът предстои да бъде одобрен от Конгреса на САЩ.

SpaceX и нейния основател Илон Мъск от няколко години говорят за това, че Starship (технологичният демонстратор SN15 на снимката) може да се използва за скоростни полети в рамките на планетата Земя.

Свързани теми

Предишна публикация
NASA изпраща две сонди към Венера
Следваща публикация
Първо успешно скачване за новата китайска орбитална станция
316 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Българската космонавтика преди четвърт век – Част II

Професор Борис БОНЕВ продължава своя разказ от първо лице за постиженията на българската космонавтика преди четвърт век, като в тази втора и последна част разказва за проекта „Фобoс” и българското участие в него.

Статията е публикувана оригинално в сп. АЕРО бр. 61 (септември 2013 г.)  

Към първа част.

Вторият живот на МиГ-29 в България – част 2

Александър МЛАДЕНОВ продължава да описва предизвикателствата и постиженията при усвояването на пълните маневрени и бойни възможности на изтребителя МиГ-29 в България в периода 2005–2009 г.

ЕК планира повече пари за усвояване на космоса

Европейската комисия (ЕК) планира да отпусне бюджет от €16 млрд. за периода 2021 – 2027 г., който ще отиде за усвояването на космическото пространство и да обедини всички свои космически програми под една шапка.

Бомбардировачите B-1B са спрени от полети

За втори път за последните 12 месеца, ВВС на САЩ спират полетите с бомбардировача B-1B поради проблеми с катапултните му кресла. Това съобщава Flightglobal.

Меню