На орбита успешно бе изведен Союз МС-11

51 прочитания

Космическият кораб Союз МС-11 успешно бе изведен на орбита днес, 3 декември 2018 г. Това е първият старт за пилотируемия апарат след инцидента със Союз МС-10 от октомври тази година.

Корабът бе изведен на орбита от ракетата-носител Союз-ФГ, която стартира от космодрума Байконур в Казахстан в 14,31 часа московско време (13,31 часа българско). Стартът е протекал по план и 9 минути след него, космическият кораб е достигнал до орбитата си и се е отделил от третата степен на ракетата-носител.

На борда на Союз МС-11 се намират трима космонавти. Командир е руснакът Олег Кононенко, за който това е четвърти полет в космоса. Придружават го американката Ан Маклейн и канадецът Давид Сен-Жак. За тях това е първи полет в космоса.

Скачването с Международната космическа станция (МКС) се планира за малко след 19,30 часа българско време. Тримата космонавти ще останат на борда на МКС около шест месеца.

Оригинално стартът на МС-11 се планираше за края на месеца, но бе изтеглен напред, за да не остава МКС без екипаж.

Днешният старт е първия за пилотируемите космически кораби Союз МС след инцидента от 11 октомври 2018 г., при който стартът на Союз МС-10 бе прекратен и корабът се върна по балистична траектория на земята.

Разследващата комисия установи, че инцидента от 11 октомври се дължи на отказ на датчик, което е довело до това, че един от блоковете на първата степен на ракетата Союз-ФГ се е сблъскал с втората степен на ракетата, което е довело до нейното разрушаване. Двучленният екипаж на Союз МС-10 се отърва без наранявания от инцидента и се приземи аварийно в казахстанската степ, няколко минути по-късно.

След инцидента бяха проведени четири успешни старта на ракети-носител от семейството Союз, което за Роскосмос бе достатъчно да разреши старта на ракетата с пилотируем космически кораб.

Свързани теми

Предишна публикация
SpaceX успешно използва ракета за трети път
Следваща публикация
Първият безпилотен тест на SpaceX Crew Dragon ще бъде на 7 януари 2019 г.
51 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Успешно изстрелване на товарен кораб за МКС

Ракетата-носител Antares на компанията Orbital ATK успешно изведе на орбита товарен космически кораб Cygnus, който трябва да достави над три тона товари за Международната космическа станция (МКС). Това стана днес, 21 май 2018 г.

Crew Dragon се скачи успешно с МКС

Космическият кораб Crew Dragon успешно се скачи с Международната космическа станция (МКС). Това стана днес,…
Меню