На орбита успешно бе изведен Союз МС-11

51 прочитания

Космическият кораб Союз МС-11 успешно бе изведен на орбита днес, 3 декември 2018 г. Това е първият старт за пилотируемия апарат след инцидента със Союз МС-10 от октомври тази година.

Корабът бе изведен на орбита от ракетата-носител Союз-ФГ, която стартира от космодрума Байконур в Казахстан в 14,31 часа московско време (13,31 часа българско). Стартът е протекал по план и 9 минути след него, космическият кораб е достигнал до орбитата си и се е отделил от третата степен на ракетата-носител.

На борда на Союз МС-11 се намират трима космонавти. Командир е руснакът Олег Кононенко, за който това е четвърти полет в космоса. Придружават го американката Ан Маклейн и канадецът Давид Сен-Жак. За тях това е първи полет в космоса.

Скачването с Международната космическа станция (МКС) се планира за малко след 19,30 часа българско време. Тримата космонавти ще останат на борда на МКС около шест месеца.

Оригинално стартът на МС-11 се планираше за края на месеца, но бе изтеглен напред, за да не остава МКС без екипаж.

Днешният старт е първия за пилотируемите космически кораби Союз МС след инцидента от 11 октомври 2018 г., при който стартът на Союз МС-10 бе прекратен и корабът се върна по балистична траектория на земята.

Разследващата комисия установи, че инцидента от 11 октомври се дължи на отказ на датчик, което е довело до това, че един от блоковете на първата степен на ракетата Союз-ФГ се е сблъскал с втората степен на ракетата, което е довело до нейното разрушаване. Двучленният екипаж на Союз МС-10 се отърва без наранявания от инцидента и се приземи аварийно в казахстанската степ, няколко минути по-късно.

След инцидента бяха проведени четири успешни старта на ракети-носител от семейството Союз, което за Роскосмос бе достатъчно да разреши старта на ракетата с пилотируем космически кораб.

Свързани теми

Предишна публикация
SpaceX успешно използва ракета за трети път
Следваща публикация
Първият безпилотен тест на SpaceX Crew Dragon ще бъде на 7 януари 2019 г.
51 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Удар между първа и втора степен на ракетата-носител е причина за инцидента със Союз МС-10

Удар между един от блоковете на първата степен на ракетата-носител Союз-ФГ с втората ѝ степен е причина за инцидента от 11 октомври 2018 г., когато на орбита трябваше да бъде изведен космическия кораб Союз МС-10.

Полемики около МКС в Русия

Русия трябва да се откаже от участието си в Международната космическа станция (МКС) през 2025…

Авиокаст: Епизод 30

Как стартира авиационната 2024 г. и за кои процеси ще следим в нашия подкаст през…

NASA обяви първите астронавти за новите си космически кораби, но и обяви закъснения в графиците

NASA обяви вчера, 3 август 2018 г., имената на първите астронавти, които ще полетят с космическите кораби Boeing CST-100 Starliner и SpaceX Crew Dragon, но в същото време и без излишни фанфари, заяви че и двата апарата ще се забавят с няколко месеца.

Орелът кацна

20 юли 1969 г.
04:06:28:07 (4 дни, 6 часа, 28 минути и 7 секунди след старта)
“Eagle, Хюстън, ако ме чувате, имате GO за начало на активно снижение!”

Мисията Crew-2 излетя към МКС

Мисията Crew-2 бе изстреляна успешно днес, 23 април 2021 г. към Международната космуческа станция (МКС).…
Меню