Спечелилият концесията за летище Пловдив се отказва

17 прочитания

Консорциумът между китайската компания китайската компания „Хайнан“ (HNA Group) и регистрираното в Холандия дружество „Пловдив Еърпорт Инвест“ няма да подпише договор за концесиониране на летище Пловдив. Това съобщава „Капитал”.

Китайската компания е съобщила намерението си да не подписва договора на своя местен представител Асен Василев, бивш служебен министър на икономиката в кабинета „Райков”. За „Капитал” той е съобщил, че китайската компания няма да успее да приключи с вътрешните си одобрения на бъдещата сделка в срок.

Според изданието, срокът за подписване на договора за концесиониране на пловдивското летище изтичал утре, 19 юли 2018 г. Това е поредната трактовка за това, кога изтича срока за подписване на договора, като вече се появиха твърдения, че това е станало на 15, 16 или 18 юли. Срокът вече бе удължен веднъж с решение на Министерски съвет от 15 юни.

Все още няма официално позиция от страна на Министерство на транспорта.

Консорциумът между „Хайнан“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“ беше определен за концесионер на летище Пловдив, а Министерски съвет одобри този избор на 28 март 2018 г.

Веднага след това се появиха въпроси, кой реално стои зад спечелилия кандидат, защото HNA Group (Хайнан Груп) е маноритарен участник в консорциума с едва 20%. Останалите се държат от холандското дружество, като не е ясно чий са капиталите там.

Имаше неофициални твърдения, че „Пловдив Еърпорт Инвест“ не може да набере своята част от капитала за бъдещата концесия.

Ако класираният на първо място се откаже от концесията, то държавата трябва да сключи договор със следващия в класирането. В случая с летище Пловдив това е „Консорциум Летище Пловдив“, в който влизат „Тракия икономическа зона“ и голямата автотранспортната компания ПИМК.

Българският консорциум бе дал предложение за инвестиции на €65 млн. в рамките на периода на концесията и концесионно плащане в рамките на 6% от годишните приходи плюс фиксирана сума от 120 000 лв. годишно.

Планът местната компания бе на първо време изграждане на карго терминал, а след одобрение на нов генерален план на летището и на още един. Планът на „Консорциум Летище Пловдив“ е след изграждането му да намери специализирана фирма, която да го оперира. Местните компании също се надяват в следващите 10 години летището да достигне 1 млн. пътници, като при достигане на максималния капацитет на настоящия пътнически терминал да се построи още един.

Спънките в концесонирането на летище Пловдив идват на фона на стартиралата процедура за отдаване на концесия на летище София.

Свързани теми

Предишна публикация
Парламентът отхвърли искането на БСП за спиране на концесията на летище София
Следваща публикация
Неясноти около концесията на летище Пловдив
17 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Ryanair открива база в Бургас

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair обяви днес, 19 септември 2017 г., че считано от март догодина ще открие нова база на летище Бургас. Това ще е втората база на авиокомпанията в България и 87-мата въобще.

Авиокаст: Епизод 24

От контрабандни полети на малка височина през българо-турската граница, през статистиката за 2022 г. и…

БСП иска спиране на концесията на летище София

Депутатите на БСП поискаха спиране на концесията на летище София и обявяване на точните условията по нея. Това стана днес, 28 юни 2018 г., в Народното събрание. Правителствената позиция бе защитена по-късно от транспортния министър Ивайло Московски.

Меню