Спечелилият концесията за летище Пловдив се отказва

3 прочитания

Консорциумът между китайската компания китайската компания „Хайнан“ (HNA Group) и регистрираното в Холандия дружество „Пловдив Еърпорт Инвест“ няма да подпише договор за концесиониране на летище Пловдив. Това съобщава „Капитал”.

Китайската компания е съобщила намерението си да не подписва договора на своя местен представител Асен Василев, бивш служебен министър на икономиката в кабинета „Райков”. За „Капитал” той е съобщил, че китайската компания няма да успее да приключи с вътрешните си одобрения на бъдещата сделка в срок.

Според изданието, срокът за подписване на договора за концесиониране на пловдивското летище изтичал утре, 19 юли 2018 г. Това е поредната трактовка за това, кога изтича срока за подписване на договора, като вече се появиха твърдения, че това е станало на 15, 16 или 18 юли. Срокът вече бе удължен веднъж с решение на Министерски съвет от 15 юни.

Все още няма официално позиция от страна на Министерство на транспорта.

Консорциумът между „Хайнан“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“ беше определен за концесионер на летище Пловдив, а Министерски съвет одобри този избор на 28 март 2018 г.

Веднага след това се появиха въпроси, кой реално стои зад спечелилия кандидат, защото HNA Group (Хайнан Груп) е маноритарен участник в консорциума с едва 20%. Останалите се държат от холандското дружество, като не е ясно чий са капиталите там.

Имаше неофициални твърдения, че „Пловдив Еърпорт Инвест“ не може да набере своята част от капитала за бъдещата концесия.

Ако класираният на първо място се откаже от концесията, то държавата трябва да сключи договор със следващия в класирането. В случая с летище Пловдив това е „Консорциум Летище Пловдив“, в който влизат „Тракия икономическа зона“ и голямата автотранспортната компания ПИМК.

Българският консорциум бе дал предложение за инвестиции на €65 млн. в рамките на периода на концесията и концесионно плащане в рамките на 6% от годишните приходи плюс фиксирана сума от 120 000 лв. годишно.

Планът местната компания бе на първо време изграждане на карго терминал, а след одобрение на нов генерален план на летището и на още един. Планът на „Консорциум Летище Пловдив“ е след изграждането му да намери специализирана фирма, която да го оперира. Местните компании също се надяват в следващите 10 години летището да достигне 1 млн. пътници, като при достигане на максималния капацитет на настоящия пътнически терминал да се построи още един.

Спънките в концесонирането на летище Пловдив идват на фона на стартиралата процедура за отдаване на концесия на летище София.

Свързани теми

Предишна публикация
Неясноти около концесията на летище Пловдив
Следваща публикация
Парламентът отхвърли искането на БСП за спиране на концесията на летище София
3 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

БСП отново атакува концесията на летище София

БСП отново ще направи опит да прекрати концесията на летище София, като внася сигнал до Европейската комисия (ЕК), твърдейки че условията на концесията са фактическа държавна помощ. Това стана ясно днес, 15 януари 2019 г.

3 прочитания

Летище Пловдив с нов директор

Спас Шуманов е новият изпълнителен директор на Летище Пловдив. Той е назначен на поста на мястото на досегашния директор Христо Щерионов със заповед на министъра на транспорта Росен Желязков.

6 прочитания

Приеха поправки в Закона за концесиите с цел улесняване процедурата за летище София

Парламентът прие промени в Закона за концесиите на второ четене. Промените са с цел улесняване на процедурата за отдаване на концесия на летище София. Това стана днес, 14 март 2019 г.

663 прочитания

Цветанов: Летище Пловдив отива при пловдивската община

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е заявил, че се върви по посока на това, летище Пловдив да бъде предадено за управление от пловдивската община. Това е казал той по време на посещение в града, цитиран от местния сайт plovdiv-press.bg.

3 прочитания

Стартират законови промени заради концесията на летище София

Министерство на транспортна инициира промени в Закона за концесиите с цел разширяване на кръга от потенциални кандидати за концесията на летище София. Предложенията на транспортното ведомство са качени на сайта strategy.bg за обществено обсъждане.

643 прочитания
Меню