Спечелилият концесията за летище Пловдив се отказва

17 прочитания

Консорциумът между китайската компания китайската компания „Хайнан“ (HNA Group) и регистрираното в Холандия дружество „Пловдив Еърпорт Инвест“ няма да подпише договор за концесиониране на летище Пловдив. Това съобщава „Капитал”.

Китайската компания е съобщила намерението си да не подписва договора на своя местен представител Асен Василев, бивш служебен министър на икономиката в кабинета „Райков”. За „Капитал” той е съобщил, че китайската компания няма да успее да приключи с вътрешните си одобрения на бъдещата сделка в срок.

Според изданието, срокът за подписване на договора за концесиониране на пловдивското летище изтичал утре, 19 юли 2018 г. Това е поредната трактовка за това, кога изтича срока за подписване на договора, като вече се появиха твърдения, че това е станало на 15, 16 или 18 юли. Срокът вече бе удължен веднъж с решение на Министерски съвет от 15 юни.

Все още няма официално позиция от страна на Министерство на транспорта.

Консорциумът между „Хайнан“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“ беше определен за концесионер на летище Пловдив, а Министерски съвет одобри този избор на 28 март 2018 г.

Веднага след това се появиха въпроси, кой реално стои зад спечелилия кандидат, защото HNA Group (Хайнан Груп) е маноритарен участник в консорциума с едва 20%. Останалите се държат от холандското дружество, като не е ясно чий са капиталите там.

Имаше неофициални твърдения, че „Пловдив Еърпорт Инвест“ не може да набере своята част от капитала за бъдещата концесия.

Ако класираният на първо място се откаже от концесията, то държавата трябва да сключи договор със следващия в класирането. В случая с летище Пловдив това е „Консорциум Летище Пловдив“, в който влизат „Тракия икономическа зона“ и голямата автотранспортната компания ПИМК.

Българският консорциум бе дал предложение за инвестиции на €65 млн. в рамките на периода на концесията и концесионно плащане в рамките на 6% от годишните приходи плюс фиксирана сума от 120 000 лв. годишно.

Планът местната компания бе на първо време изграждане на карго терминал, а след одобрение на нов генерален план на летището и на още един. Планът на „Консорциум Летище Пловдив“ е след изграждането му да намери специализирана фирма, която да го оперира. Местните компании също се надяват в следващите 10 години летището да достигне 1 млн. пътници, като при достигане на максималния капацитет на настоящия пътнически терминал да се построи още един.

Спънките в концесонирането на летище Пловдив идват на фона на стартиралата процедура за отдаване на концесия на летище София.

Свързани теми

Предишна публикация
Парламентът отхвърли искането на БСП за спиране на концесията на летище София
Следваща публикация
Неясноти около концесията на летище Пловдив
17 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Бъдещите концесионери на летище Пловдив се срещнаха с министър Московски

Двойно повече средства ще инвестират концесионерите на летище Пловдив в по-кратки срокове от предвидените в концесията. Това стана ясно по време на днешната среща между министъра на транспорта Ивайло Московски и представители на Обединение (Консорциум) между Хайнан и Пловдив Еърпорт Инвест. Това съобщиха от транспортното ведомство.

БСП отново атакува концесията на летище София

БСП отново ще направи опит да прекрати концесията на летище София, като внася сигнал до Европейската комисия (ЕК), твърдейки че условията на концесията са фактическа държавна помощ. Това стана ясно днес, 15 януари 2019 г.

Правителството одобри старта на нова процедура за концесиониране на летище София

Кабинетът одобри решението на министъра на транспорта за откриване на процедура за определяне на концесионер на летище София. Това бе решено на днешното правителствено заседание.

Подписва се с втория, ако класираният на първо място не подпише за концесията на летище Пловдив

Ако по някаква причина класираният на първо място в процедурата за отдаване на концесия на пловдивското летище не успее да подпише договор, то това ще стане с класиралия се на второ място. Това са заявили от Министерство на транспорта за вестник „Стандарт”.

Меню