Все така няма яснота какво се случва с концесията на летище Пловдив

6 прочитания

Почти две седмици след като стана ясно, че спечелилият концесията за летище Пловдив няма намерение да подписва договор с държавата, все още няма яснота какво ще се случи с процедурата.

Срокът за подписване на концесионния договор изтече между 15 и 19 юли 2018 г. (по въпроса има различна трактовка, но няма официално съобщение от транспортното министерство).

Процедурата бе спечелена от консорциумът между „Хайнан“ (HNA Group) и регистрираното в Холандия дружество „Пловдив Еърпорт Инвест“, но Асен Василев, техен представител у нас, вече заяви, че договорът няма да бъде подписан, заради трудности от китайска страна.

Пловдивският сайт TrafficNews.bg е изпратил запитване до Министерство на транспорта, за това какво се случва с концесията. На него им е било отговорено устно, че се очаква решение по казуса, което най-вероятно ще бъде да се пристъпи към подписвания с класирания на второ място.

От транспортното министерство са уточнили, че има все още и юридически казуси, които трябва да се изчистят и че в най-скоро време ще има официално съобщение по въпроса.

Консорциумът между „Хайнан“ и „Пловдив Еърпорт Инвест“ беше определен за концесионер на летище Пловдив, а Министерски съвет одобри този избор на 28 март 2018 г.

Ако класираният на първо място се откаже от концесията, както е в случая, то държавата трябва да сключи договор със следващия в класирането. В казуса с летище Пловдив това е „Консорциум Летище Пловдив“, в който влизат „Тракия икономическа зона“ и голямата автотранспортната компания ПИМК.

Българският консорциум бе дал предложение за инвестиции на €65 млн. в рамките на периода на концесията и концесионно плащане в рамките на 6% от годишните приходи плюс фиксирана сума от 120 000 лв. годишно.

Планът местната компания бе на първо време изграждане на карго терминал, а след одобрение на нов генерален план на летището и на още един. Планът на „Консорциум Летище Пловдив“ е след изграждането му да намери специализирана фирма, която да го оперира. Местните компании също се надяват в следващите 10 години летището да достигне 1 млн. пътници, като при достигане на максималния капацитет на настоящия пътнически терминал да се построи още един.

Свързани теми

Предишна публикация
Курсанти с първи самостоятелен полет
Следваща публикация
Спорът между Президента и ГЕРБ отново стигна до новия изтребител
6 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Правителството се засили да спасява БДЖ с концесия на летище София

Правителството ще ускори даването на концесия на летище София в опит да спаси БДЖ, която се намира във фактически фалит. Това стана ясно след правителственото заседание, което се проведе днес, 6 юни 2018 г.

Ryanair открива база в Бургас

Ирландската нискотарифна авиокомпания Ryanair обяви днес, 19 септември 2017 г., че считано от март догодина ще открие нова база на летище Бургас. Това ще е втората база на авиокомпанията в България и 87-мата въобще.

Авиокаст: Епизод 22

Каква е връзката между новото, 48-мо Народно събрание и концесията на летище София? Защо никой…

Правителството одобри старта на нова процедура за концесиониране на летище София

Кабинетът одобри решението на министъра на транспорта за откриване на процедура за определяне на концесионер на летище София. Това бе решено на днешното правителствено заседание.

Меню